Main menu

header

958 12 2de Georgiana Mihalcea

Un nou studiu arată că vorbirea la telefonul mobil mai mult de 30 de minute pe săptămână ar putea crește riscul de hipertensiune arterială. Cu cât petreceți mai mult timp cu apelurile audio, cu atât riscul crește. Cu siguranță că studiile suplimentare vor determina dacă acest lucru este valabil pentru toate grupurile de vârstă și exact câte de mult influențează tensiunea arterială conversațiile la telefonul mobil.

Chiar și 30 de minute pot fi alarmante

Dacă îi întrebați pe adolescenții de astăzi la ce folosesc telefoanele mobile sunt șanse mari ca aceștia să spună, în primul rând, ca o cameră foto, un instrument de a trimite mesaje text, o conexiune la rețele sociale, o modalitate de plată ori o sursă de muzică. Dar, pentru generațiile puțin mai în vârstă, un telefon mobil a înlocuit linia fixă și vine în ajutor pentru a purta oriunde conversații. Se pare că tot timpul de convorbire ar putea fi un pericol pentru sănătatea dumneavoastră. Telefoanele mobile emit niveluri scăzute de energie cu radiofrecvență, iar studiile anterioare au asociat acest lucru cu creșterile de zahăr din sânge după expunerea pe termen scurt. De exemplu, un studiu din septembrie 2022, publicat în „Frontiers in Public Health”, a descoperit că utilizarea de lungă durată a telefonului mobil (prin apeluri, mesaje text și jocuri) poate crește tensiunea arterială la copii și adolescenți. Cu toate acestea, un studiu BMC Public Health din noiembrie 2022 a sugerat că utilizarea crescută a telefoanelor mobile ar putea scădea tensiunea arterială. Luând în considerare această diferență, un grup de cercetători chinezi și-a propus să afle mai multe despre legătura potențială dintre vorbirea la telefonul mobil și sănătatea inimii. Potrivit acestui studio, publicat în mai 2023 în European Heart Journal - Digital Health, în comparație cu cei care vorbesc la telefon timp de cinci minute sau mai puțin, cei care poartă conversații de câte 30 de minute săptămânal poate crește riscul de hipertensiune arterială.

6 ore de apeluri săptămânale afectează sănătatea inimii

Xianhui Qin, MD, profesor și cercetător la Universitatea Medicală de Sud din Guangzhou, China, și o echipă de oameni de știință britanici au analizat date de la 212.046 de persoane care s-au înscris la Biobank din Regatul Unit, o bază de date cu informații despre sănătate. Pe lângă strângerea de informații despre biometria sănătății, inclusiv tensiunea arterială, Biobank a chestionat participanții și despre utilizarea telefonului mobil (inclusiv preluarea și primirea apelurilor și utilizarea acestuia în alte scopuri). Oamenii de știință au analizat datele, comparând timpul convorbirilor telefonice cu noile cazuri de hipertensiune arterială apărute în timpul cercetării. Cu cât oamenii au petrecut mai multe minute discutând la telefon, cu atât riscul lor părea să fie mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Astfel, la cei cu 30 până la 59 de minute de apeluri pe săptămână riscul este cu 8% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială; 1 până la 3 ore de apeluri pe săptămână există un risc cu 13% mai mare; de la 4 până la 6 ore de apeluri pe săptămână este un risc cu 16% mai mare de hipertensiune arterială; și, în final, 6 ore de apeluri pe săptămână duc la un risc cu 25% mai mare de apariție a hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea este un factor de risc pentru atac de cord, accident vascular cerebral, boli de rinichi şi chiar pierderea vederii

Dacă vorbiţi pe difuzor, riscul este minim

Folosirea telefonului pe difuzor ori pentru a petrece timp pe rețelele de socializare nu pare să aibă un impact semnificativ asupra riscului de hipertensiune arterială. „Numărul de minute pe care oamenii le petrec vorbind la mobil contează pentru sănătatea inimii, așadar mai multe minute înseamnă un risc mai mare”, spune doctor Qin într-un comunicat de presă.