Main menu

header

de Ana Trifan

Oameni care au senzaţia că le explodează capul, persoane care cred că rudele le-au fost înlocuite cu clone, mâini extraterestre ce nu ascultă de propriul corp şi morţi vii ce umblă prin lume... Nu, nu este vorba despre un film de groază, ci despre unele dintre cele mai ciudate boli cu care se confruntă medicina. La puţine dintre ele s-a putut descoperi factorul declanşator, iar tratamentele sunt deseori inexistente. Vă prezentăm 20 de boli ce ar putea forma un top al ciudăţeniilor medicale.

1. Sindromul accentului străin
Sindromul accentului străin reprezintă o problemă de vorbire, ce cauzează schimbări bruşte în modul în care cineva pronunţă şi intonează cuvintele, astfel încât cel care suferă de această boală este perceput ca şi cum ar vorbi cu un accent din altă limbă. Acest sindrom apare de obicei în urma unor traume severe ale creierului, cum ar fi un atac cerebral sau un accident grav. Boala se manifestă la un an sau chiar doi după traumă. Din cele 50, dintr-un total de 60 de cazuri cercetate începând cu 1941, doar puţini pacienţi şi-au recăpătat vorbirea normală, iar câţiva au rezolvat parţial problema cu ajutorul logopezilor.

2. Capul ce explodează…
Persoanele care suferă de sindromul capului ce explodează aud, din când în când, sunete foarte puternice, asemănătoare celor care se produc la o explozie şi care par să-şi aibă originea în propriul cap. „Explozia” se produce, de obicei, cu o oră sau cu două înainte ca bolnavul să meargă la culcare. Sindromul nu dă durere fizică, dar cei care suferă de el simt foarte multă teamă şi anxietate pe parcursul atacurilor „explozive”. Deseori, sindromul a fost pus pe seama stresului şi a oboselii. De multe ori dispare fără tratament.

3. Sexsomnia
Sexsomnia este o tulburare de somn, asemănătoare somnambulismului. În cazul sexsomniei însă, cel afectat se angajează în relaţii sexuale în timp ce doarme, fără a fi conştient de acest lucru. Identificată în anul 2003, sexsomnia a fost utilizată la tribunal, în special în Marea Britanie şi în Canada, în apărarea unor acuzaţi de tentative de viol.

4. Insomnia fatală familială
Insomnia fatală familială este o tulburare de somn genetică, ce provoacă insomnie şi apare, de obicei, în jurul vârstei de 50 de ani. În creierul victimei se dezvoltă un fel de placă ce împiedică abilitatea de a dormi. O dată cu lipsa de somn se instalează, încetul cu încetul, şi problemele psihice, printre care şi fobiile, atacurile de panică, paranoia, demenţa şi halucinaţiile. Cei afectaţi de boală trăiesc între şase luni, până la trei ani de la apariţia primelor simptome. Nu există tratament pentru această boală. Somniferele nu-şi fac efectul!

5. Insensibilitatea congenitală la durere
Oamenii care suferă de insensibilitate congenitală la durere nu pot simţi durerea fizică! De obicei, cauza este o mutaţie suferită de gena asociată cu trasmiterea durerii în corp. Persoanele care au această boală sunt foarte expuse riscului de deces ca urmare a unor accidente, deoarece nu realizează cât de grav le-a fost afectat corpul, nu-şi dau seama cât de sever au fost loviţi, tăiaţi, răniţi etc. În SUA există 100 de persoane înregistrate ca suferind de această boală.

6. Organele genitale ce se retrag (Koro)
Sindromul Koro este o afecţiune psihică ce afectează în special societăţile primitive din anumite părţi ale Asiei şi Africii. Cei care suferă de această boală au senzaţia că organele lor genitale externe se micşorează sau încep să dispară, încet, în interiorul corpului.
În cadrul populaţiilor primitive unde apare acest sindrom se pot observa uneori aşa-numitele „atacuri de... penis”, episoade de isterie în masă, ce implică sute de persoane, de multe ori influenţate de credinţele locale în vrăjitorie. Episoadele se desfăşoară pe perioade scurte.

7. Alice în Ţara Minunilor
Sindromul Alice în Ţara Minunilor este o afecţiune neurologică ce provoacă tulburări ale vederii, astfel încât celui care suferă de această boală obiectele din jur îi apar fie mult mai mici (micropsie), fie mult mai mari (macropsie) decât sunt în realitate. Afecţiunea este de obicei temporară şi este deseori asociată cu migrene, dar poate fi cauzată şi de tumori ale creierului sau de consumarea de droguri halucinogene.

8. Sindromul Capgras
Cei care suferă de capgras au senzaţia că cineva apropiat - de cele mai multe ori soţul/soţia sau cineva din familie - a fost înlocuit cu un impostor identic, din punct de vedere fizic, sau cu o clonă.
Bolnavii pot trăi paşnic cu „impostorul” (deşi stresant) sau pot fi violenţi, atacându-l. Afecţiunea este provocată de cele mai multe ori de traume ale creierului sau de boli mentale cum ar fi schizofrenia sau demenţa.

9. Sindromul omului-lup
Hypertrichosis sau sindromul omului-lup este o boală ce provoacă creşterea excesivă a părului, în special în partea superioară a corpului, inclusiv pe faţă.
Există doar 50 de cazuri oficiale, iar bolnavii au moştenit genetic afecţiunea. În 2008, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Columbia au descoperit că o injecţie cu testosteron ajută la pierderea părului, pe termen lung, la pacienţii cu hypertrichosis.

10. Pica
Pica este o afecţiune compulsivă de a mânca obiecte ce nu sunt comestibile. Cei care suferă de această boală pot consuma hârtie, vopsea, păr, lipici, pietre, detergenţi. O afecţiune similară este acufagia (mâncatul de obiecte ascuţite) şi hyalofagia (mâncatul de sticlă). Nu se cunoaşte cauza concretă ce duce la apariţia acestei boli, dar se crede că pica este rezultatul unei deficienţe de minerale din corp, deoarece se întâlneşte mai ales la femeile însărcinate şi la copiii din zonele foarte sărace. (va urma)