Main menu

header

956 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Faptul că mulți oameni văd chipuri în obiecte fascinează de multă vreme oamenii de știință care încearcă să deslușească misterele minții umane. Deocamdată, fenomenul are o denumire - pareidolie facială - și câteva concluzii ale unor studii care îl leagă de evoluția și programarea creierului.

Majoritatea, fețe masculine

Pareidolia facială este de fapt o eroare făcută de sistemul de detectare a fețelor din creier. Orice obiect, de la o priză până la un cartof și de la forma unei mașini până la un aparat electrocasnic poate determina o persoană să-și imagineze acolo un chip care de fapt nu există. Un studiu recent, derulat în cadrul Universității Queensland, din Australia, a descoperit că oamenii văd, de asemenea, majoritatea acestor fețe ca fiind reprezentări masculine. „Rezultatele noastre au arătat o părtinire izbitoare în percepția de gen, cu mult mai multe fețe iluzorii percepute ca fiind bărbați decât femei. Amploarea acestei diferențe de gen a fost substanțială: 90% dintre imaginile feței iluzorii au avut o evaluare medie masculină”, afirmă cercetătorul Jessica Taubert.

Sporește imediat după naștere

Astrofizicianul american Carl Sagan a emis ipoteza că, precum o tehnică de supraviețuire, ființele umane sunt „conectate” de la naștere pentru a identifica un chip uman. În primele lor săptămâni, bebelușilor le place să privească fețele - dacă un chip este aproape, se concentrează asupra acestuia și îl urmăresc. La două săptămâni, majoritatea bebelușilor încep să își recunoască părinții. Robin Kramer, conferențiar senior la Facultatea de Psihologie, Universitatea Lincoln, din Marea Britanie, arată că femeile care au născut de curând au mai multe șanse să vadă modele asemănătoare cu chipurile în obiecte și a pus fenomenul pe seama modificărilor hormonale, în special a oxitocinei. Este bine stabilit faptul că mesagerii chimici din creier joacă un rol în interacțiunile sociale - oxitocina este adesea numită „hormonul iubirii”, datorită legăturilor sale cu reproducerea. Studiile au arătat că o creștere artificială a nivelurilor de oxitocină, cu ajutorul unui spray nazal, îmbunătățește recunoașterea expresiilor faciale pozitive. De asemenea, femeile care născuseră de curând și care au participat la o cercetare au raportat că au văzut mai multe fețe în obiecte. Oamenii de știință au concluzionat că sensibilitatea femeilor la pareidolia facială ar putea fi sporită în perioada de imediat după naștere.

„Atunci când vedem fețe în obiecte, această iluzie este procesată de părți ale creierului uman care sunt dedicate procesării fețelor reale, așa că, teoretic, pareidolia feței… procesează creierul“ Jessica Taubert, Universitatea Queensland, Australia

Femeile şi persoanele religioase, cele mai expuse fenomenului

Oamenii au evoluat pentru a fi sensibili la fețe și la modelele asemănătoare fețelor încă de la naștere, pentru că atenția la chipuri stă la baza interacțiunilor sociale umane și poate ajuta, de asemenea, la distingerea apropiaților dintre străini. Experimentul cercetătorilor australieni a evidențiat și faptul că fețele percepute sunt tinere, iar alte studii au concluzionat că femeile și persoanele religioase sunt mult mai pasibile să vadă chipuri în obiecte.