Main menu

header

930 10 1de Georgiana Mihalcea

Tulburările de echilibru care se prezintă cu simptome de amețeli și vertij sunt cauzate de diferite boli. Abordarea clinică oferă posibilitatea de a identifica situațiile de urgență și cele mai frecvente cauze, dintre acestea prima fiind vertijul pozițional paroxistic benign. Doctor Mihai Ticea (medalion), medic specialist ORL Medicover, ne-a mărturisit că evaluarea oculomotorie este relevantă ca orientare clinică majoră, în special între bolile periferice și cele centrale. Aceste concluzii susțin indicația ulterioară a testelor imagistice și/sau vestibulare moderne, axate pe direcția diagnosticului presupus. La vârstnici riscul de cădere și complicațiile necesită o evaluare specifică.

„Apare brusc și poate dura câteva minute sau câteva ore”

- Ce este vertijul?

- Vertijul este mai degrabă un simptom decât o afecțiune și descrie senzația de mișcare sau de rotație a persoanei ori a mediului înconjurător, fără ca persoana afectată să fie în mișcare. Vertijul apare brusc și poate dura câteva minute sau câteva ore, în funcție de mecanismul care îi determină apariția. Gradul de severitate al vertijului poate interfera cu desfășurarea activităților cotidiene, punând pacientul în postura de a nu putea realiza anumite activități din cauza iluziei de mișcare rotatorie.

- Cât de mulți dintre noi suntem afectați de el?

- Vertijul afectează aproximativ 5%-10% din totalul populației. Acest procent crește pe măsură ce înaintăm în vârstă, ajungând până la aproximativ 40% la persoanele de peste 40 ani.

- Care ar fi principalele cauze?

- Vertijul poate fi cauzat de numeroase afecțiuni, dintre care cele mai frecvente sunt vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB), traumatisme în zona capului, labirintită (infecție a urechii interne), neuronita vestibulară (inflamație a urechii interne) sau boala Meniere. Deși numărul persoanelor care se confruntă cu vertij nu este de neglijat, informațiile despre această tulburare de echilibru nu sunt foarte cunoscute, fapt pentru care, când vertijul devine mult prea supărător, pacienții tind să se gândească la o afecțiune neurologică, nu la o problemă de ureche internă.

„Mecanismul de bază constă într-un dezechilibru celular la nivelul urechii interne”

930 10 2- Cum facem diferența între vertij și amețeală?

- Amețeala prezintă un set de simptome care include senzația de plutire sau de înclinare, instabilitatea în mers sau în repaus, dezechilibrul generalizat, senzația de „cap ușor”. Vertijul este un tip specific de amețeală, descris ca o senzație de mișcare asimetrică sau rotire a mediului sau a persoanei.

- De ce apar tulburările de echilibru?

- Mecanismul de bază al tulburărilor de echilibru constă într-un dezechilibru celular la nivelul urechii interne. Acest simptom este provocat de numeroase afecțiuni, cum ar fi otitele, afecțiunile inflamatorii, problemele de coloană, anemia, hipertensiunea, problemele neurologice și altele. În alcătuirea urechii interne intră otoliții - mici cristale de carbonat de calciu. Modificarea poziției acestor otoliți determină apariția problemelor de echilibru, vertij, amețeală, instabilitate. Repoziționarea microcristalelor din urechea internă prin exercițiile de reeducare vestibulară are drept scop corectarea poziției otoliților și, implicit, a tulbu- rărilor de echilibru.

- Pentru ce afecțiuni reprezintă un simptom aceste tulburări de echilibru?

- Principalele afecțiuni caracterizate prin vertij sunt vertijul paroxistic pozițional benign, sindroamele anemice, hipertensiunea arterială și afecțiunile coloanei vertebrale cervicale. Totodată, frica, anxietatea și stresul, tot mai frecvente în societățile moderne, sunt adesea surse ale stărilor de vertij. Acestea pot să contribuie la modificarea poziției normale a otoliţilor din urechea internă, conducând la apariția dezechilibrelor.

„Se efectuează un număr de exerciții predefinite pentru reeducarea senzorilor de echilibru”

- Ce metode de diagnostic există?

- Diagnosticul afecțiunilor vestibulare se generează în urma examenului clinic și a unui număr de examinări paraclinice, dintre care amintim audiograma, timpanograma cu reflex auditiv, posturografia computerizată, investigații imagistice - CT, RMN. Posturografia computerizată este o metodă eficientă, atât în diagnosticul vertijului, cât și pentru tratamentul acestor tulburări de echilibru.

- Ce înseamnă „reeducarea vestibulară”?

- Reeducarea vestibulară este formată dintr-un set de exerciții gândite pentru a ajuta corpul să genereze și să interpreteze corect senzația de echilibru, care pot fi efectuate de pacient, fie la domiciliu, fie în cadrul unei consultații medicale specializate. Posturograful, aparatul utilizat în etapa inițială pentru diagnosticarea sursei vertijului (dispozitivul permite diferențierea cauzei tulburărilor de echilibru - de ordin osteo-muscular, sistem nervos central, periferic, afecțiuni ale urechii interne), poate fi folosit ulterior pentru reeducare vestibulară. Cu ajutorul posturografului, pacientul efectuează un număr de exerciții predefinite pentru reeducarea urechii interne și a senzorilor de echilibru.

- Cui îi poate fi recomandată?

- Reeducarea vestibulară este recomandată în următoarele situații: vertij paroxistic pozițional benign, deficite vestibulare cronice, afecțiuni cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale, vertij psihogenic, afecțiuni vestibulare idiopatice.

Posturograful este dispozitivul ce permite diferențierea cauzei tulburărilor de echilibru - de ordin osteo-muscular, sistem nervos central, periferic, afecțiuni ale urechii interne

„Şedinţele pot fi realizate direct în cabinetul medicului ORL“

- Ce este posturografia computerizată și cum decurge o ședință?

- Posturografia computerizată este un test paraclinic care contribuie la diagnosticul afecțiunilor vestibulare și care se efectuează în cabinetul ORL. Pacientul stă descălțat, în picioare, cu mâinile relaxate pe lângă corp, pe o platformă fixă și stabilă și urmează indicațiile medicului examinator. Un test durează între cinci și zece minute, nu este dureros și nu necesită o pregătire prealabilă. Singura contraindicație este reprezentată de administrarea de medicamente antivertiginoase, care trebuie întrerupte cu trei zile înainte de a efectua testul.

- Ce beneficii ați observat că are reabilitarea vestibulară la pacienții pe care i-ați tratat?

- Procedurile de reeducare vestibulară efectuate au avantajul că sunt nedureroase, ușor de realizat și cu o rată mare de succes în ameliorarea simptomatologiei. Sunt utilizate echipamente moderne, de ultimă generație, pentru diagnosticul și tratamentul de reeducare vestibulară într-o manieră complet neinvazivă. Ședințele pot fi realizate direct în cabinetul medicului ORL.