Main menu

header

928 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Zgomotul motoarelor și al sirenelor îndurat de oamenii care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate poate genera un adevărat tablou de probleme de sănătate, de la cele fizice la cele mintale, ceea ce a determinat decidenții europeni să includă pericolele implicate de zgomotul ambiental puternic în prim-planul agendei de sănătate publică.

Crește tensiunea arterială

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au pus în evidență o legătură certă între traficul rutier zgomotos și riscul crescut de hipertensiune arterială. Acesta este cel mai recent dintr-o serie de studii care ar trebui să schimbe major politicile de mediu și de urbanism. Samuel Y Cai, lector în epidemiologia mediului la Centrul pentru Sănătatea și Durabilitatea Mediului din Leicester, consideră că „acesta este primul studiu din Marea Britanie care a investigat direct efectele expunerii pe termen lung la zgomotul din traficul rutier asupra incidenței hipertensiunii arteriale, pe o perioadă de urmărire de opt ani. Dovezile sugerează că există o relație cauzală între zgomotul din traficul rutier și hipertensiunea arterială, independent de poluarea aerului și de alți factori de risc”. Potrivit experților britanici, riscul crește odată cu mărirea nivelului de zgomot ambiental.

Generează deces prematur

Poluarea fonică ambientală, mai ales zgomotul produs de traficul rutier, cauzează îngrijorări tot mai mari pretutindeni în Europa. Expunerea de durată la zgomot ambiental, cum ar fi transportul rutier, feroviar și aerian, poate produce efecte variate asupra sănătății. Dincolo de disconfortul evident, poluarea fonică ajunge să genereze tulburări de somn, care, la rândul lor, au efect negativ asupra întregului stil de viață - de exemplu, s-a demonstrat faptul că persoanele care nu dorm bine consumă mai multe calorii și cresc în greutate, își modifică ritmul circadian și înregistrează tulburări de digestie. De asemenea, potrivit Agenției Europene de Mediu, zgomotul ambiental contribuie anual la apariția a 48.000 de cazuri noi de cardiopatie ischemică, precum și la 12.000 de decese premature. În plus, 22 de milioane de europeni suferă de un disconfort cronic ridicat.

Obiectivele de politică europeană privind zgomotul ambiental nu au fost atinse, întrucât țările, regiunile și orașele nu întocmesc suficient de rapid hărțile acustice și nu implementează planurile de acțiune impuse de directive

Zgomotul traficului rutier favorizează hipertensiunea arterială

Provoacă tulburări cognitive la copii

Este posibil ca mulți oameni să nu realizeze efectul poluării fonice asupra sănătății. Eulalia Peris, expert în materie de zgomot ambiental la Agenția Europeană de Mediu, punctează că, potrivit raportului instituției, intitulat „Zgomotul ambiental în Europa - 2020”, aproximativ 20% din populația Europei este expusă pe termen lung la niveluri de zgomot care sunt nocive pentru sănătate (aproximativ 100 de milioane de oameni). De asemenea, poluarea fonică provoacă tulburări cognitive la copii (potrivit AEM, 12.500 de elevi au dificultăți la citit din cauza zgomotului generat de traficul aerian) și întreține o stare de iritare nervoasă în rândul adulților. Potrivit unor constatări ale Organizației Mondiale a Sănătății, zgomotul este a doua mare cauză ambientală a problemelor de sănătate, după efectul produs de poluarea atmosferică.