Main menu

header

de Simona Lazăr

Femeile care au suferit mai multe avorturi spontane inexplicabile nu percep mirosurile la fel ca altele. Au însă o sensibilitate specială pentru mirosul/ parfumul soțului (sau al partenerului de viață)! Aproximativ 50% din concepții și 15% din sarcini se încheie cu avort spontan, dar numai un număr limitat poate fi explicat de medici. O echipă științifică israeliană consideră că simțul mirosului ar putea ajuta la dezlegarea misterului din jurul tragediilor.

O ipoteză tulburătoare

Autorul principal al cercetării, Liron Rozenkrantz, care a studiat la Institutul Național Azrieli pentru Imagistica și Cercetarea Creierului Uman, precum și la Institutul de Științe Weizmann (Israel) - acum cercetător postdoctoral la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Cambridge (SUA) - a explicat: „Deoarece mirosul este asociat cu reproducerea umană, am emis ipoteza că acesta ar putea fi legat și de tulburările de reproducere. Am încercat să testăm ipoteza că percepția mirosului - cunoscută sub numele de olfacție - este afectată în timpul unui avort spontan inexplicabil”. Cercetătorii au început prin testarea unei funcții olfactive cheie în reproducere: capacitatea de a identifica partenerul de cuplu, după parfumul lui. 33 de femei, cu antecedente de avorturi spontane repetate și inexplicabile, au fost puse să miroase „în orb” trei borcane cu miros corporal: unul conținea mirosul soțului/ partenerului, al doilea - pe cel al unui străin, iar al treilea era fără miros. Alte 33 de femei fără antecedente de avort spontan au trecut printr-o probă similară. Echipa a descoperit că pacientele cu mai multe sarcini care s-au terminat dramatic au fost de două ori mai predispuse să identifice corect „mirosul” soțului lor decât participantele din grupul de control. Oamenii de știință s-au întrebat dacă femeile predispuse la avorturi spontane repetate aveau un simț al mirosului mai bun. Au vrut să studieze și abilitatea de a recunoaște diferite alte mirosuri, cum ar fi cele de arahide și de săpun. Participantele care au trecut prin mai multe avorturi spontane au fost, de asemenea, mai „bune” la distingerea mirosurilor. Cu toate acestea, echipa recunoaște că, în acest exercițiu, capacitatea lor a fost superioară într-un „mod marginal”.

„Am constatat diferențe în modelele structurale și funcționale ale creierului”

Echipa științifică israeliană a efectuat scanări RMN pentru a examina structura și funcția creierului participantelor la test. Cercetătorii au descoperit că femeile care au suferit avorturi multiple aveau bulbii olfactivi mai mici, ceea ce este surprinzător, având în vedere capacitatea lor aparent mai mare de a percepe și de a distinge între diferite mirosuri. De asemenea, au măsurat activitatea creierului femeilor atunci când au urmărit un clip al unui film în mișcare, cu sau fără prezența subliminală a mirosului corpului masculin al unui străin. În acest caz, experții au găsit un răspuns puternic, situat în zona hipotalamusului. „Am constatat că femeile care suferă un avort spontan inexplicabil sunt mult mai predispuse să-și recunoască soțul după miros și să evalueze mirosul corporal al bărbaților diferit de celelalte femei”, spune autorul principal, prof. dr. Noam Sobel. „Am constatat, de asemenea, diferențe în modelele structurale și funcționale ale creierului, care nu fuseseră asociate anterior cu avorturi spontane inexplicabile”, spune el, exprimându-și speranța că studiul lor aduce indicii folositoare.