Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Disciplina orei de culcare menţine echilibrul microbiomului

Diferențele în obiceiurile de somn între zilele de muncă și de odihnă ar putea duce la modificări nesănătoase ale bacteriilor din intestine, mai ales dacă insomnia duce la consum de zahăr sau de carbohidrați complecși noaptea târziu, sugerează un studiu realizat de oamenii de știință de la Kings College London. Se știe că somnul puternic perturbat are un impact negativ asupra sănătății. Potrivit noilor rezultate, chiar și o diferență de 90 de minute în punctul de mijloc al somnului pe durata unei săptămâni ar putea influența tipurile de bacterii găsite în intestinul uman.

Copiii care „vapează“ inhalează plumb, nichel şi crom

Țigările electronice confiscate de la elevi conțin niveluri ridicate de plumb, nichel și crom, informează BBC. Dispozitivele folosite adunate la Colegiul Baxter, din Kidderminster, au fost testate, iar rezultatele au arătat că acei copii care au acest obicei inhalează mai mult de două ori cantitatea zilnică sigură de plumb și de nouă ori cantitatea de nichel. Nivelurile ridicate de expunere la plumb la copii pot afecta sistemul nervos central și dezvoltarea creierului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Exerciţiile cardio previn cancerul de prostată, de colon şi de plămâni

Fitnessul cardio poate influența probabilitatea ca un bărbat să dezvolte trei dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, arată rezultatele unui studiu derulat în cadrul Școlii Suedeze de Sport și Științe ale Sănătății din Stockholm. Astfel, bărbații care fac exerciții de fitness cardio mai intense se confruntă cu un risc semnificativ mai mic de a dezvolta cancer de colon și de plămâni, raportează cercetătorii. Fitnessul cardio joacă, de asemenea, un rol benefic în șansele ca un bărbat să supraviețuiască în caz că este diagnosticat cu cancer de prostată, colon și plămâni.

Singurătatea şi izolarea socială scurtează viaţa

Izolarea socială și singurătatea sunt asociate cu un risc crescut de mortalitate de orice cauză, arată rezultatele un nou studiu. În rândul persoanelor cu cancer, izolarea socială și singurătatea sunt legate de un risc mai mare de deces, iar pentru pacienții cu boli de inimă, izolarea socială expune mai mult la mortalitate. Concret, analiza a constatat că a fi izolat social crește cu 26% riscul de deces din toate cauzele, iar pericolul pentru persoanele care se confruntă cu o singurătate prelungită este în medie cu 14% mai mare.

Viaţa în apropierea spaţiilor verzi încetineşte îmbătrânirea

Parcurile și spațiile verzi ale orașului ajută la combaterea căldurii, la creșterea biodiversității și la insuflarea unui sentiment de calm şi încetinește îmbătrânirea, a constatat un studiu, publicat de revista Science Advances. Concret, potrivit experților de la Universitatea Northwestern, oamenii care au acces la spații verzi sunt în medie cu 2,5 ani mai tineri din punct de vedere biologic. Expunerea la spațiile verzi a fost asociată și cu o sănătate cardiovasculară mai bună și cu rate mai scăzute de mortalitate.