Main menu

header

977 14 1de Daniel Alexandrescu şi Flori Pintea

Cunoscut mult mai puțin ca alte forme de cancer, mezoteliomul malign este o formă rară care începe în mezoteliu, acel strat subțire, protector, de celule, ce căptușește peretele cavității toracice și abdominale, dar și majoritatea organelor interne, inclusiv plămânii și inima. Cauzat aproape mereu de expunerea la azbest, peste 90% din mezoteliomul malign este diagnosticat într-un stadiu târziu, moment în care supraviețuirea este redusă.

Cele mai frecvente tipuri sunt cele pleurale

Specialiștii estimează că există mai multe tipuri de astfel de cancer. Un procent de 75%-80% le reprezintă mezotelioamele pleurale, adică cele care se dezvoltă la nivelul învelişului pulmonar. De asemenea, un procent de 10%-20% dintre mezotelioame au loc la nivelul peritoneului, învelișul care tapetează majoritatea organelor abdominale. Există însă și tipuri foarte rare de mezotelioame care apar la nivelul pericardului (învelișul inimii) sau la nivelul tunicii vaginale a testiculului și afectează mult mai mult bărbații. Din nefericire, studiile estimează că rata de supraviețuire este modestă, de aproximativ 10%, și asta pentru că această formă de cancer este diagnosticată într-un stadiu foarte avansat.

Factorii de risc

Cel mai important factor de risc al apariției acestei nemiloase boli este expunerea la azbest. Despre cât de periculos e azbestul pentru organism se știe, spun specialiștii, de aproape 100 de ani și, cu toate că oficial a fost interzis în Europa în anul 2005, se găsește și acum în clădirile vechi, izolații neschimbate de mulți ani și multe alte produse. Alte cauze care pot duce la apariția acestei forme ciudate de cancer este expunerea accidental sau terapeutică la iradiere, fumatul și factorul genetic. De altfel, se estimează că 1% dintre mezotelioame sunt moștenite și se presupune că sunt o consecință a mutației unei gene, numite BAP 1.

La debut, este asimptomatic

Ciudat sau nu, în cele mai multe cazuri și mai ales la debut, mezotelioamele sunt asimptomatice. Sunt și cazuri în care pacienții se confruntă cu dureri toracice, insuficiență respiratorie, dureri abdominale, creșterea în volum a abdomenului, ocluzie intestinală, pierdere în greutate, febră, transpirații. Cei mai expuși la azbest sunt unii mineri, lucrători în anumite fabrici, instalatori de izolație, lucrători la căile ferate și automobile, constructori de nave, lucrători în construcții.

Mezoteliomul poate apărea la tineri (chiar și copii), este rar la persoanele sub 45 de ani, însă crește odată cu vârsta

Radioterapia reduce reapariţia bolii

Baza tratamentului o constituie chimioterapia bazată pe platină. Opțiunile chirurgicale pot include chirurgie pentru reducerea acumulării de lichide, chirurgie pentru a îndepărta țesutul din jurul plămânilor sau abdomenului, chirurgie pentru a elimina cât mai mult cancer posibil și chirurgie pentru a îndepărta plămânul și țesutul înconjurător. Există și pacienți la care după intervenția chirurgicală se administrează radioterapie, pentru a reduce rata de reapariție. Ea ajută la reducerea semnelor și simptomelor cancerului avansat. Pentru a nu vă confrunta cu acest tip de cancer, reduceți expunerea la azbest,  eliminaţi-l din casă şi folosiți echipamentul de protecție.