Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Menopauza timpurie expune la boli de inimă

Experimentarea menopauzei înainte de vârsta de 40 de ani poate crește semnificativ riscul de deces din cauza bolilor de inimă. Un nou studiu extins de la Universitatea din Coreea, care a implicat 1,4 milioane de femei, a descoperit o legătură între menopauza prematură și probleme ca aritmia sau insuficiența cardiacă. „Femeile cu menopauză prematură ar trebui să fie conștiente că pot avea un risc crescut de a dezvolta fibrilație atrială. Aceasta poate fi o motivație pentru a-și îmbunătăți stilul de viață”, punctează specialistul Ga Eun Nam.

Anxietatea în sarcină poate declanşa naşterea prematură

Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității din California, Los Angeles, confruntarea cu anxietatea în timpul sarcinii poate crește riscul de naștere prematură. Studii anterioare au arătat că una din patru femei însărcinate are niveluri de anxietate mai ridicate decât ar trebui. „Anxietatea în sarcină este o stare psihosocială puternică, ce poate afecta rezultatele nașterii”, afirmă specialistul Christine Dunkel Schetter. Cercetătorii au descoperit că gravidele care aveau anxietăți în al treilea trimestru au avut cel mai mare risc de a naște înainte de termen.

Confruntarea temerilor tratează sindromul posttraumatic

O nouă cercetare derulată de specialiștii de la Universitatea din Amsterdam, Țările de Jos, a pus în evidență faptul că o confruntare directă cu obiectul temerilor poate vindeca pacienții cu sindrom posttraumatic sau cu diverse fobii. Printr-un proiect numit ErasingFear, experții derulează studii clinice cu veterani de război olandezi și personal medical traumatizat de experiențele din timpul pandemiei de COVID-19, declanșându-le voluntarilor amintiri legate de frică și destabilizându-le la nivel mental cu anumite medicamente, formând ceea ce experții numesc „o nouă memorie”.

Lentilele de contact reutilizabile predispun la infecţii oculare

Persoanele care poartă lentile de contact reutilizabile prezintă un risc mai mare de a contracta o infecție oculară rară, dar gravă, decât cei care folosesc zilnic lentile de contact de unică folosință, arată un nou studiu publicat în revista Ophthalmology. Studiul realizat de o echipă de cercetători de la University College London evidențiază că purtătorii de lentile de contact reutilizabile au avut un risc de aproape patru ori mai mare de a contracta keratita Acanthamoeba. „Lentilele de contact reutilizabile provoacă microabraziuni și perturbarea epiteliului corneei”, explică ex- pertul Yuna Rapoport.