Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Produsele de curăţenie interioară poluează cât maşinile

Produsele de curățare casnică au devenit mai răspândite decât oricând, dar un nou studiu arată că utilizarea lor prezintă un risc semnificativ pentru sănătate. Potrivit rezultatelor cercetării conduse de specialiști de la Universitatea din California, Davis, publicat în Science Advances, detergenții comerciali pentru igienizarea suprafețelor interioare pot depune mici particule poluante în căile respiratorii umane la rate egale sau chiar mai mari decât vehiculele. Oamenii de știință arată că dezinfectanții pentru interior pot genera poluanți secundari sub formă de gaze și aerosoli.

Yoga creşte formarea şi stocarea memoriei

Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, și Universitatea din Tsukuba, Japonia, au descoperit că antrenamentele ușoare de yoga pot crește conectivitatea dintre părțile creierului responsabile de formarea și stocarea memoriei. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică de înaltă rezoluție, experții au examinat creierul subiecților testați la scurt timp după sesiunile de exerciții și au observat o conexiune mai bună între hipocamp și zonele din creier legate de procesarea detaliată a memoriei.

Majoritatea copiilor depăşesc limita expunerii la ecrane

Academia Americană de Pediatrie recomandă copiilor sub 2 ani să evite orice tehnologie, iar celor între 2 și 5 ani maximum două ore de expunere la ecrane. Potrivit datelor unui studiu recent, derulat de experți din Canada, majoritatea copiilor sub 5 ani petrec o perioadă mult peste limită uitându-se la smartphone-uri sau în fața televizorului. Cercetări anterioare au relevat că timpul excesiv în fața ecranului duce la întârzieri în dezvoltare, fiind asociat și cu obezitatea infantilă și înrăutățirea sănătății mintale.

Steroizii slăbesc fertilitatea masculină pentru mulţi ani

Bărbații care abuzează de steroizi pot rămâne cu o funcție testiculară slabă ani întregi după aceea, arată un studiu recent, derulat de cercetătorii de la Rigshospitalet, cel mai mare spital din Danemarca. Efectele secundare ale utilizării acestor substanțe pentru un aspect mai musculos includ creșterea sânilor, căderea părului, testiculele micșorate și niveluri scăzute de testosteron. Denumit și hipogonadism, testosteronul scăzut poate cauza apetit sexual diminuat și scăderea fertilității pe termen mediu și lung, arată experții.