Main menu

header

878 14 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

M Hospital este un centru medical ce oferă alternative de tratament pacienților cu tot felul de nevoi, de la analize de rutină, până la îngrijiri paliative. Acestea din urmă sunt puse la dispoziția bolnavilor de cancer de către divizia M Care, din cadrul aceluiași centru, complet gratuit, de la diagnosticarea patologiei și până la finalul ei sau cât timp este nevoie. În plus, oferă posibilitatea ca bolnavul să beneficieze de un însoțitor, care, de regulă, este membru al familiei. Alina Bardotzi, manager coordonator Divizia M Care, ne-a vorbit despre acest centru care vine în întâmpinarea bolnavilor de cancer cu toate serviciile necesare, indiferent de faza în care se află, pentru a le ușura lupta și a le îmbunătăți viața pe cât posibil.

„Oferim alternative medicale pentru toate nevoile”

- Ce este M Hospital? Când şi cum a luat naştere?

- M Hospital s-a născut din dorința de a face bine și de a oferi alternative medicale pentru toate nevoile pacienților, de la chirurgie generală până la îngrijiri paliative. Conceptul de servicii medicale integrate oferă posibilitatea de a tratat aproape orice problemă de sănătate într-un singur loc, la standardele cele mai înalte, fără drumuri inutile și timp pierdut. Pe lângă serviciile de specialitate, există o ramură de îngrijiri la domiciliu printr-un serviciu de ambulanță, pacienții putând fi transportați și ajutați în caz de urgență. Un centru special de îngrijiri paliative, purtând numele M Care, a fost conceput și dezvoltat în Pipera-Voluntari, Ilfov, într-un complex ultramodern și foarte bine dotat cu aparatură de ultimă generație, aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin urmare, pacienții care sunt tratați de fapt în regim privat, pot beneficia de gratuități cu ajutorul biletului de trimitere. Centrul dispune de 50 de paturi destinate pacienților cu condiții hoteliere și de un ambulatoriu de specialitate, cu medic de gardă permanent.

- Ce sunt îngrijirile paliative?

- Îngrijirile paliative sunt îngrijiri medicale specializate ce au ca principal scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor afectaţi de o boală incurabilă. Sunt acordate atât pacientului, cât şi familiei acestuia încă de la momentul confruntării cu un diagnostic incurabil. Sunt îngrijiri prin care ne dorim să înlăturăm suferinţa, să tratăm simptomele şi să îmbunătăţim psihicul pacientului.

„Tehnicile sunt efectuate de specialiști cu cea mai înaltă calificare în domeniu”

878 14 2- Acești pacienții beneficiază şi de consiliere psihologică?

- Avem servicii de îngrijire tip internare continuă în care evaluăm pacientul, identificăm şi tratăm simptomele pentru o creştere a calităţii vieţii. Oferim consultaţii de specialitate, îngrijire de tip nursing, terapie prin artă, consiliere spirituală și, da, consiliere psihologică, deoarece diagnosticul de boală incurabilă este unul dur, greu, şi cu care trebuie să înveţi să trăiești. Trebuie să le îmbunătăţim psihicul ca mai apoi să le putem controla simptomele. M Care este un centru interdisciplinar care acordă atenție stării generale de bine a pacientului, de altfel, obiectivul paliației. Consilierul nu putea să lipsească dintr-un astfel de mediu, ședințele individuale cu pacienții fiind completate deseori de terapii de grup, unde se oferă susținere emoțională, dar și o mai bună percepție asupra diagnosticului și bolii. Consilierul nostru are experiență de lucru în paliație și ca asistent medical, prin urmare cunoaște toți pașii prin care trec pacienții și aparținătorii de la momentul diagnoisticării până la fazele finale.

- Punctual, ce oferiţi pacienţilor oncologici?

- Pacienţilor le oferim analize medicale gratuite, tratament gratuit, consultaţii medicale de specialitate, îngrijire de tip nursing, grupuri de suport, terapie individuală, kinetoterapie. Îngrijirea limfedemului este un plus al clinicii, unde vin pacienți aflați în fază postoperatorie pentru masaj limfatic, compresie externă, educație pentru exerciții fizice, terapie decongestivă. Tehnicile sunt efectuate de specialiști cu cea mai înaltă calificare în domeniu.

„Vor primi sprijin psihologic, social sau spiritual, ori de câte ori vor avea nevoie”

878 14 3- Cum se obţine gratuitatea?

- Gratuitatea se obţine în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Pacientul poate beneficia de îngrijire încă de la momentul diagnosticării şi până la finalul bolii. În centru se poate sta atât timp cât este necesar pentru controlul simptomelor şi al problemelor pentru care pacientul s-a prezentat în serviciul nostru. Acesta trebuie să ştie că aici se va simţi în siguranţă, va beneficia de îngrijire permanentă şi vom fi alături de el pentru a-l susţine şi a-i îmbunătăţii calitatea vieţii.

- Vorbim despre bolnavii de cancer, aflaţi în plin tratament, sau doar despre cei care sunt în ultima fază?

- Vorbim atât despre bolnavii de cancer aflaţi în tratament, cât şi despre cei ce se îndreaptă către o fază terminală. Pacienţii aflaţi în tratament, asociază atât simptome fizice, cât şi psihice pe parcursul acestuia. Ei se pot adresa serviciului nostru pentru controlul durerii, al greţei, al inapetentei. De asemenea, vor primi sprijin psihologic, social sau spiritual, ori de câte ori vor avea nevoie. Pentru cei aflaţi în faza terminală, ne asigurăm că le suntem alături până la momentul final, că le suntem aproape în orice temeri apar.

- Ce intră în pachetul de îngrijiri al bolnavului de cancer? Care sunt limitele?

- În pachetul de îngrijire intră tot ceea ce este necesar în funcţie de nevoi, îngrijirea de bază, alimentaţia, hidratarea, controlul simptomelor, consilierea şi îndrumarea pentru orice nevoie existentă.

„Ne ocupăm de AVC-uri, demențe, scleroză multiplă. În plus, avem şi recuperare pentru pacienții imobilizaţi la pat, dar punem la dispoziţie şi o sală de kinetoterapie pentru ceilalţi“

„Pacientul poate fi internat şi cu însoţitor“

- Îngrijirile pot fi continuate şi la domiciliu?

- Îngrijirile se continuă la domiciliu în baza indicaţiilor primite la externare, iar serviciile sunt acordate de divizia noastră M Ambulanță. De asemenea, pacientul se poate adresa centrului doar pentru consult, pentru îngrijire/toaletare, plagă/drenaj limfatic şi apoi să se întoarcă acasă.

- Bolnavul are dreptul şi la un însoţitor? În ce condiţii?

- Bolnavul poate fi internat şi cu însoţitor, dar acesta va trebui să îşi achite şederea pe perioada internării pacientului.