Main menu

header

de Claudia Stan

- Campanie împotriva Virusului Sincţial Respirator

Asociaţia de Neonatologie din România şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” anunţă începerea sezonului pentru profilaxia infecţiei cu Virusul Sincţial Respirator (VSR), problemă mai puţin abordată până acum în România. O astfel de infecţie este cel mai des întâlnită în rândul nou-născuţilor, sugarilor sau în prima parte a copilăriei. Totodată, este cea mai cunoscută cauză de bronşiolită şi de pneumonie în primul an de viaţă, afectând aproape toţi copiii până la vârsta de 2 ani. Mai multe despre acest subiect ne va spune doamna profesor doctor Silvia Stoicescu (foto), preşedinta asociaţiei.

Imunizarea pasivă dă rezultate bune
- Care este principiul de acţiune al virusului?
- VSR pătrunde în căile respiratorii, se fixează şi, odată ajuns acolo, degradează celulele, le necrodează şi nu se mai poate asigura igiena necesară. Simptomatologia este evidentă, copilul nu mai poate respira, geme, iar din această cauză sângele nu se mai oxigenează şi copilul se învineţeşte la gură, fiind necesară intubarea de urgenţă. Virusul este foarte periculos în primii doi ani de viaţă ai copilului. Cei mai afectaţi sunt cei născuţi prematur, care necesită tratamente, iar pe termen lung se poate ajunge şi la handicap.

- Cum putem preveni infestarea şi dezvoltarea virusului? Există efecte adverse ale tratamentului?
- Ceea se ce poate face împotriva virusului este de fapt o imunizare pasivă. Se introduc în organism anticorpi ce luptă împotriva VSR. Produsul este scump şi sunt necesare cinci doze, ce sunt administrate în perioada octombrie-februarie (o doză pe lună). Efecte adverse nu s-au semnalat încă, dar pot apărea efecte obişnuite ale unei injecţii intramusculare, pentru că totuşi este o proteină.

„Am adus tratamentul în nouă maternităţi din România”
- Câţi dintre copii beneficiază gratuit de acest tratament? Care este criteriul de selecţie?
- Neonatologul selectează nou-născuţii care vor beneficia de această imunoprofilaxie, în funcţie de cât de gravă este situaţia fiecărui copil. Va exista în curând un ghid de profilaxie după care ne vom orienta. Un astfel de tratament înseamnă sănătate solidă pe termen lung. Abia în urmă cu doi ani a început profilaxia VSR în România. Produsul fiind costisitor, am reuşit totuşi prin donaţii să aducem tratamentul în nouă maternităţi din România în mod gratuit. Au fost cazuri în care copiilor nu le-au fost administrate toate dozele, dar totul a fost bine şi s-au recuperat repede. Noi încercăm, printr-un program naţional, ca aceste doze să fie plătite de stat, însă deocamdată doar copiii născuţi prematur (35 de săptămâni), cei cu malformaţii congenitale pe cord sau cu imunodeficienţe pot beneficia gratuit de profilaxie.

- Care sunt cauzele care duc la o naştere prematură?
- Sunt foarte multe. În primul rând, mamele ar trebui să renunţe la fumat şi să aibă o igienă personală foarte bună. Alte cauze pot fi de natură socio-economică, fetală, stres zilnic, efort fizic îndelungat etc.

Este necesar acordul părinţilor înainte de vaccinare
- Cum au reacţionat părinţii la un astfel de tratament? Au fost receptivi?
- Trebuie să ştiţi că toţi părinţii îşi dau acordul înainte de a face injecţia. Din fericire, toţi conştientizează beneficiile, au înţeles utilitatea şi au fost şi sunt foarte receptivi. Consider că este un lucru foarte bun. Cum infecţiile cu VSR se produc în perioada octombrie-martie, îi invităm pe toţi părinţii copiilor cu risc mare pentru infecţii severe cu VSR să se prezinte la maternitatea unde s-a născut copilul lor şi să întrebe medicul neonatolog despre ce au de făcut.

370.000 de copii se nasc prematur

Un raport de monitorizare a datelor din şapte state din lume arată că 928.000 de nou-născuţi/copii/adulţi sunt spitalizaţi anual din cauza infecţiei cu VSR, iar 370.000 sunt copii născuţi prematur (aceştia fiind cei mai sensibili). Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că între 230.000 şi 460.000 de copii (mai mici de 5 ani) mor anual din cauza infecţiei cu VSR sau a complicaţiilor acestora.