Main menu

header

de Cristina Tache

Medicina este plină de boli care mai de care mai ciudate şi mai greu de tratat. Ştiinţa avansează şi creează antidoturi pentru multe dintre suferinţele omenirii. În acelaşi timp apar şi boli tot mai ciudate, ce se întâlnesc destul de rar. Iată cele mai rare şi mai ciudate afecţiuni medicale, ce surprind până şi lumea medicilor.

Omul care nu se îngraşă
Domnul Perry, în vârstă de 59 de ani, suferă de o boală de care multe femei şi-ar dori să se molipsească... Poate mânca orice şi oricât şi nu se îngraşă. La vârsta de 12 ani, deşi era un copil dolofan, a slăbit dintr-o dată. A încercat să se îngraşe din nou, mâncând tot mai mult, dar nu a reuşit. După zece ani de teste, medicii i-au diagnosticat afecţiunea. Se numeşte lipoatrofie şi face organismul să ardă extrem de repede grăsimea, neputând să mai adune celule adipoase. Corpul său produce de şase ori nivelul normal de insulină!

Adolescenta alergică la... apă
Există o afecţiune numită hidrofobie, ce se explică prin teama de apă. Însă, Ashleigh Morris, o fată de 19 ani, suferă de o boală mult mai ciudată. Ea este alergică la... apă. Dacă înoată, face duş sau are cel mai mic contact cu apa, îi apare pe piele o iritaţie dureroasă. Această afecţiune se numeşte urticarie acvagenă, iar cazurile sunt extrem de rare. Medicii nu au găsit un antidot pentru ea.

Femeia care nu uită
O femeie de 40 de ani, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, are o memorie fantastică. Ea îşi poate aminti cu lux de amănunte fiecare zi din viaţa sa. Memoria îi lucrează fără încetare, automat şi incontrolabil, astfel că femeia poate descrie detaliat orice zi din viaţa sa, din ultimii 25 de ani. Rememorează perfect chiar şi vremea de afară, ziua săptămânii sau evenimentele minore ce i-au atras atenţia.

Tânăra care poate mânca doar Tic Tac
Natalie Cooper este o tânără de 17 ani care are o afecţiune la fel de ciudată ca şi cele de mai sus. Ea nu poate mânca nimic fără să nu i se facă rău. Organismul său tolerează doar bomboanele mentolate Tic Tac. Doctorii nu au putut explica acest fenomen. Însă, cum nu poate trăi doar cu aceste bomboane, fata este hrănită artificial, printr-un tub, cu un amestec nutritiv, special creat pentru ea de doctori.

Alergică la tehnologie
Mulţi dintre noi nu ne mai putem imagina viaţa fără telefonul mobil, televizor, computer sau cuptorul cu microunde. Dar pentru Debbie Bird, în vârstă de 39 de ani, aceste obiecte sunt extrem de nocive. Ea este alergică la câmpul electromagnetic, astfel încât, de fiecare dată când este în preajma unui computer sau televizor, pielea i se irită dureros, iar pleoapele i se umflă de trei ori mai mult decât mărimea lor normală.

Fata care se prăbuşeşte când râde
Kay Underwood, de 20 de ani, suferă de cataplexie, adică o afecţiune prin care orice fel de sentiment puternic îi face muşchii să i se slăbească puternic. Frica, bucuria, nervozitatea, umirea, toate o fac să nu se mai poată ţine pe picioare. De fiecare dată când plânge sau râde, Kay cade, pentru că muşchii nu îi pot susţine trupul.

Bărbatul care nu simte frigul
Wim Hof din Olanda este cunoscut mai degrabă cu porecla de Iceman (Omul de gheaţă). A înotat sub gheaţă, a stat într-o ladă plină de cuburi de gheaţă, a urcat pe Mt. Blanc doar în pantaloni scurţi, a depăşit orice record mondial legat de îndurarea frigului! Medicii nu au putut găsi o explicaţie pentru acest fenomen, însă este clar că bărbatul de 48 de ani rezistă la temperaturi ce, pentru oricare alt om, ar putea fi fatale.