Main menu

header

875 14 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Pe parcursul vieții, modificările la nivel gingival nu sunt un fenomen neobișnuit. Totuşi, este important să luaţi în calcul că mai multe boli severe se pot manifesta inclusiv prin schimbarea culorii gingiilor. Acesta este și motivul pentru care se recomandă un consult stomatologic în cel mai scurt timp după ce observați ceva suspect.

Nuanțele de roșu apar inclusiv în leucemie

Gingivita, inflamația reversibilă ce are ca factor principal acumularea de placă dentară, este cea mai frecventă afecțiune în care apare o schimbare de culoare a gingiei. Mai exact, culoarea acesteia se modifică din roz-deschis în diferite nuanțe de roșu, în funcție de perioada de inflamație. De pildă, în gingivita acută, aceasta are nuanța roșu-aprins, iar în gingivita cronică sau, mai grav, în parodontita marginală cronică profundă, nuanța roșu-cărămiziu. Pe de altă parte, afecțiuni precum diabetul, leucemia, dar și alte boli sangvine, pot conduce la modificări ale mucoasei orale, inclusiv la nivelul gingiei. Astfel, prezența unei gingii roșii indică o afecţiune sistemică. În acest caz, culoarea roșu se mani- festă sub diferite nuanțe, de la roșu-aprins la roșu-violet. Anumite stări fiziologice, cum ar fi pubertatea, menopauza şi sarcina, pot produce modificări la nivelul gingiei, pe fondul fluctuațiilor hormonale. La pubertate, gingiile devin roșii, sângerânde. De asemenea, această problemă a gingiilor înroșite poate să apară la femeile însărcinate. Ele suferă de o inflamaţie ce poartă numele de gingivită de sarcină, confruntându-se şi cu o creștere a gingiei care, uneori, acoperă coroana dinților. Există şi cazuri de alergii la medicamente sau alimente, în care gingia capătă nuanța roșu-aprins.

Leziunile albe, un semn al infecţiei cu Candida albicans

Gingiile palide, albicioase pot să apară în anemie. Această problemă de sănătate survine pe fondul scăderii numărului de globule roșii din sânge. Pe lângă gingiile albicioase, anemia provoacă alte simptome, cum ar fi oboseală, amețeli, confuzie, palpitații, somnolență, dificultăți de respirație, dureri de cap, scăderea tensiunii arteriale. Gingiile cu leziuni albicioase sau galbene pot fi și un semn al infecţiei cu Candida albicans. Simptomele acestei infecții includ leziuni albicioase sau galbene pe limbă, buze, cerul gurii și obrajii interiori, precum şi inflamație la nivelul gurii și gâtului, înroşire, dureri la înghițire sau ulcerații bucale. Infecţia cu Candida albicans este mai frecventă, printre altele, la nou-născuți, la vârstnici, la cei cu sistemul imunitar slăbit, dar şi la persoanele care poartă proteze.

Intoxicațiile cu mercur și cupru provoacă pete brune și violet

Este foarte probabil ca modificările gingivale de culoare să apară și în cazul lucrărilor protetice incorect adaptate la nivelul coletului dentar (locul de întâlnire dintre coroană și rădăcina dintelui). În acest caz, pacientul trebuie să știe că problema se rezolvă odată cu refacerea lucrărilor protetice. Intoxicațiile cu substanțe precum mercurul şi cuprul pot duce la formarea unor pete brune și violet la nivelul gingiilor. Este important de menţionat faptul că nuanţa gingiei variază în funcție de fiecare individ, fiind în strânsă legătură cu pigmentul pielii. Astfel, există şi persoane care au gingiile maronii, fără să sufere de vreo afecţiune. Melanina este pigmentul întunecat care dă pielii culoarea sa, fiind prezentă inclusiv în țesutul gingival. Acest pigment întunecă în mod natural gingiile, fiind întâlnit mai ales în rândul celor de origine africană și asiatică. Pe de altă parte, gingiile întunecate pot fi asociate cu unele probleme grave de sănătate, cum ar fi boala Addison (afecțiune endocrină care determină secreția insuficientă de hormoni la nivelul glandelor suprarenale, fiind cunoscută și sub numele de insuficiență suprarenală). De multe ori, dereglările endocrine pot fi asimptomatice. Atunci când acestea se manifestă, simptomele variază de la senzații ușoare la reacții severe ce pot pune în pericol întregul organism.

Gingiile albicioase pot să indice un nivel scăzut de fier în sânge

Nicotina activează celulele producătoare de melanină

Culoarea gingiilor poate fi afectată și de unele medicamente antimalarice, antipsihotice, antibiotice și pentru tratamentul cancerului. În cazul în care observați că aveți gingiile mai întunecate după ce ați început un nou tratament, discutați cu medicul dumneavoastră. Potrivit studiilor, fumatul provoacă multe efecte secundare în interiorul gurii, chiar și gingii întunecate, pentru că nicotina din tutun activează celulele producătoare de melanină. Astfel, renunțarea la acest viciu poate ajuta la reducerea pigmentării întunecate. Potrivit medicilor, pata neagră de pe gingii ar putea fi și un tip de cancer oral, cunoscut sub numele de melanom malign. Dacă observați acest tip de leziune, este indicat să consultați de urgență medicul stomatolog. Alte simptome asociate cu cancerul oral includ răni deschise, sângerare neobișnuită, umfla- rea gurii, durere cronică în gât sau schimbarea vocii.