Main menu

header

953 12 2de Camelia Onciu

Pe timp de furtună, crește numărul atacurilor severe de astm. Acest fenomen a fost denumit „astm de furtună” și a început să afecteze nu doar persoanele alergice sau cu probleme respiratorii, ci și oamenii sănătoși. Cu atât mai mult problema devine una serioasă, cu cât poluarea și încălzirea globală produc tot mai multe fenomene meteo violente, care favorizează astmul de furtună.

O afecțiune tot mai frecventă

Există mai mulți factori declanșatori ai atacurilor de astm: poluarea atmosferică, fumatul pasiv sau activ, expunerea la substanțe chimice, infecțiile respiratorii. Dar și condițiile meteorologice influențează apariția și evoluția astmului, în special furtunile. În anii 1980, cercetătorii și medicii britanici și australieni au definit astmul de furtună drept o formă severă de atac de astm care poate apărea în orele următoare unei furtuni majore. De atunci, au fost descrise mai multe cazuri. În 2016, în Australia, o astfel de furtună cu trăsnete a provocat peste 9.000 de cazuri de crize severe de astm care necesitau îngrijiri medicale urgente. Cel puțin 8 decese au fost înregistrate.

Polenul intră în arborele bronșic

Mecanismul astmului de furtună este cunoscut: în timpul furtunilor încărcate de electricitate, boabele de polen purtate de vârtejurile de vânt se saturează cu apă (umiditatea aerului crește) și se sparg în multiple particule de dimensiuni foarte mici. Spre deosebire de alergenii clasici care se opresc la nivelul nasului, afectând mucoasa nazală și dând naștere rinitei, particulele submicronice de polen pătrund adânc în arborele bronșic și pot declanșa un atac de astm de furtună foarte virulent.

Perioada ambroziei

Pentru ca riscul de astm de furtună să fie crescut, trebuie îndeplinite două condiții: un sezon de polen în plină desfășurare și un fenomen de furtună foarte violent. Se știe că în septembrie este perioada polenului de buruieni (ambrozie). Poluarea mediului, atmosferică dar și cea din interiorul locuințelor, crește riscul de crize de astm de furtună. Boala afectează persoanele cu astm, rinite alergice și alergii. Potrivit unui comunicat al Universității Harvard, printre factorii de risc se numără și nivelurile ridicate de eozinofile în sânge și de oxid nitric expirat. Nu toți pacienții cu acești factori de risc vor dezvolta astm de furtună și nu neapărat la fiecare furtună.

Manifestări severe

Persoanele alergice la polen și cele cu astmt constată bronhospasme (contracția bruscă și intensă a mușchilor bronșici ducând la o asfixie prin reducere) şi creşterea severităţii simptomelor bolii respiratorii. Chiar dacă nu ajung la serviciile de urgență, unele persoane cu astm bronșic vor observa o creștere a simptomelor și vor consuma mai multe bronhodilatatoare și antihistaminice de ameliorare. De cele mai multe ori, aceste crize de astm de furtună sunt destul de violente și răspund slab la bronhodilatatoarele cu acțiune scurtă.

Nu ieșiți afară!

În anticiparea acestor fenomene alergice, medicii pneumologi recomandă o creștere a tratamentului de bază în perioadele de risc. În ceea ce privește crizele de astm de furtună violente care apar la persoane care nu sunt oficial astmatice, medicii presupun că acești oameni aparent sănătoși au deja astm, dar nu cunosc acest lucru. Pentru un diagnostic corect au nevoie de o evaluare respiratorie. Dacă până acum, aceste crize de astm de furtună au afectat persoane cu fond alergic, noutatea pe care o observă medicii este că acum afectează și persoanele cu astm bronșic bine controlat, monitorizate de medic. În caz de furtună, persoanele predispuse la alergii la polen trebuie să evite expunerea la aerul exterior, iar înainte de apariția simptomelor, să se protejeze cu o mască chirurgicală.

Persoanele alergice pot avea nevoie de internare

În noiembrie 2021, The Journal of Allergy and Clinical Immunology a publicat un studiu privind efectele furtunilor asupra persoanelor cu astm bronșic. În cadrul studiului, 144 din 228 de participanți cu alergii sezoniere au experimentat un episod de astm de furtună. Adică 65%. Acest rezultat demonstrează frecvența ridicată a astmului de furtună la populația cu afecțiuni alergice. Jumătate dintre subiecții afectați au fost internați pentru îngrijiri medicale.