Main menu

header

    Deficitul de vitamina E, ce apare, în general, din cauza unei alimentaţii dezechilibrate, contribuie la declinul funcţiilor fizice în cazul persoanelor de vârsta a treia, potrivit unui studiu american. Cercetătorii au monitorizat nivelurile din organism ale vitaminelor E, B6, B12 şi D. De asemenea, au măsurat performanţele fizice ale subiecţilor printr-o serie de teste standard. Specialiştii au putut astfel să stabilească faptul că deficitul de vitamina E contribuie la scăderea capacităţilor fizice.

    Migdalele, bune pentru vârsta a III-a O altă analiză a scos la iveală faptul că deficitul de vitamina E este principala cauză a scăderii capacităţilor fizice în rândul persoanelor cu vârsta peste 81 de ani. „Ipoteza potrivit căreia antioxidanţii, precum vitamina E, joacă un rol în etiologia declinului funcţiilor fizice şi a handicapurilor a fost confirmată de studiile noastre precedente şi de alte lucrări”, a declarat Benedetta Bartali, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Yale, Connecticut, coautor al acestui studiu.

    „Aceste studii demonstrează că o creştere a stresului oxidativ provoacă distrugeri la nivel muscular sau al ADN-ului, agravează ateroscleroza şi contribuie la degenerarea neuronilor”, a mai precizat aceasta.  Sub efectul stresului, organismul nu mai este în măsură să neutralizeze producţia de radicali liberi, care oxidează celulele şi accelerează procesul de îmbătrânire. Totuşi, autorii studiului nu recomandă suplimentele cu vitamina E, ci alimentele bogate în vitamina E, cum ar fi migdalele, sosul de roşii şi seminţele de floarea-soarelui.  
Elena Şerban