Main menu

header

876 12 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Puternic popularizat pe rețelele de socializare, fenomenul testării sănătății intestinale, dar nu numai, cu anumite alimente puternic colorate este susținut și de experți.

„Punctul favorabil”: 20 de ore între mâncare și evacuare

Potrivit nutriționistului Sarah Berry, de la King’s College din Londra, care a ajutat la proiectarea unui test cu brioșe albastre foarte popular pe rețelele de socializare, timpul de tranzit intestinal al alimentului colorat cu un simplu agent alimentar poate da medicilor un semn de „avertizare timpurie” că ceva nu este în regulă cu sănătatea intestinală. Dacă brioșa colorată trece prin sistemul digestiv prea repede, ar putea indica o boală inflamatorie. În schimb, dacă trec mai mult de 60 de ore până la evacuare, poate fi un semn de risc de diabet de tip II. Studiile arată că 20 de ore între mâncare și evacuarea resturilor sunt „punctul favorabil” pentru sănătatea intestinală. În cadrul testelor, oamenii de știință le-au cerut participanților care locuiesc în SUA și Marea Britanie să consume brioșe cu colorant albastru la micul dejun. Voluntarii au fost rugați să noteze intervalele la care vopseaua a apărut în materiile fecale. „Timpul de tranzit intestinal determinat în acest fel a fost un bun indicator al sănătății și stării microbiomului. Persoanele care pot sta liniștite sunt cele care observă un răstimp de 20 de ore între mâncatul brioșelor albastre și evacuarea colorantului”, punctează Berry.

Risc de inflamații intestinale, diabet sau cancer

În timp ce majoritatea voluntarilor participanți la experiment au manifestat un răstimp de 24-48 de ore de evacuare, considerat normal, două grupuri s-au situat la extreme - 14 ore sau 59 de ore. Potrivit lui Berry, „digerarea brioșei prea încet poate semnala că persoana are mai multă grăsime viscerală, cea înfășurată în jurul organelor, inclusiv al ficatului, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru diabetul de tip II, întrucât organismul încetează să absoarbă alimente din sânge ca răspuns la insulină. Ar putea indica, de asemenea, pericol sporit de boli de inimă”. Pe de altă parte, oamenii de știință danezi au descoperit anterior că, cu cât durează mai mult trecerea alimentelor prin colon, cu atât se produc produse de „degradare” bacteriene mai dăunătoare, aspect pus în legătură cu riscul de cancer intestinal.

„Sfatul general pe care îl dau tuturor celor care doresc să-și îmbunătățească timpul de tranzit intestinal este să consume mai multe plante și alimente fermentate“

Brioşele albastre pot avertiza timpuriu că ceva nu este în regulă cu sănătatea intestinală