Main menu

header

952 12 2de Simona Lazăr

În Europa, în fiecare an, peste 120.000 de cancere sunt legate de papiloma virusurile umane, afectând inclusiv unul din patru bărbați. Un studiu recent tocmai a subliniat această prezență mare a cazurilor la bărbați și importanța vaccinării lor. Papiloma virusurile umane (HPV) aparțin unei familii de virusuri foarte contagioase. Ele pot fi responsabile pentru mai multe tipuri de cancer, dintre care cel mai cunoscut este cancerul de col uterin. Acesta este primul cancer recunoscut de OMS ca fiind 100% atribuit unei infecții virale. Este și motivul pentru care autoritățile europene din domeniul sănătății insistă adesea asupra importanței vaccinării fetelor tinere. Dar trebuie știut că acestea nu sunt singurele afectate. Chiar și bărbații pot contracta HPV! Un studiu publicat recent în revista The Lancet Global Health evidențiază numărul îngrijorător de bărbați afectați, în întreaga lume.

Potențial oncogen și contagios

Pentru a determina numărul de bărbați purtători de papiloma virus din lume, cercetătorii s-au bazat pe 65 de studii, efectuate în 35 de țări diferite, între 1 ianuarie 1995 și 1 iunie 2022. „Criteriile de includere au fost stabilite în urma sondajelor, pe populație, la adolescenți și bărbați cu vârsta de 15 ani sau mai mult. De asemenea, s-au luat în calcul și studii de prevalență HPV, cu o dimensiune a eșantionului de cel puțin 50 de bărbați, fără patologie asociată cu HPV și fără factori de risc cunoscuți pentru infecția cu HPV, care au prelevat probe din locurile ano-genitale și pentru care s-au utilizat tehnici PCR sau Hybrid Capture 2 pentru detectarea ADN-ului HPV”, detaliază cercetătorii. Rezultatele lor au arătat că 31% dintre bărbații cu vârsta peste 15 ani sunt afectați de cel puțin un papiloma virus, adică aproape o treime din populația lumii. În plus, 21% dintre bărbații cu vârsta peste 15 ani sunt purtători ai unui tip de HPV potențial oncogen și contagios, susceptibil de a provoca o formă de cancer.

Vârful de risc, între 25 și 29 de ani

„În funcție de vârstă, prevalența HPV a fost foarte mare în rândul adulților tineri, atingând vârful între 25 și 29 de ani și stabilizându-se sau scăzând ușor după aceea”, arată studiul publicat de The Lancet Global Health. Această prevalență a fost similară în Europa, America de Nord, Africa sub-sahariană, America Latină, Caraibe, Australia și Noua Zeelandă. În schimb, a fost redus la jumătate în Asia de Est și de Sud-Est.

Acţiunile de prevenţie a contaminării cu  HPV sunt necesare şi pentru bărbaţi, 31% dintre aceştia la nivel mondial, fiind afectaţi de un papiloma virus

Se recomandă vaccinarea şi în rândul domnilor

952 12 3Potrivit oamenilor de știință, aceste rezultate ar trebui să încurajeze creșterea vaccinării în rândul bărbaților. Autorii studiului subliniază că este important „să se integreze bărbații în strategii cuprinzătoare de prevenire a HPV pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea asociată cu HPV la bărbați și, în cele din urmă, ținând cont și de gradul de contagiozitate, în timpul relațiilor sexuale cu partenere de sex opus, este și o măsură de a reduce și de a elimina cancerul de col uterin, la femei, precum și alte boli legate de HPV, la ambele sexe”. Nici vaccinarea tinerelor fete nu are un parcurs scontat, din păcate, dacă ne gândim că în Europa doar 45,8% dintre fetele de 15 ani primiseră cel puțin o doză de vaccin papilomavirus uman (HPV), iar în rândul băieților vorbim abia de 6%. Pentru a compensa această întârziere, se impune implementarea unei campanii de vaccinare împotriva infecțiilor cu papiloma virus uman în școlile gimnaziale, pentru toți elevii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Această campanie ar trebui să înceapă cât mai curând, poate chiar în toamna anului 2023.