Main menu

header

956 12 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Potrivit unor statistici recente, aproximativ un milion de români suferă de astm. Această afecțiune a ajuns o alarmă globală, întrucât poluarea și alergenii contribuie masiv la apariția bolii și la agravarea simptomelor celor deja diagnosticați. Specialiștii recomandă anumite mijloace care nu includ medicamente și cu ajutorul cărora acești pacienți își pot îmbu- nătăți semnificativ condiția.

Abordări eficiente de tratament

Un studiu recent, derulat în cadrul Școlii de Educație Fizică de la Universitatea Henan, din China, a constatat că cele mai importante antrenamente pentru persoanele cu astm care doresc să-și îmbunătățească funcția pulmonară au fost yoga și exercițiile de respirație. Cercetarea, publicată în revista Annals of Medicine, evidențiază cât de important este să fie inclus tipul adecvat de antrenament de fitness în planurile de îngrijire a astmului. „Pregătirea de respirație combinată cu antrenamentul aerobic și antrenamentul yoga s-au dovedit deosebit de avantajoase, oferind căi potențiale pentru abordări eficiente de tratament”, explică autorul principal al studiului, specialistul Shuangtao Xing.

Aerobicul dezvoltă capacitatea inimii

Aproximativ 339 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de astm, o boală pulmonară cronică ce se manifestă prin tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și constrângere la nivelul pieptului. Cercetări recente au demonstrat că antrenamentul adecvat poate îmbunătăți semnificativ funcția respiratorie și capacitatea de exercițiu a pacienților adulți. Potrivit experților, aerobicul este o activitate potrivită, deoarece permite diferite intensităţi de efort, dezvoltă capacitatea inimii şi pe cea respiratorie. De exemplu, se poate începe încălzirea cu alergare uşoară, se crește intensitatea pentru două minute, după care se încetineşte, pentru ca apoi să se sporească din nou viteza. Și înotul în bazin acoperit este considerat un bun exerciţiu pentru persoanele cu astm, deoarece se desfăşoară la o anumită temperatură şi într-un mediu umed.

Beneficiile aerobicului la nivel mental și fizic sunt multiple. Acest tip de exerciții este folosit şi pentru arderea grăsimii sau menținerea unei greutăți considerate ideale

Compresele cu oţet şi apă fierbinte aplicate seara, la culcare, sunt de ajutor pentru calmarea crizelor de astm

Ceaiuri, decocturi

Astmul se poate trata atât medicamentos, cât şi prin remedii naturiste. Printre cele mai populare se numără infuziile cu flori de muşeţel, soc, lumânărică, petale de trandafiri, gălbenele, lavandă. Acestea se prepară sub formă de ceai, din care se consumă două-trei căni pe zi, având efecte antiseptice, antitusive, antispastice, antibiotice, antiinflamatoare şi calmante. Se pot face decocturi din rădăcini de valeriană, din trei linguri cu plantă, care se fierb în apă - se administrează câte trei linguri pe zi. La rândul său, usturoiul este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru astm. Se fierb 25 g usturoi în 200 ml apă şi se lasă la infuzat timp de zece minute. Se bea câte o cană în fiecare zi. La rândul lor, seminţele de in ajută la ameliorarea simptomelor astmului - se pun la fiert 125 g semințe de in în 400 ml apă, se adaugă zeama de la trei lămâi și 400 g miere şi se lasă la macerat lichidul trei zile. Se consumă câte o linguriţă cu preparat, înainte de mese.