Main menu

header

887 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Oficialii canadieni din domeniul sănătății au dat aprobare pentru utilizarea unui vaccin COVID-19 pe bază de plante, primul de acest tip, destinat adulților cu vârsta între 18 ani și 64 de ani.

De folos împotriva variantei Delta și a altor tulpini anterioare Omicron

Covifenz, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat ca o colaborare între Medicago, din Canada, și GlaxoSmithKline, din Marea Britanie, folosește material vegetal pentru a imita proteina de vârf a virusului. Vaccinul a primit aprobarea de la autoritățile canadiene de reglementare pentru utilizare la rezidenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, notează „Daily Mail”. Produsul a demonstrat o eficacitate de 71% în prevenirea infecției cu COVID-19 înainte de varianta Omicron, fiind de folos împotriva variantei Delta și a altor tulpini anterioare. „Aprobarea vaccinului nostru COVID-19 este o piatră de hotar semnificativă pentru Canada în lupta împotriva pandemiei”, a declarat Takashi Nagao, președintele Medicago, într-un comunicat. Vaccinul este o injectare cu două doze, este „stabil la frigider”, ceea ce înseamnă că nu necesită depozitarea la rece pe care o implică formulele Moderna și Pfizer pentru transport.

Funcționează similar imunizării pe bază de ARN mesager

887 12 3Studiile de fază III pentru vaccinul Canadian pe bază de plante au inclus 24.000 de adulți din șase țări. Vaccinul acționează prin utilizarea particulelor pe bază de plante, care pot crea o proteină falsă în organism. Când sistemul imunitar ejectează această proteină, creează anticorpi pentru a lupta împotriva virusului. În același fel funcționează și vaccinurile ARN mesager. Pe de altă parte, tabloul mondial al variantelor de vaccinuri anti-COVID-19 se extinde rapid. Injectarea de proteine Novavax, care ar putea fi cea mai eficientă și mai durabilă, a început lansarea globală și va fi probabil disponibilă în curând și în America. Glaxo are, de asemenea, un vaccin pe bază de proteine, realizat în colaborare cu gigantul farmaceutic francez Sanofi, care solicită autorizarea din partea oficialilor americani. Ambele variante au demonstrat eficacitate împotriva Omicron în studiile de laborator, iar injecțiile pe bază de proteine pot fi, de asemenea, păstrate la temperaturi de frigider.

Avantajele principale ale utilizării plantelor pentru produsele biologice și farmaceutice includ eficiența costurilor și scalabilitatea, deoarece plantele pot fi cultivate comercial la scară largă și au potențialul de a satisface cererea de urgență, inclusiv într-o pandemie (tandfonline.com)

Producătorul urmează să livreze Guvernului canadian 20 de milioane de doze pe parcursul acestui an