Main menu

header

879 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

A duce la bun sfârșit o sarcină în afara corpului uman a fost până nu demult o temă SF. Dar, în ultimii ani, cercetările în domeniu au avansat spectaculos, iar astăzi, ectogeneza este mai aproape de realitate ca niciodată.

Făt dezvoltat printr-un mecanism medical

Sarcina dezvoltată în mediu artificial, în afara corpului femeii, este pe cale de a schimba major lumea viitorului nu foarte îndepărtat, scrie BBC. În ultimii ani, specialiştii în fertilizare din Philadelphia, alături de un grup de medici şi cercetători, au făcut o descoperire epocală în domeniul ginecologiei şi al dezvoltării umane. Experimentul realizat de aceștia, numit ectogeneză, implică dezvoltarea „normală” a unei sarcini prin intermediul unui mecanism medical. Cercetătorii afirmă că în viitorul apropiat, această metodă ar putea fi aplicată cu succes la oameni, reprezentând una dintre cele mai mari descoperiri medicale. Experții americani au reuşit să creeze un făt animal - un miel - în cadrul unui uter artificial. Acesta este un tip de sac, numit biobag, umplut cu fluid amniotic. În interior, s-a reușit menținerea mielului în viaţă timp de patru săptămâni, folosindu-se tehnici medicale avansate şi aparatură specifică. Într-un experiment anterior, cercetătorii de la Cambridge au susţinut un embrion într-un asemenea mediu pentru 13 zile.

Acoperă toate nevoile embrionului

Specialiştii afirmă că noua tehnologie va evolua spectaculos, înlocuind chiar şi incubatoarele medicale, care ajută acum în cazul naşterilor premature. Tehnologia ducerii la bun sfârșit a unei sarcini în afara corpului uman va oferi o şansă ca orice făt să se dezvolte în condiţii absolut normale. Unul dintre avantajele noii tehnologii este considerat faptul că elimină, practic, orice risc din timpul sarcinii, scutind multe femei de probleme medicale şi de boli sau de diverse complicaţii, inclusiv nașterea prematură. De asemenea, ar ajuta foarte mult şi copilul. Concret, tehnica promite să acopere întreaga plajă a nevoilor de dezvoltare a embrionului, oferind un mediu propice dezvoltării fătului, cu o monitorizare continuă. Potrivit experților, ectogeneza ţine cont de toate necesităţile embrionului, astfel încât acesta să poată deveni un copil sănătos şi 100% ferit de orice risc. „Un astfel de uter artificial ar putea fi creat şi adaptat în totalitate la cerinţele de creştere şi dezvoltare a unui bebeluş în mai puţin de un deceniu, dacă investiţiile din domeniu sunt pe măsura cercetărilor”, consideră specialistul Calro Bulletti, profesor la Universitatea Yale.

Apelul la ectogeneză ar putea costa foarte mult într-o primă fază, întrucât în prezent cercetările implică sume foarte mari pentru dezvoltarea de mecanisme şi proceduri

Ectogeneza acoperă toate necesităţile embrionului ca să poate deveni un copil sănătos

Elimină transmiterea bolilor genetice

Specialiștii menționează în dreptul ectogenezei rezolvarea problemelor cuplurilor care nu pot concepe un copil. Spre exemplu, femeile care au probleme cu sistemul reproducător sau malformaţii uterine vor putea beneficia de această tehnică în viitorul apropiat. În plus, pe perioada sarcinii, mamele nu vor mai trebui să fie îngrijorate cu privire la regimul alimentar, programul de mişcare sau rutina zilnică. De asemenea, potrivit cercetătorului australian Evie Kendal, de la Școala de Sănătate Publică a Centrului Alfred, din Melbourne, School of Public Health and Preventive Medicine at the Alfred Centre, Melbourne, procedura ar putea fi folosită cu succes şi în cazul familiilor cu boli genetice transmisibile. De pildă, o femeie cu sindromul Huntington care ar avea un copil prin ectogeneză nu i-ar transmite boala celui mic.