Main menu

header

33-09-1de Gabriela Niculescu

- Aproape jumătate dintre românce sunt afectate de această boală

Atrofia vaginală este o afecţiune a mucoasei din zona respectivă, ce apare ca rezultat al dezechilibrului balanţei hormonale, cauzat de reducerea cantităţii de estrogen. Aceasta determină subţierea ţesuturilor vaginale, uscăciunea mucoasei, pierderea elasticităţii, creşterea fragilităţii şi scăderea capacităţii de apărare împotriva agenţilor infecţioşi. În România, aproximativ 40% dintre femei suferă de această afecţiune, dar numai 25% ajung la medic. Din păcate, netratată la timp, atrofia vaginală distruge cuplul şi schimbă calitatea vieţii femeii. Despre acest fenomen ne-a vorbit conf. dr. Maria Bari (foto), medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia”.

Momentul critic - în perioada menopauzei
„Scăderea nivelului de estrogen şi favorizarea apariţiei uscăciunii vaginale apar în perioada de dinainte şi de după menopauză, pe parcursul sarcinii, în timpul alăptării, după îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare (menopauză chirurgicală) sau după chimio ori radioterapie. Există însă şi alte cauze care favorizează apariţia uscăciunii vaginale: infecţii locale, stres, anumite tratamente medicale, fumatul, consumul de alcool, unii factori psihologici sau o toaletă intimă realizată necorespunzător”, ne-a declarat medicul.

Prejudecăţile ne ţin departe de doctori
„Deşi circa 40% dintre românce suferă de vaginită atrofică, numai 25% dintre ele ajung să ceară sfatul medicului. Aceasta se întâmplă din cauza unei combinaţii de ruşine, prejudecăţi şi importanţă redusă acordată acestei afecţiuni. Dintre femeile care prezintă uscăciune vaginală, predomină cele aflate la menopauză, conform unui studiu de piaţă al Institutului „Louis Harris”, din Franţa, realizat pe un eşantion reprezentativ de persoane din Europa Centrală şi de Vest. În timp ce menopauza este o parte naturală a vieţii, atrofia vaginală asociată ei trebuie şi poate fi tratată cu succes. Deşi femeile se simt ruşinate să vorbească despre disconfortul vaginal, este foarte important să depăşească aceste bariere în comunicare şi să discute deschis cu medicul”, a completat dr. Bari.

Un produs pe bază de acid hialuronic îndepărtează afecţiunea
Se consideră că, de la instalarea menopauzei, calitatea vieţii femeii este în depreciere. Aproximativ 70% dintre reprezentantele sexului frumos recunosc faptul că în această perioadă manifestă tulburări, disfuncţii, iar aproximativ 50% dintre ele se confruntă cu dificultăţi sexuale pe care nu le aveau înaintea apariţiei menopauzei. Pentru a susţine femeile în lupta cu toate aceste probleme, s-a lansat de curând în România produsul Feminella Hyalosoft, recomandat în tratamentul atrofiei vaginale, indiferent de cauza apariţiei ei. Acest produs nou, care are la bază acidul hialuronic, a apărut ca răspuns la nevoile femeilor de a avea o alternativă naturală şi sigură în tratarea atrofiei vaginale, argumentul raţional fiind proprietatea substanţei amintite de a menţine şi reda un mediu tisular neted, hidratat şi elastic.