Main menu

header

de Claudia Stan

Întreaga lume este răvăşită de impactul gripei porcine asupra tuturor. Îngrijorarea pentru criza mondială a dispărut, făcând loc aceleia pentru temutul virus AH1N1 şi din cauza căruia a fost declarată pandemie. Despre această nouă tulpină de gripă există multe ipoteze, unii oameni afirmând că este vorba despre un virus produs în laboratoare, iar alţii explică faptul că ar fi doar o mutaţie a tulpinii. Mai mult, în vizor este şi vaccinul împotriva gripei porcine, despre care se afirmă faptul că s-ar regăsi mercur în conţinutul lui. Doamna doctor Liliana Preoţescu (foto), medic primar de boli infecţioase la Spitalul „Matei Balş” din Bucureşti, ne va spune adevărul despre gripa nouă în interviul de mai jos.

„AH1N1 a venit din America”
- Ce ne puteţi spune despre amploarea pe care a luat-o gripa porcină în România şi despre faptul că a fost declarată pandemie?
- Declararea pandemiei a fost dată în paralel cu numărul în creştere de cazuri de gripă porcină înregistrate. Acest tip de virus AH1N1 a venit din America. Aspectul climatic prezent favorizează apariţia virusurilor în circulaţie, de regulă primăvara şi toamna, putând fi contactat uşor.

- Mass-media vuieşte de informaţii despre cât de periculos este virusul. Care este adevărul?
- Acest pericol trebuie privit din două puncte de vedere. Epidemiologic vorbind există o explozie de cazuri, virusul se împrăştie uşor de la o persoană la alta. Din punct de vedere clinic, gravitatea nu o putem aprecia la începutul epidemiei. Severitatea bolii este determinată la pacienţi în funcţie de suferinţele prezente ale fiecăruia. Bineînţeles că oamenii care suferă de diabet zaharat, deficienţe cardiace, pulmonare, copiii mici, cei care nu au un sistem imunitar puternic sunt predispuşi la forme mai grave ale gripei. Este un lucru bun faptul că a fost declarată pandemie, deoarece este o informare, o educaţie sanitară a oamenilor, un semnal de alarmă tras. Forurile competente avizate au luat măsuri pentru a preveni extinderea virusului AH1N1 şi monitorizează formele clinice.

Evitaţi zonele aglomerate!
- În România s-a înregistrat vreun deces cauzat de gripa porcină?
- La noi în ţară s-au înregistrat deocamdată forme uşoare, medii sau grave, însă până acum nu a fost niciun deces şi sperăm nici să nu existe.

- Ce măsuri de protecţie ar trebui să îşi ia fiecare cetăţean în parte pentru a preveni infectarea cu AH1N1?
- Orice populaţie trebuie să aibă în vedere măsurile uzuale, igiena în prevenirea bolilor cu transmitere respiratorie. Adică, evitarea zonelor aglomerate, a locurilor publice. Mai ales copiii ar trebui instruiţi să evite să îşi bage degetele în nas, deoarece după aceea pun mâna pe jucării şi intră în contact cu alţi micuţi, existând riscul contactării virusului. Suflatul nasului trebuie să fie făcut într-o batistă de unică folosinţă, ce mai apoi se aruncă. Atunci când strănutăm trebuie să o facem tot într-o batistă, iar dacă nu avem aşa ceva, la încheietura cotului, pe manşetele mânecilor, nicidecum în palme. În general trebuie luate măsuri de limitare a contactului cu colectivitatea şi cu alte persoane bolnave. Mai mult, cel mai bun remediu pentru a preveni contactarea virusului este ca oamenii să fie căliţi în ceea ce priveşte fluctuaţiile de temperatură. Adică să nu mergem pe stradă sau să stăm în locuinţă înfofoliţi, ca mai apoi să transpirăm şi să răcim mai uşor. La fel şi cu temperatura aerului dintr-o încăpere. Trebuie să ne învăţăm corpul să aibă o reactivitate normală şi la temperaturi mai joase. În plus, femeile gravide trebuie să fie precaute, deoarece la ele predomină formele mai grave ale gripei porcine!

„Nu oricine poate fabrica un vaccin”
- Se zvoneşte că gripa porcină a fost fabricată în laboratoare şi răspândită deliberat. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?
- Prin presă circulă tot felul de scenarii. Virusul gripal are o caracteristică specială, şi anume suferă modificări de compoziţie. De obicei, o astfel de mutaţie majoră are loc în sectorul animal. La fel ca şi în cazul gripei aviare, o tulpină virală a circulat de la om la animal, iar în cazul actual la porc. În acest mod s-a produs AH1N1, ce a fost mai departe contactat de oameni, care nu aveau anticorpi pentru noua tulpină. Deci, virusul este „fabricat în natură”.

- Vaccinul împotriva virusului AH1N1 este un alt subiect controversat. Unii spun că acesta conţine mercur, alţii că este necesar. Dumneavoastră, ca specialist, ce ne recomandaţi?
- Atunci când se optează pentru efectuarea unui vaccin, acesta trebuie însoţit de o recomandare. Sunt diverşi fabricanţi ce produc vaccinuri care nu corespund normelor europene impuse. Nu oricine poate fabrica un vaccin! În momentul în care se dă în folosinţă, trebuie să fie conform standardelor. De aici toată controversa. Populaţia ar trebui să se vaccineze dacă medicul o recomandă, în special copiii şi bătrânii. Chiar dacă un om a intrat în contact cu o persoană care are gripă porcină, acesta îşi poate face vaccinul dacă nu are deja manifestări clinice, deoarece simplul contact nu înseamnă şi infecţie cu imunizare secundară. Întotdeauna trebuie să întrebaţi şi de contraindicaţiile vaccinului.

Consumul de carne de porc, fără restricţii
- În cazul gripei aviare, oamenilor nu li se recomanda să consume carne de pasăre. De ce în cazul gripei porcine nu se iau aceleaşi măsuri?
- Nu carnea în sine putea transmite virusul, ci dejecţiile sau aerosolii dintr-o crescătorie. Aşadar, consumul de carne de porc se poate face fără restricţii din acest punct de vedere.