Main menu

header

929 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Lipsă de încredere în propria persoană… compararea constantă cu ceilalți... presiunea unui „perfecționism” artificial... Toate acestea sunt simptome ale așa-numitului sindrom al impostorului, care poate face pe oricine să se simtă inferior fără motive reale și are efecte grave asupra vieții sociale și profesionale.

Îndoială - nefondată - de sine

O cercetare extinsă, derulată de compania Galaxy, în parteneriat cu prezentatorul de televiziune AJ Odudu, din Marea Britanie, ca parte a lansării seriei de videoclipuri, „How to Thrive” („Cum să te dezvolți”) cu Young Women’s Trust, a relevat faptul că simptomele sindromului impostorului sunt extinse și afectează atât femeile, cât și bărbații. Campania care include acest studiu este menită tocmai să ofere instrumentele pentru a învinge aceste manifestări psihologice care de regulă sunt generate artificial, din exterior. Potrivit rezultatelor cercetării de piață, 53% dintre femeile chestionate au experimentat acest sentiment de îndoială - nefondată - de sine, incompetență și subcalificare, în ciuda faptului că au abilitățile necesare pentru a-și face meseria în cele mai bune condiții. Demn de menționat este faptul că aproape trei sferturi dintre respondente (72%) leagă acest sentiment de profesie. Comparativ, majoritatea bărbaților recunosc că se simt „impostori” doar la locul de muncă (63%).

Afectează relațiile romantice sau educația parentală

Persoanele care au mărturisit că manifestă sindromul impostorului spun că acest tip de sentimente le împiedică relațiile romantice, relațiile sociale extinse (să-și facă noi prieteni, de exemplu) sau educația parentală. Presiunea de a „avea totul” este un declanșator-cheie pentru ca unul din cinci respondenți să declare că experimentează acest sindrom. De asemenea, s-a constatat că simptomele încep de obicei la vârsta de 23 de ani pentru femei, 62% recunoscând că de-a lungul vieții rareori au experimentat încredere adevărată în propria persoană. Aceste rezultate sunt întărite de un sondaj OnePoll, care a pus în evidență faptul că în general, 65% dintre bărbații și femeile chestionați consideră că sindromul impostorului este tot mai răspândit în rândul tinerilor din cauza presiunilor societale cu care se confruntă pe rețelele sociale.

„Sindromul impostorului poate fi o senzație paralizantă, care afectează atât de multe domenii ale vieții de zi cu zi - consumă o persoană în timp ce navighează pe rețelele de socializare, poate prelua controlul în prima zi de universitate, are impact atunci când se edifică prieteniile“ (AJ Odudu, prezentator tv)

Combaterea simptomelor, misiune dificilă

Cercetarea a pus în evidență faptul că, în timp ce 63% dintre cei chestionați consideră că lipsa de încredere a contribuit inițial la aceste sentimente, 44% afirmă că la mijloc este compararea constantă cu ceilalți. În plus, trei din zece respondenți declară așa-numitul „perfecționism” generat de presiunile sociale ca factor principal în ecuația sindromului impostorului. Un element al studiului care poate genera îngrijorare a fost rezultatul care a arătat că doar un sfert dintre femeile care se simt afectate de manifestările acestui sindrom au vorbit deschis despre asta, comparativ cu 37% dintre bărbați și numai 30% dintre femeile cu aceste sentimente au încercat să le combată. Dintre motivele invocate pentru această inacțiune s-au menționat „a nu ști de unde să înceapă” sau, mai grav, resemnarea de tipul „m-am obișnuit să trăiesc cu asta”.