Main menu

header

de Claudia Stan

De la 1 iulie 2008, pachetele de tutun comercializate în România au fost inscripţionate cu avertismente de sănătate ce conţin imagini şocante. La 21 octombrie 2009, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” Bucureşti a organizat o conferinţă de presă, pentru a discuta despre cum ne ajută pictogramele de pe pachetele de tutun să renunţăm la fumat. Despre aceste lucruri ne va spune mai multe domnul profesor doctor Miron Bogdan (foto), membru al Comisiei de Pneumologie şi Alergologie a Ministerului Sănătăţii.

„Fumatul este o boală!”
- Au avut efectul scontat pictogramele de pe pachetele de ţigări? Au renunţat fumătorii la viciul lor datorită acestei iniţiative?
- În primul rând, aş dori să vă spun că fumatul este o boală! Decizia de a renunţa la acest viciu vine treptat. Studiul realizat la nivelul adolescenţilor a arătat că aproximativ jumătate dintre adolescenţi au atitudini şi comportamente de respingere faţă de tutun, din cauza imaginilor înscrise pe pachetele de ţigări. Unul din doi adolescenţi încearcă sentimente de îngrijorare şi de nelinişte. Tot studiul arată că pictogramele influenţează decizia adolescenţilor de a se apuca sau nu de fumat: 51% dintre tineri au declarat că sunt impresionaţi de astfel de pictograme. La fel sunt şi persoanele care deja fumează, jumătate dintre ele recunoscând că au încercat să renunţe la fumat din cauza avertismentelor de sănătate. Ca urmare a inscripţionării, tinerii adoptă un comportament de evitare a mesajelor, unii dintre ei cerând vânzătorului un anumit tip de pachet de ţigări cu un anumit text. În acest mod dorim să descurajăm copiii şi adolescenţii să înceapă să fumeze.

„Vom solicita creşterea preţului la tutun!”
- Ce măsuri veţi lua împotriva comercianţilor de ţigări care ascund pictogramele şi postează pachetele încât să nu se vadă imaginile şocante?
- Am întâlnit fumători care din cauza pictogramelor îşi puneau ţigările într-o tabacheră. Trebuie să înţelegeţi un lucru: pozele au constituit primul pas şi avem rezultate foarte bune! Vom vorbi cu vânzătorii ca atunci când aşază ţigările pe rafturi să fie puse cu pictogramele în faţă. Ştiaţi că vârsta medie a celor care se apucă de fumat este de 12 ani? Unii o fac din teribilism, alţii pentru că au impresia că sunt mai importanţi... Este o vârstă dificilă, dar, dacă acel copil întră într-un magazin şi vede pozele, este foarte probabil să renunţe la ideea de a mai fuma. Pictogramele sunt un mic imbold pentru cei care încearcă să se lase de fumat! Vom începe prin a solicita creşterea preţului la tutun, astfel că va deveni un lux. Mai mult, interzicerea fumatului în locuri publice a făcut oamenii să înţeleagă faptul că fumatul chiar este un lucru rău. Toţi oamenii care vor să renunţe la viciu pot apela gratuit numărul de pe pachetele de ţigări şi vor fi ajutaţi să facă faţă sevrajului cauzat de lipsa de nicotină.

„Ţigările light, doar o strategie de marketing”
- Pe piaţă sunt din ce în ce mai multe ţigări light, însă oamenii tot sunt dependenţi. Care este cauza?
- Este un lucru trist ce se întâmplă. Comercianţii au dreptul să trateze tutunul din ţigări exact cât şi cum vor ei, nimeni nu le impune restricţii. Pentru a determina lumea să fumeze cât mai mult şi pentru a o face să devină dependentă, ei introduc o cantitate mai mare de nicotină decât este prevăzut. Ţigările light sunt o strategie de marketing!

- Cum ne putem da seama că un om este dependent de tutun?
- Profesorii ar trebui să fie primii care să ştie treaba asta, pentru a-i educa pe copii. Dacă ar face în aşa fel încât elevilor să le fie interzis să fumeze în şcoală sau în curtea şcolii ar fi mult mai bine. În plus, ce exemplu poate fi un profesor care iese în pauză la ţigară şi fumează în faţa elevilor? Ştiaţi că elevii se apucă de fumat doar pentru că este un lucru interzis, iar un copil care fumează de la 14 ani  din această cauză, până la 16-17 ani devine dependent? Persoana care fumează în fiecare zi tutun, dimineaţa când se trezeşte simte nevoia acută de nicotină, intră în sevraj dacă nu fumează şi îşi măreşte în mod constant numărul de ţigări. Este o persoană dependentă! Există numeroase campanii iniţiate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii, care ajută oamenii să iasă victorioşi din lupta cu tutunul.

- În prezent, un adolescent din cinci (19%) este fumător zilnic, 17% sunt fumători ocazionali, iar aproape două treimi (64%) sunt nefumători
- Ştiaţi că... media de vârstă a celor care se apucă de fumat este de 12 ani?