Main menu

header

868 12 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Infecția cu SARS-CoV-2 produce dezechilibre serioase în organism de care pacientul nu este conștient. Cel mai mult, cei afectați sunt atenți la efectele majore produse de noul coronavirus și mai puțin la consecințele secundare, cum ar fi diminuarea capacității de detoxifiere a organismului. La prima vedere, nu pare o problemă gravă, dar, în timp, aceasta poate declanșa complicații și patologii greu de gestionat. Monica Stana (medalion), medic specialist gastroenterolog la DigestMed, ne-a vorbit despre detoxifierea organismului în general, dar mai ales în pandemie, în cazul infectării cu noul coronavirus.

„Are o putere naturală de autoreglare, când este hrănit corespunzător”

- Doamna doctor, s-a tot vorbit despre principalele efecte ale pandemiei, dar despre cele secundare sau derivate nu s-au spus prea multe. Care sunt, deci, efectele secundare produse de SARS-CoV-2?

- Pandemia declanșată de infecția cu noul coronavirus are un impact important asupra calității vieții din mai multe puncte de vedere. În ceea ce privește sănătatea, observăm schimbări semnificative în ceea ce privește alimentația, mișcarea și echilibrul emoțional. Vorbind despre schimbări în sens negativ, iar acest lucru duce, în timp, la diminuarea capacității naturale de detoxifiere a organismului.

- Ce înseamnă diminuarea capacității de detoxifiere a organismului?

- Organismul uman are o capacitate naturală de detoxifiere, de autoreglare, atunci când este hrănit într-un mod corespunzător și sănătos. Corpul uman este capabil să filtreze, să neutralizeze și să elimine endotoxinele (cele produse prin reacțiile intracelulare) sau exotoxinele (toxine introduse în organism odată cu hrana, medicamentele, prin piele sau aerul inspirat).

„Sedentarismul este una dintre cauze”

868 12 2- Ce duce la diminuarea capacității de detoxifiere? Care sunt principalele cauze?

- Detoxifierea este un proces complex de vindecare celulară la care participă sistemul digestiv (ficatul și intestinul), rinichii, pielea, plămânii și sistemul limfatic. Diminuarea capacității de detoxifiere a organismului presupune imposibilitatea eliminării corecte a toxinelor din organism, cu apariția semnelor și simptomelor specifice acestor organe și sisteme. Principalele cauze care duc la scăderea capacității naturale de detoxifiere sunt: sedentarismul, consumul de alcool în exces, fumatul, consumul excesiv de cafea, de carne, consumul de zaharuri, mâncăruri de tip fast-food, dieta săracă în fibre, fructe și legume. De asemenea, capacitatea naturală de detoxifiere este afectată și de utilizarea alimentelor procesate, modificate genetic, carnea provenită de la animale tratate cu hormoni de creștere sau fructe care conțin pesticide. Stresul, anxietatea, privarea de somn sunt alți factori extrem de importanți ce atrag după sine un lanț de alți factori favorizanți: mâncat excesiv, lipsa motivației pentru mișcare, consum de medicamente anxiolitice ce scad calitatea florei intestinale și influențează negativ absorbția intestinală.

- Când și cum știm că am acumulat o cantitate mare de toxine?

- Dacă suntem atenți la corpul nostru, vom observa semnalele menite să ne atragă atenția că s-au acumulat deja multe toxine și trebuie să le eliminăm. Organismul arată când are nevoie de detoxifiere astfel: apare oboseala, nu mai este suficientă energie, somnolența, se declanșează tulburări digestive, cum ar fi balonarea, refluxul gastroesofagian, durerile abdominale, constipația, digestia dificilă. De asemenea, creșterea în greutate, durerile articulare, migrenele, starea de nervozitate, depresia, dificultatea de concentrare și atenție, respirația și transpirația urât mirositoare, acneea, dermatita, alergiile diverse, intoleranțele alimentare, semnele de îmbătrânire prematură, infecțiile repetate sau tulburările hormonale sunt semne clare că organismul are nevoie de detoxifiere.

„Evitați consumul de alcool, cafea, zahăr și sare în exces”

- Este nevoie vizita la medic?

- Bineînțeles, în timp, dacă persistă stilul de viață nesănătos și se ignoră semnalele organismului, se poate ajunge la patologii mai grave, cum ar fi ateroscleroze, obezitate, diabet zaharat, boli cardiace, afecțiuni hepatice - ficat gras, sau chiar probleme dermatologice. Este necesar sfatul unui medic atunci când apar simptome supărătoare care, în ciuda modificării stilului de viață igieno-dietetic, persistă. Pot fi necesare investigații suplimentare, mai ales la vârste înaintate, pentru a exclude patologii importante ce necesită tratament de specialitate.

- Cum prevenim, cum ajutăm la detoxifierea normală a organismului?

- Pentru o funcționare bună a organismului, pentru a-i permite să își exercite funcția de detoxifiere natural, este important să îi oferiți suport nutrițional adecvat prin: consumul alimentelor bogate în probiotice naturale (kefir, iaurt, lapte bătut, brânză de capră, brânză de vaci fermentată, varză murată, borș, castraveți murați, măsline în saramură, ciocolată neagră). De asemenea, consumați banane, ovăz, usturoi, semințe de in, mese bogate în fructe și legume pentru un aport ridicat de fibre solubile și insolubile, și mai puțină carne. Este de preferat să se introducă în dietă cât mai multe fructe și legume nepreparate termic cu proprietăți detoxifiante, antioxidante și diuretice. Evitați consumul de alcool, cafea, zahăr, sare în exces, alimente procesate, și cele menționate mai sus. Foarte important, este abolut necesară hidratarea corespunzătoare, 2-3 litri de lichide pe zi. Apa este liantul procesului de detoxifiere. Este necesară atât pentru drenajul toxinelor din țesuturi spre ficat, cât și pentru eliminarea acestora prin transpirație, urină și scaun.

„Detoxifierea este un proces complex de vindecare celulară la care participă sistemul digestiv, rinichii, pielea, plămânii și sistemul limfatic“

„Mişcarea este benefică pentru tractul digestiv“

868 12 3- Spuneați că mișcarea este foarte importantă…

- Mișcarea este printre cele mai importante ustensile. Este un bun stimulent al drenajului limfatic, mobilizând eliminarea toxinelor din țesuturi prin limfă spre căile de eliminare din corp. Este benefică, de asemenea, și pentru tractul digestiv, care are în componentă fibre musculare ce sunt stimulate concomitent cu musculatura striată, evitând sau îmbunătățind tulburările de tranzit (constipația).

„Este de preferat să se introducă în dietă cât mai multe fructe și legume nepreparate termic cu proprietăți detoxifiante, antioxidante și diuretice”