Main menu

header

885 15 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Nu este pentru nimeni un secret că Japonia este țara cu cei mai longevivi oameni din lume. Atingerea vârstei de 100 de ani este considerată o normalitate în unele zone din „Țara Soarelui Răsare”. Plecând de la acest aspect, cercetătorii au ajuns la concluzia că există o diversitate de factori care contribuie la rezultatul respectiv. Alimentația moderată, bogată în pește și legume, cultivarea prieteniilor, odihna adecvată, mișcarea ușoară par să facă parte din ecuația sănătății. Totuși, potrivit specialiștilor, primordială este acea bucurie de a trăi, de a savura fiecare moment, de a sărbători fiecare răsărit de soare, aspect care îi ajută pe japonezi să aibă o durată medie de viață de 85 de ani.

Cele zece legi ale ikigai-ului

Conceptul japonez de „ikigai” se traduce prin „fericirea de a fi mereu ocupat”. Termenul pare să explice deosebita longevitate a niponilor, mai ales a celor care trăiesc în insula Okinawa, unde numărul persoanelor care au împlinit 100 de ani depășește cu mult media mondială. Cartea „Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, scrisă de Garcia Hector și Francesc Miralles, vă dezvăluie cele zece legi ale acestui concept japonez: fiți mereu activi, nu vă pensionați niciodată; priviți lucrurile cu calm; nu mâncați pe săturate; înconjurați-vă de prieteni buni; fiți în formă pentru următoarea voastră aniversare; zâmbiți; reconectați-vă la natură; fiți recunoscători; trăiți clipa; urmați-vă ikigai-ul. Astfel, pentru majoritatea niponilor, ikigai-ul este definit ca un nucleu în care se combină nutriția sănătoasă, pasiunea pentru viață, responsabilitatea socială și cariera dorită.

Pensionarea și lipsa activității fizice pun în pericol sănătatea

Majoritatea japonezilor folosesc zilnic transportul public, mașina personală fiind considerată un lux. Unii dintre ei merg chiar pe jos la job. În plus, la locul de muncă, preferă să lucreze stând în picioare, chiar dacă au posibilitatea de a se așeza. De asemenea, japonezii fac exerciții fizice în fiecare dimineaţă. Grupurile mari de oameni care practică Tai Chi în parcuri au devenit o normalitate. Această formă străveche de arte marțiale din China combină respirația profundă cu mișcările lente și este percepută drept o formă ideală de efort pentru vârstnici, deoarece nu solicită articulațiile. De asemenea, îi ajută pe aceștia să aibă un nivel sporit de energie, o mai mare concentrare, îmbunătățindu-le echilibrul și mobilitatea. Grădinăritul constituie una dintre principalele pasiuni ale centenarilor din Okinawa. Practicând acest hobby, ei respectă trei elemente ale longevității: sunt prezenți în natură, fac mișcare, cultivă fructe și legume bio. Japonezii sunt de părere că a fi sănătos înseamnă nu doar ca unei persoane să-i placă profesia sa, ci să aibă și un rol social prin intermediul căruia să se simtă împlinită. În acest mod, se multiplică efectele dietei și ale moderației. Numeroase studii au demonstrat că pensionarea poate duce la o scurtare a vieții, întrucât mulți dintre cei care se retrag din câmpul muncii nu se mai simt utili în societate. Unul dintre secretele unei vieți lungi și împlinite este să fim întotdeauna ocupați cu activități plăcute.

Oamenii empatici sunt calmi și zâmbesc mai mult

Dacă pentru europeni ikigai-ul poate fi un reper motivațional, pentru niponi reprezintă o componentă a stilului sănătos de viață. Japonezilor le place să-și petreacă timpul liber în exteriorul locuinței, mai ales în mijlocul naturii. Fie că merg să mănânce în oraş, fie că preferă plimbările, ei ies din casă, socializează, au prieteni. Toate acestea îi ajută să se simtă sănătoși atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, societatea japoneză fiind marcată de un profund sentiment de apartenență la un grup. Niponii mulțumesc universului pentru aerul pe care îl respiră, familie, mâncare sau pentru orice îi înveselește. Șintoismul, cea mai veche religie a Japoniei, se bazează pe venerarea unor divinități ale naturii, pe cultul eroilor și al strămoșilor. În cultura japoneză, purificarea reprezintă un element-cheie, iar cu ajutorul meditației, niponii reușesc să scape de gândurile negative. Faptul că ei trăiesc mai mult se datorează și felului de a gândi. Empatia și echilibrul mental sunt nelipsite din viețile lor. Japonezii se pun pe primul loc, fericirea fiind un ideal relativ ușor de atins. Psihologii consideră că atunci când o persoană începe să folosească empatia tot mai des, ea se bucură de mai mult succes. Persoanele empatice își păstrează calmul și zâmbesc mai mult, fiind capabile să țină cont de sentimentele celorlalți și să depășească mai repede situațiile conflictuale.

Peștele, algele și ceaiul, la loc de cinste în bucătăria niponă

În general, preparatele culinare specifice bucătăriei japoneze presupun fermentare, gătit la abur, gătit lent şi grătar. Japonezii obişnuiesc să consume puțină sare. Ei beau un castron cu supă înainte de fiecare masă. Controlul etichetei și al porției constituie o parte importantă a culturii japoneze. Locuitorii din „Țara Soarelui Răsare” mănâncă din vase mici şi folosesc beţişoare. O formulă aplicată de japonezi este să mănânce până se vor simți sătui în proporție de 80%. Acest lucru ajută digestia şi este un factor esențial, care contribuie la păstrarea unui organism sănătos. Spre deosebire de alte popoare, japonezii mănâncă multe legume proaspete, alge marine, pește și alimente bogate în probiotice. Acestea le furnizează toți nutrienții necesari unei vieți sănătoase, ferindu-i de acumularea kilogramelor în plus. Japonezii consumă circa 100 de grame de pește zilnic. Ei mănâncă soia și alte tipuri de leguminoase bogate în fitoestrogeni, care au rolul de a ține la distanță dereglările hormonale și de a diminua simptomele menopauzei. Astfel, femeile din Japonia sunt afectate mult mai puțin de menopauză, spre deosebire de cele din alte părți ale lumii. În timp ce pentru alte popoare cafeaua ocupă un loc de cinste, în Japonia, ceaiul este la mare căutare. Japonezii consumă cantități impresionante de ceai, în special sortimentul matcha, celebru pentru conținutul său mare de antioxidanți. Desertul este consumat mai rar și în cantități mici.

Spre deosebire de alte popoare unde consultul medical periodic se face la aproximativ 12 luni, japonezii își vizitează doctorul de cel puţin patru ori pe an

În „Ţara Soarelui Răsare”, durata medie de viaţă este de 85 de ani

Sensul existenţei individului este punctul de convergenţă a patru elemente

Se spune că dacă vă descoperiți propriul ikigai, veți avea parte de satisfacție, de fericire și de o viață mai lungă. Potrivit specialiștilor, oamenii care își cunosc ikigai-ul au sistemul imunitar mai puternic, un nivel mai scăzut de hormoni ai stresului și, de regulă, un nivel de satisfacție mult mai ridicat, aspecte ce conduc la o viață mai lungă. În concepția japonezilor, ikigai reprezintă punctul de convergență a patru elemente de bază: ceea ce iubiți (pasiunea), ceea ce oferiți lumii (misiunea), ceea ce știți să faceți bine (vocația), ceea ce vă poate aduce bani (profesia). Ikigai-ul este o reflecție și o expresie a sinelui, motivul de a trăi, sensul vieții. Acesta nu poate fi impus cu forța nimănui, vine din interior, conferind o stare de împlinire. Ikigai-ul este tot ceea ce vă aduce plăcere în viață, iar odată ce l-ați găsit, urmați-l și practicați-l zilnic.