Main menu

header

960 10 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

O cercetare considerată revoluționară a pus în evidență eficacitatea unei noi terapii, în încercarea oamenilor de știință de a combate unul dintre cele mai pregnante fenomene ale înaintării în vârstă: pierderea capacității musculare.

Activitate în celule similară cu un antrenament

Terapia musculară magnetică efectuată o dată pe săptămână poate întârzia orice pierdere a forței musculare cauzate de vârstă, potrivit rezultatelor unui nou studiu derulat în cadrul Universității Naționale din Singapore. După 12 săptămâni, participanții la cercetare au constatat îmbunătățirea mobilității funcționale și, totodată, scăderea grăsimii corporale. Autorii studiului au recrutat voluntari cu vârsta cuprinsă între 38 și 91 de ani, care au participat la expunere săptămânală, la niveluri scăzute de câmp electromagnetic pulsat (PEMF). Dispozitivul care furnizează această terapie a fost inventat în 2019 și vizează mușchii piciorului cu o semnătură magnetică specifică, generând activitate metabolică în celule similară cu un antrenament.

Îmbunătățire a metabolismului întregului corp

Cercetări anterioare au arătat că persoanele care urmau terapie musculară magnetică pe un picior după o intervenție chirurgicală la genunchi au manifestat o îmbunătățire evidentă a metabolismului întregului corp. În studiul actual, persoanele implicate în experimente și-au recăpătat forța musculară, s-au bucurat de o mobilitate îmbunătățită și au raportat mai puține dureri în corp după trei luni. „Suntem încurajați de rezultatele pozitive ale acestui proces. Îmbunătățirile asociate PEMF au fost experimentate de 85% dintre participanți, indiferent de vârstă, cele mai mari beneficii fiind raportate la participanții cei mai în vârstă și mai fragili”, detaliază specialistul Alfredo Franco-Obregón. În cadrul cercetării, terapia magnetică a fost administrată timp de zece minute, o dată pe săptămână, pe picioare alternative, timp de 12 săptămâni.

„Descoperirile noastre arată că terapia magnetică poate produce rezultate comparabile cu exercițiile fizice la persoanele în vârstă” Alfredo Franco-Obregón, Universitatea Națională din Singapore

Majoritatea participanţilor şi-au recăpătat mobilitatea

Pentru a se verifica gradul în care noua terapie dă rezultate, fiecare persoană a fost supusă mai multor teste de performanță și și-a autoraportat nivelul de durere. După opt săptămâni de tratament, 72% dintre voluntari au înregistrat îmbunătățiri în întreținerea mușchilor scheletici, împreună cu scăderi ale grăsimii viscerale. La finalul experimentului, 85% dintre participanți au avut o mobilitate funcțională mai bună. „Înainte de program, aveam multă slăbiciune la nivelul picioarelor și mă dureau șoldurile când făceam chiar și câțiva pași. După 12 ședințe am simțit că mișcarea picioarelor a revenit la normal și că puteam să urc și să cobor scările fără să folosesc elemente de susținere”, își amintește George Teo, pensionar în vârstă de 79 de ani, care a participat la studiu. Echipa de cercetare este în prezent în discuții cu oameni de știință din SUA și China pentru extinderea studiilor în alte țări.