Main menu

header

958 14 1de Camelia Onciu

Crampele musculare involuntare care apar în timpul nopții la picioare sau coapse sunt foarte dureroase. Trec spontan în câteva minute, dar vă întrerup somnul, pentru că trebuie să vă ridicați, să umblați prin cameră, să masați zona dureroasă. Dacă aveți din când în când câte un astfel de cârcel, nu trebuie să vă faceți griji, dar persistența durerii e un semnal că trebuie să mergeți la medic pentru a afla dacă nu cumva crampele ascund o patologie mai gravă.

Mușchii se contractă involuntar

Crampa provoacă dureri severe, bruște. Mușchiul este complet contractat, rigid, deformat și incapabil să se relaxeze. Membrul afectat este în extensie incontrolabilă. Crampa durează de la câteva secunde până la câteva minute. Cu toate acestea, poate reveni de mai multe ori înainte de a dispărea complet. Mușchiul poate rămâne sensibil timp de câteva ore sau chiar o zi întreagă. Contracțiile musculare involuntare pot afecta mai mulți mușchi, dar crampele nocturne vizează membrele inferioare, mai ales gambele sau coapsele. Spor- tivii, seniorii și femeile însărcinate sunt categoriile cele mai afectate.

Cauze medicale

Cauzele sunt diverse: efort fizic intens, mișcări greșite, deshidratare, deficit de săruri minerale (calciu, magneziu). În plus, stresul poate provoca crampe nocturne, dar și circulația sangvină deficitară. Anumite boli pot favoriza apariția spasmelor nocturne: boala cronică de rinichi, hipotiroidismul, diabetul, intoxicațiile cu alcool, ciroza. Crampele sunt, în cele mai multe cazuri, o afecțiune benignă care nu necesită consult medical. Cu toate acestea, trebuie să vă adresați medicului în cazul unor crampe nocturne recurente sau care sunt asociate cu alte simptome precum: durere prelungită care refuză să dispară, absența contracturii asociate, picior rece și alb, picior fierbinte și umflat, febră.

Ce să beți, ce să mâncați?

Tratamente specifice pentru astfel de cazuri nu există, însă recomandările pot ajuta mult în prevenirea, reducerea sau chiar dispariția crampelor nocturne. Beți 1,5 litri de apă pe zi, alegeți ape minerale bogate în săruri minerale, adoptați o alimentație echilibrată, mâncați fructe și legume pentru a nu duce lipsă de potasiu, magneziu sau calciu, reduceți consumul de tutun, alcool, ceai și cafea. Sportivii ar trebui să se asigure că fac temeinic încălzirea înainte de antrenament. Unul dintre cele mai cunoscute remedii populare este să puneți în pat lângă membrul predispus la crampe o bucată de săpun într-un ciorap. Evident, eficacitatea leacului nu a fost dovedită științific, dar sunt oameni care cred că metoda este eficientă. 

Pernă pentru picioare

Înainte de a dormi, puteți încerca și aceste sfaturi ale specialiștilor pentru a preveni eventualele crampe pe timp de noapte: mergeți desculți pe o podea rece (gresie), pedalați la bicicletă în fiecare seară. Faceți un duș rece, mișcând jetul de jos în sus peste gambe. Finalizați cu un jet de apă fierbinte, care va elibera spasmul. Puneți o pernă sub gambe și picioare pentru a susține circulația venoasă pe timpul nopții.

 Întindeți și masați!

Dacă aveți crampe pe timp de noapte la laba piciorului sau la tibie, puteți face mai multe lucruri pentru a ușura durerea. Întindeți mușchiul dureros, pentru a contracara contracția musculară care a provocat crampa. Întindeți-vă pe spate și trageți piciorul (drept) spre piept. Mențineți poziția aproximativ zece secunde. Urmează un masaj al mușchiului, de jos în sus, pentru a facilita circulația venoasă. Ideal este să repetați această operație ca măsură preventivă, o dată sau de două ori pe zi.

Exerciții înainte de culcare

Exerciții pentru mușchiul gambei: stați cu fața la perete, la un metru distanță, și aplecați-vă înainte, sprijinindu-vă pe perete, cu călcâiele pe podea. Poziția trebuie menținută timp de 10 secunde pentru a întinde gambele. Manevra se repetă după 5 secunde de repaus. Pentru mușchii situați în spatele coapsei: așezați piciorul întins pe un scaun, apoi flexați trunchiul înainte. În pat este de preferat ca piciorul să nu fie în extensie maximă, adică să aibă vârful piciorului întins. Laba piciorului trebuie să fie în unghi drept față de picior. Dacă dormiți pe spate, așezați talpa piciorului în unghi drept pe o pernă.

Mâncaţi fructe şi legume, beţi apă minerală bogată în săruri minerale, reduceţi consumul de tutun, alcool, cafea şi ceai pentru a scăpa de dureroşii cârcei „de noapte”

Uleiuri esenţiale pentru relaxare

Dacă durerea persistă, masajele circulare ale zonei dureroase cu o cremă sau un gel răcoritor pot fi eficiente. Uleiurile esențiale au proprietăți relaxante, de încălzire și antispastice și pot ajuta la detensionarea zonelor afectate de crampe nocturne. Înainte de culcare, puteți masa picioarele cu un amestec de trei uleiuri esențiale: cuișoare (previne contracțiile musculare), lavandin abrialis (din familia lavandei - ajută mușchii să se relaxeze), laur nobil (are acțiune revigorantă care ajută mușchii să funcționeze bine).