de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un regim alimentar alcătuit preponderent din legume și cereale integrale, binecunoscuta dietă vegetariană, vădește încontinuu beneficii pentru sănătate. Una dintre ultimele descoperiri ale oamenilor de știință este capacitatea acestui tip de alimentație să reducă semnificativ riscul de cancer intestinal.
Beneficii mai evidente în dreptul bărbaților
Cancerul intestinal (colorectal) este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Depistat în faze mai avansate, acest tip de cancer este letal. Pentru a determina cât contează dieta în tabloul general al acestei afecțiuni teribile, cercetătorii de la Universitatea Kyung Hee, din Coreea de Sud, au demarat o cercetare extinsă, urmărind datele colectate de la peste 173.000 de persoane, pe parcursul a două decenii. Rezultatele analizei au relevat faptul că persoanele chestionate care au menținut o dietă vegetariană au înregistrat un risc cu peste 22% mai redus de a dezvolta cancer intestinal. Demn de menționat este faptul că beneficiile au fost observate mai pregnant la bărbați, legătura fiind mai puțin evidentă în cazul femeilor.
Suprimă inflamația cronică
Pentru a evalua dietele, participanții au fost întrebați cât de des au mâncat anumite alimente și băuturi, dintr-o listă de peste 180 de produse, menționând și mărimea porțiilor. Grupele de alimente au fost clasificate ca sănătoase (cereale integrale, fructe, legume, uleiuri vegetale, nuci, leguminoase precum linte și năut, ceai și cafea), mai puțin sănătoase (cereale rafinate, sucuri de fructe, cartofi, zaharuri adăugate) și alimente de origine animală (grăsimi animale, lactate, ouă, pește sau fructe de mare, carne). „Antioxidanții din alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale contribuie la scăderea riscului de cancer intestinal prin suprimarea inflamației cronice. Deoarece bărbații tind să aibă un risc mai mare decât femeile, considerăm că acest lucru ar putea explica de ce consumul de cantități mai mari de alimente sănătoase pe bază de plante a fost asociat cu un risc mult redus de cancer colorectal la bărbați”, detaliază cercetătorul Jihye Kim.
„Această cercetare se adaugă la dovezile că un consum de legume, cereale integrale și fasole reduce riscul de a dezvolta cancer intestinal. Recomandăm tuturor să adopte un regim pe bază de legume și fructe sau măcar să limiteze cantitatea de carne roșie pe care o consumă și să evite complet carnea procesată“ Helen Croker, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului