Main menu

header

930 13 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Vitamina D este esențială pentru sănătate. Din păcate, ritmul vieții moderne și alimentația necorespunzătoare au generat statistici alarmante: în SUA, de pildă, aproape un sfert dintre adulți au carență de vitamina D, ceea ce favorizează apariția unor boli. Specialiștii atrag atenția asupra semnalelor de alarmă și, de asemenea, au recomandări pentru echilibrarea nivelului acestei vitamine în organism.

Epuizare generală, dureri de oase, insomnie

Vitamina D este deosebit de importantă în ecuația bunei funcționări a metabolismului, de la menținerea forței oaselor până la o bună sănătate mintală și un somn odihnitor. Potrivit datelor National Institutes of Health, din SUA, simptomele persoanelor cu deficiență de vitamina D sunt proporționale cu gradul acestei carențe. În timp ce majoritatea persoanelor cu carență de vitamina D sunt asimptomatice, totuși, dacă intervine o epuizare generală însoțită de dureri de oase, slăbiciune musculară sau modificări bruște, frecvente și semnificative ale dispoziției, acestea pot fi indicii că vitamina D nu este la nivelul optim. De asemenea, deficiența de vitamina D din organism poate genera insomnie sau somn fragmentat, poate antrena sentimente de tristețe profundă și favorizează astfel depresia.

Paloare neobișnuită a pielii, căderea părului

Simptomele deficitului de vitamina D pot include, de asemenea, pierderea părului într-un ritm mai accelerat decât de obicei, diminuarea progresivă a poftei de mâncare, scăderea rezistenței în fața bolilor și o paloare neobișnuită a pielii. Dacă aceste simptome sunt observate și persistă, este momentul ca persoana respectivă să-și facă un set de analize care să releve nivelul de vitamina D din organism. Iar între timp, pacienții cu carență de vitamina D pot lua prima măsură recomandată de specialiști: expunerea moderată la lumina solară. Când pielea este expusă la razele ultraviolete, corpul creează vitamina D - este binecunoscut faptul că 20 de minute de expunere la un soare blând în fiecare zi este foarte indicată pentru prevenirea carenței de vitamina D.

Sursele „vitaminei Soarelui” sunt peştele gras, ficatul de vită, gălbenuşul, laptele, cerealele şi sucul de portocale

În cazul în care expunerea la soare și alimentația nu se dovedesc suficiente pentru echilibrarea nivelului de vitamina D, se poate apela la suplimente cu această vitamină, administrate la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist

Soare, alimentaţie corespunzătoare, greutate optimă

930 13 2Vitamina D poate fi ușor obținută printr-o alimentație corectă. Sursele principale sunt diverse și oricine îi poate asigura un aport corespunzător al „vitaminei Soarelui”: pește gras (somon, păstrăv, ton și macrou), pește în conservă (hering, sardine), gălbenuș, ficat de vită, ficat de pește. De asemenea, există opțiunea alimentelor îmbogățite cu vitamina D - cereale, lapte, lapte de migdale, lapte de soia, suc de portocale. Pe de altă parte, persoanele cu pielea mai închisă la culoare sunt mult mai bine protejate de razele UV, dar trebuie să petreacă mai mult timp la soare decât cei cu pigmentul mai deschis pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D. Predispuse la carențe de vitamina D sunt persoanele supraponderale sau obeze, cele care au osteoporoză și tulburări de malabsorbție, cum ar fi boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală.