Main menu

header

931 15 1de Georgiana Mihalcea şi Claudia Mîţoi

Sănătatea orală este foarte importantă în cazul copiilor. Problemele care apar în copilărie le pot afecta dezvoltarea fizică și emoțională, atrage atenția medicul pedodont Narcisa Calotă. Cariile netratate pot provoca dureri și infecții care duc la probleme de alimentație, vorbit sau de învățat. Așadar, menținerea dinților și gingiilor curate și sănătoase este foarte importantă, subliniază specialistul nostru. Iată cum le putem crea celor mici obiceiuri corecte de igienă orală de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții.

„Curățarea gingiilor nou-născutului se realizează cu ajutorul unei comprese sterile îmbibate în ser fiziologic”

- Ce reguli de îngrijire orală există pentru nou-născuți?

- Înainte de apariția primilor dinți este important să le curățaţi gingiile. Curățarea acestora se realizează cu ajutorul unei comprese sterile îmbibate în ser fiziologic, pe care o înfășuraţi în jurul degetului arătător și cu ea palpaţi ușor gingiile copilului dimineața, după prima masă, înainte de culcare sau în timp ce îi faceţi baie pentru a îndepărta bacteriile şi a ajuta nou-născutul cu un masaj gingival. La apariția primilor dinți se recomandă o periuță cu perii moi sau puteţi folosi degetarul de silicon pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafața dintelui.

- Ce recomandări aveți pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 luni şi 5 ani?

- În jurul vârstei de 18 luni, părinții ar trebui să înceapă să spele dinții copilului de două ori pe zi cu o cantitate de pastă de dinți cu fluor corespunzătoare vârstei, de mărimea unui bob de orez. De asemenea, copilul trebuie învățat să elimine toată pasta de dinți după periaj. Pentru că nu își pot coordona bine mâinile, cei mici au nevoie de ajutor la început, însă până la vârsta de 6-7 ani se indică supravegherea și chiar ajutorul unui adult pentru a asigura un periaj corect. Se pot face jocuri în acest sens și eventual să alterneze periajul, prima oară copilul, ulterior părintele sau invers. Începând cu vârsta de 2 ani, îi puteți învăța pe cei mici tehnicile corecte de periaj. Având în vedere vârsta, este important ca piticii să aibă inclus în rutina zilnică un program de periaj dentar, obligatoriu dimineața și seara. Astfel, copilul va menține acest obicei și când va crește.

„Puteţi alege periuțe care reprezintă un personaj din desene animate”

- Când ducem copilul la stomatolog?

- Prima vizită la medicul stomatolog se recomandă odată cu apariția primului dinte. Ulterior, ca și în cazul adulților, vizitele la stomatolog se fac o dată la şase luni. Mersul regulat la medicul stomatolog previne apariția cariilor și a altor probleme de sănătate orală. În plus, vizita la medicul stomatolog este și educativă. Cel mic se va obișnui cu mediul din cabinet, va crea o relație cu doctorul, va învăța tehnicile de periaj corecte și aplicarea acestora.

- Cum îl împrietenim cu periuța de dinți?

- Pentru a-l împrieteni cu periuța de dinți, puteţi alege periuțe care reprezintă un personaj din desene animate sau cu animale. De asemenea, capacul periuței și cana/paharul în care se păstrează pot avea diverse forme de animale. Când mergeţi la cumpărături, îl puteţi lăsa pe el să-și aleagă periuţa de dinți. Se poate opta și pentru periuța de dinți cu peri moi sau de silicon. Acestea sunt mai blânde și pot ajuta la desensibilizarea gurii și gingiilor copilului. Există și periuțe de dinți speciale, care îi permit copilului să se obișnuiască treptat cu senzația de periaj.

„Pentru a-i relaxa se pot face diverse jocuri”

- Teama de a merge la dentist e dobândită sau înnăscută? Cum o putem gestiona când vine vorba despre cei mici?

- Dacă părinților le este frică de dentist, aceștia vor insufla teama și celor mici. De aceea este ideal ca vizitele la stomatolog să fie regulate, unele chiar de rutină, în care copilul să se acomodeze cu noul mediu și cu prevenția oro-dentară. Dacă aceste lucruri se întâmplă cu regularitate în cazul unui eventual tratament, copilul devine mult mai cooperant. După vârsta de 2 ani, se pot face una sau mai multe vizite de acomodare înainte de tratamentul propriu-zis. Înainte de a pleca de acasă, îi puteți explica celui mic ce se va întâmpla, de ce este important să meargă la stomatolog, astfel încât să aștepte cu nerăbdare vizita.

- Cum convingem copilul să se spele singur pe dinți?

- Este important să le explicaţi copiilor de ce trebuie să se spele pe dinți și să înțeleagă că spălatul pe dinți nu este opțional. Pentru mulți copii, spălatul pe dinți este o activitate obositoare, plictisitoare. În acest sens se pot face diverse jocuri. Se poate folosi o clepsidră pentru timp, se poate asculta muzică (cu rolul de a-i relaxa) sau poate fi folosit un cronometru, astfel încât copilul să știe exact cât timp trebuie să se spele pe dinți. Se mai poate practica și metoda răsplatei sub formă de stickere. Și, bineînțeles, părinții se pot spăla pe dinți în același timp cu cei mici.

„Periajul trebuie să cuprindă toate suprafețele dentare, să fie efectuat de la gingie spre marginile incizale, pe exterior, dar și în interior”

- Folosim periuța clasică sau electrică?

- Potrivit Societății Americane de Stomatologie ambele sunt la fel de eficiente. Periuțele de dinți electrice sunt, de obicei, concepute pentru adulți, dar acum beneficiem de o serie largă de variante dedicate celor mici care îi atrag mai mult și îi ajută să îndrăgească igiena orală. Din punct de vedere al siguranței, cu instrucțiuni și supravegherea adecvată, periuțele de dinți electrice sunt recomandate și copiilor mai mici, celor care se spală singuri sau chiar nou-năs- cuților. Există periuțe sonice ce oferă un masaj gingival plăcut.

- Cum o alegem corect?

- Periuța de dinți folosită trebuie aleasă în funcție de morfologia gurii copilului, astfel: mărimea 0-2 ani, 2-5 ani sau peste 5 ani. Este important ca și tehnica de periaj să fie adaptată vârstei copilului, iar periajul să se realizeze corect. Acesta din urmă trebuie să cuprindă toate suprafețele dentare, să fie efectuat de la gingie spre marginile incizale, pe exterior, dar și în interior, și să dureze cel puțin două minute, de două ori pe zi.

- Ce altceva mai trebuie să folosească micuţii pe lângă periuță?

- Cei mici mai pot folosi și ață dentară. La fel ca și în cazul periajului, acest lucru ar trebui să se facă de părinți până cei mici vor avea coordonarea necesară pentru acest lucru. De la vârsta de 9-10 ani, majoritatea copiilor vor putea folosi ața dentară singuri. Este important ca ața dentară să fie flexibilă și moale pentru a preveni rănirea gingiilor în timp ce copilul învață să o folosească.

Întâlnirea cu dentistul va fi o bucurie dacă îi ducem regulat la control pe cei mici

„Există mai multe modalități prin care puteţi avea grijă de dinții copiilor, însă cel mai important lucru este periajul de cel puțin două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor. Cantitatea de fluor din pasta de dinți trebuie să corespundă vârstei copilului“

„Procedura de albire dentară nu este indicată persoanelor sub 18 ani“

- Când facem periaj profesional și albirea dinților în cazul copiilor?

- Procedura de albire dentară nu este indicată persoanelor sub 18 ani. În schimb, periajul profesional este o măsură de prevenție care are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zonele mai puțin acce- sibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente și băuturi colorate. Periajul profesional se face o dată la şase luni, începând cu primul an de viață.