Main menu

header

de Claudia Stan

Băile Olăneşti sau Izvoarele de Aur, cum sunt denumite popular, sunt situate în judeţul Vâlcea. Oraşul Olăneşti a fost consemnat încă din anul 1760, o dată cu descoperirea izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase şi clorurate, hipotone sau izotone. Prima dată au fost menţionate ca fiind „ape tămăduitoare”, fiind descoperite pe moşia clucerului Toma Olănescu, după care au fost şi denumite băile şi localitatea. De la intrarea în Olăneşti se simte mirosul puternic de sulf, iar oamenii care se plimbă prin staţiune lasă impresia că au oprit timpul în loc şi că au găsit elixirul tinereţii veşnice. Pensiunea Trei Brazi, situată lângă izvoare şi pădure, ne-a delectat cu mâncărurile tradiţionale olteneşti. Am avut ocazia să stau de vorbă cu unul dintre cei mai buni doctori ai centrului medical din Băile Olăneşti, Adrian Popa (foto jos), cel care m-a ajutat să înţeleg puterile miraculoase ale apelor.

Aerosolii cu sulf vindecă epilepsia şi psihozele
Pe aleile staţiunii se plimbă perechi de bătrâni, mână în mână, ţinând cu grijă câteva sticluţe cu apă termală. Miros de sulf, ape termale, păduri rugii, covor de frunze, oameni primitori, reţeta perfectă pentru câteva zile de relaxare şi pentru redobândirea sănătăţii. Doctorul Adrian Popa începe povestea despre minunăţiile izvoarelor: „Zona împădurită a dealurilor şi versanţilor Munţilor Căpăţânei, ce înconjoară staţiunea, reprezintă un filtru natural pentru poluanţii atmosferici, fiind o importantă sursă de oxigen. Aerul prezintă calităţi suplimentare prin prospeţimea şi aroma specifică datorată substanţelor volatile secretate de conifere şi de răşinoase şi mai puţin datorită ozonificării sale. Prezenţa redusă a plantelor, al căror polen face parte din categoria pneumalergenilor majori (gramineele, ambrosia, artemisia, mesteacănul, alunul, arinul), va transforma staţiunea în loc de refugiu sezonier pentru pacienţii cu alergii polinozice. Prezenţa aerosolilor cu sulf, în cantitate mare în zona izvoarelor de pe Valea Tisei, contribuie la efectul desensibilizant-antialergic benefic, dar şi la creşterea  excitabilităţii corticale şi a sistemului nervos vegetativ, ce poate decompensa unele afecţiuni ca epilepsia, nevrozele anxioase sau psihozele. Le recomandăm oamenilor să încerce cura de teren, adică plimbarea pe traseele uşoare (3-7 km) din jurul staţiunii, spre izvorul 24 sau Comanca, într-un ritm adaptat rezervei cardiovasculare. Cura de teren, asociată băilor de aer şi helioterapiei în perioadele de vară, constituie o completare agreabilă a tratamentului balnear”.

„Formula de tratament balnear se poate modifica de la an la an pentru acelaşi pacient”
Plimbându-mă prin staţiune admiram localnicii şi am înţeles de ce cuvântul „boală” nu există în vocabularul lor. Totul stă în puterea izvoarelor. „Apele minerale reprezintă elementul specific al curei balneare la Olăneşti, la noi găsindu-se nu mai puţin de 31 de izvoare (dintre care 20 captate şi exploatate) şi patru sonde-foraje (dintre care două sunt folosite în cură externă). Caracteristica principală a acestor ape minerale este dată de conţinutul bogat în sulf, dar nu trebuie uitate nici prezenţa şi concentraţiile ionilor de sodiu, clor, calciu, magneziu, iod, ce asigură şi elementele de individualizare terapeutică. Individualizarea strictă a formulei de cură balneară şi de crenoterapie (n.r. - utilizarea terapeutică a apelor minerale) este esenţială pentru reuşita tratamentului. Ea include ierarhizarea, în ordinea importanţei şi a posibilităţilor reale de tratament, a tuturor afecţiunilor pe care pacientul le are în momentul curei, ţinând cont cu prioritate de „boala de bază”, fără a neglija afecţiunile asociate. Formula de tratament balnear se poate modifica de la an la an pentru acelaşi pacient, în funcţie de predominanţa la momentul curei a uneia sau a alteia din afecţiunile sale. Obiceiul de a repeta aceeaşi formulă de crenoterapie (ce ar fi fost recomandată sau eficientă cândva) fără un bilanţ biologic şi clinic actualizat, reprezintă o greşeală ce poate compromite rezultatele. Pentru a vă convinge de utilitatea extraordinară a apelor termale de la noi, nu trebuie decât să amintesc faptul că Băile Olăneşti sunt denumite, şi pe bună dreptate, Izvoarele de Aur ale României!”, povesteşte doctorul.

„Suntem renumiţi pentru tratarea litiazelor renale”
Se pare că Dumnezeu a lăsat aici pentru fiecare afecţiune câte un izvor sau o metodă de vindecare… De acest lucru vă va convinge, în continuare, doctorul Adrian Popa: „În staţiune se poate efectua fiziokinetoterapia, ce include procedurile de electroterapie, termoterapie locală şi reflexă, hidroterapie, magnetoterapie, masajul clasic şi reflex, fototerapie şi ultrasonoterapie. Toate acestea, în funcţie de caz, sunt utilizate ca factori terapeutici adjuvanţi în recuperarea bolilor reumatismale, sechelelor ortopedice şi neurologice ale aparatului locomotor, dar şi în bolile interne şi dermatologice. În bolile interne şi afecţiunile dermatologice, acolo unde pe primul plan se situează cura cu ape minerale, metodele de fizioterapie enunţate pot fi folosite la completarea eficacităţii acestora sau ca metode de tratament independente (fototerapia în psoriazis şi acnee; termoterapia locală în afecţiunile diskinetice ale tubului digestiv; magnetoterapia în bolile endocrine sau ale sistemului nervos etc.). De asemenea, pot fi abordate în orice perioadă a anului afecţiunile algice şi disfuncţionale din patologia digestivă şi urogenitală, după o corectă evaluare. De altfel, suntem renumiţi pentru tratarea litiazelor renale, urice şi cistinice.”

„Durata curei balneare trebuie individualizată”
Mulţi dintre dumneavoastră se întreabă, poate, care este durata tratamentului. Este firesc ca aceasta să varieze în funcţie de gravitatea bolii fiecărui pacient în parte. Mai multe amănunte ne oferă tot doctorul medic primar Adrian Popa: „Obiectivul curei balneare la Olăneşti este de a obţine un răspuns biologic controlat, benefic pentru organism, în sensul corecţiei sau recuperării unei funcţii deficitare a acestuia, utilizând în principal factorii naturali. Elementul esenţial ce condiţionează răspunsul corpului şi, implicit, efectul terapeutic al curei, este organismul însuşi, cu rezervele şi capacitatea sa adaptativă la «antrenamentul» realizat cu mijloacele curei balneare. Durata curei balneare este influenţată de afecţiunea de bază (etiologie, stadiu evolutiv, tratamente asociate), de vârsta pacientului şi de scopul urmărit. Se consideră optimă o durată a curei de 12-14 zile pentru majoritatea tulburărilor funcţionale şi bolilor apărute la vârstele tinere sau la adulţi. Pentru afecţiunile cronice şi vârsta a III-a, perioada optimă este de 16-18 zile. În unele situaţii, durata curei balneare trebuie şi ea individualizată la tipul de reacţie adaptativă a pacientului sau la gradul de complexitate al obiectivului propus. Spre exemplu, unii autori consideră necesară o durată de cură de 21-30 de zile pentru tratamentul litiazei renale, eficacitatea acesteia putându-se confirma printr-un răspuns clinic şi biologic menţinut la peste şase luni de la cură”.

Profilaxia, o prioritate
Se ştie că multe dintre afecţiunile organismului pot fi preîntâmpinate dacă avem grijă de noi. De aceea, profilaxia este una dintre priorităţile celor de la Băile Olăneşti: „Cura profilactică urmăreşte creşterea capacităţii de adaptare a pacienţilor cu sindroame de «decondiţionare» la variaţiile termice sau la efort fizic şi/sau care prezintă factori de risc de îmbolnăvire. Ea se poate adresa şi acelor pacienţi care au prezentat afecţiuni ce sunt vindecate sau stabilizate în momentul curei.
Cura terapeutică se aplică, în schimb, pacienţilor cu sindroame dispeptice, eliminări de calculi, traumatisme sau algii reumatismale în antecedente, persoanelor cu meserii stresante atât fizic, cât şi psihic, precum şi pacienţilor care prezintă cristalurie, rinichi unic sau malformaţii reno-ureterale asimptomatice! Apele minerale asigură pe toată durata curei drenajul căilor biliare, corectarea secreţiilor tubului digestiv şi creşterea diurezei. Cura terapeutică urmăreşte rezolvarea unei suferinţe actuale (subacute sau cronice), precis diagnosticate şi evaluate, al cărei patogenie este adaptată profilului terapeutic al staţiunii. Profilul terapeutic al Băilor Olăneşti se adresează în principal tratamentului bolilor renale, digestive, metabolice şi alergice. Acest profil particular al staţiunii este dat de raportul stabilit între calităţile factorilor naturali şi eficacitatea curei cu aceştia, în comparaţie cu factorii naturali ai altor staţiuni şi eventual cu alte metode de tratament”, încheie doctorul povestea despre Izvoarele de Aur ale ţării noastre.

În 1873, apele termale de la Băile Olăneşti au obţinut medalia de aur la Expoziţia Internaţională de la Viena, staţiunea intrând astfel în atenţia lumii, fiind comparată cu celebrele Baden-Baden, Karlovy-Vary şi Aix de Bains.

 

Dieta este adaptată fiecărui pacient în parte

La Olăneşti se pot face adevărate cure de sănătate, în care omul trebuie să plece „mai uşor” şi plin de energie. De aceea, nu este uitat nici măcar regimul alimentar: „Dieta reprezintă un element important de care se va ţine cont pentru obţinerea unui răspuns corect din partea organismului la solicitările curei balneare şi, în orice caz, este o condiţie obligatorie a unei vieţi sănătoase. Ca principiu, în perioada de cură balneară, alimentaţia trebuie să fie completă, echilibrată în principii alimentare şi adaptată caloric la efortul metabolic şi fizic depus. Se individualizează şi se particularizează în funcţie de vârsta şi de afecţiunile pacientului, luând în considerare greutatea corporală şi evoluţia acesteia în raport cu valoarea normală”.

Atenţie! Consumul exagerat sau fără justificare medicală a apelor minerale, neadaptarea formulei de cură (inclusiv crenoterapia) la capacităţile reale de suportabilitate şi adaptare ale organismului reprezintă nu numai un factor de risc, ci chiar posibilitatea decompensării unor funcţii biologice importante.