Main menu

header

de Florentina Ionescu

Spuneţi adio concediilor medicale petrecute pe plajă sau în vârful muntelui. De acum încolo, doctorii vă vor examina de două ori înainte să vă semneze concediul. Şi asta pentru că, începând cu data de 15 mai, Poliţia va începe să bată la uşile bolnavilor, să se asigure că aceştia nu încearcă să „fenteze” legea. Ei bine, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au un plan bine pus la punct în acest sens. Mai exact, au stabilit deja intervalele orare în care se vor face controalele, dar şi condiţiile în care se vor desfăşura acestea.

Trebuie să daţi o declaraţie pe propria răspundere
„Din 15 mai preconizăm că toate concediile medicale se vor acorda după noile prevederi legale aflate în vigoare“, a precizat Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, zilele trecute.
Iată, mai exact, despre ce e vorba în aceste prevederi. Pacientul care se prezintă la doctor pentru a solicita concediu medical va completa o declaraţie pe propria răspundere, ce va conţine numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o deţine. În această declaraţie pe propria răspundere, pacientul semnează că este de acord să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului medical, precum şi datele doctorului. Foarte important este şi faptul că bolnavul trebuie să specifice în acest document şi adresa la care poate fi găsit pe toată durata concediului medical (nu e obligatoriu ca aceasta să fie cea de domiciliu).

Se vor face controale „din uşa casei”
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind noul sistem al concediilor medicale, reprezentanţii Poliţiei care merg în controale vor face verificările „din uşa casei“. Ei nu au voie să intre în locuinţa bolnavului. Acesta trebuie însă să fie găsit acolo în intervalul orar: 8:00-11:00, 12:00-17:00 şi 18:00-20:00. În cazul în care nu este de acord cu aceste termene prevăzute de lege, bolnavului i se va sista plata indemnizaţiei pentru concediul medical. Singura „excepţie” de la regulă e cazul în care bolnavul merge la doctor sau la farmacie să-şi cumpere medicamente, însă acest lucru trebuie demonstrat cu documente. După verificarea la domiciliu se încheie un proces-verbal în care se menţionează dacă pacientul a fost acasă şi care va fi semnat şi de bolnav. Dacă acesta nu este găsit la adresa declarată se va încheia un proces-verbal potrivit căruia de a doua zi se va sista plata concediului medical.

Record: 11 „libere” pe caz de boală
Ministrul Sănătăţii a declarat că, în 2006, 3% din bugetul Sănătăţii s-a cheltuit pe concedii medicale, iar în 2009 - 6%, tendinţa fiind în creştere. Din această cauză rămân sume mai mici pentru spitale şi tratamente. „În aceste condiţii, oamenii bolnavi, care au nevoie de concedii, vor fi privaţi de tratamente, pentru că unii care n-au dreptul apelează la acest lucru”, a explicat ministrul. De asemenea, acesta a dat două exemple de persoane care şi-au luat concediu medical nejustificat. Una dintre ele a beneficiat de şase concedii medicale din 11 noiembrie 2009 până la 28 februarie 2010, având cinci boli diferite, de la bronşită la episod depresiv. Cealaltă persoană a fost de 11 ori în concediu medical în perioada 23 noiembrie 2009 - 9 aprilie 2010, tot cu cinci boli diferite.

Colegiul Medicilor din România nu este de acord

Multe persoane nu sunt de acord cu noua decizie luată de ministrul Sănătăţii. Acestea dau exemplul unei persoane care are o mână în ghips şi nu merge la serviciu pentru că nu poate lucra (indiferent că munceşte într-o fabrică sau chiar la birou). Aceasta poate însă să se ducă în parc să se plimbe sau la cumpărături la orice oră din zi sau din noapte. Nu trebuie „închisă” la domiciliu doar pentru o mână ruptă, atât timp cât se poate deplasa. Singurii care-i înţeleg pe bolnavii care au ridicat această problemă sunt reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, care au propus chiar ca aceste controale să se facă doar anumitor categorii de bolnavi, deoarece „dreptul la concediu nu poate fi transformat în obligaţia de arest la domiciliu”, au spus aceştia. Explicaţiile lor însă nu au fost luate în considerare.