de Claudia Stan
Cine s-ar fi gândit că ochii, despre care se spune că sunt oglinda sufletului, reprezintă reflecţia tuturor organelor din organism? Absolut orice viitoare sau actuală afecţiune a organismului poate fi „citită” de specialişti prin vizualizarea atentă a irisului. Iridodiagnosticul, împreună cu alte terapii complementare, ajută la tratarea unor afecţiuni cărora medicina nu le dă de cap. Mai multe detalii despre această terapie revoluţionară ne va spune doamna Felicia Faur, terapeut şi medic primar oftalmolog, atestat de Institutul Felke din Germania.
Irisul, harta organelor
- Ce este iridologia şi ce presupune această terapie?
- Este o metodă de observare, ce constă în examinarea irisului pentru a diagnostica dezechilibrele din organism. Iridologia este folosită de medicina alternativă. Specialiştii consideră irisul o hartă a întregului organism, deoarece pe el sunt reprezentate toate organele interne, dar şi sistemele funcţionale. Această metodă pleacă de la principiul că reacţiile sistemului neurovegetativ faţă de o leziune se reflectă în ochi, modificându-i forma, relieful şi culoarea. Atribuind diferitelor părţi ale corpului localizări precise, se permite aprecierea stării de sănătate a unui individ. Dacă eliminaţi toxinele, dacă aveţi un mod de viaţă echilibrat, dacă nu abuzaţi de propriul organism, dacă nu lăsaţi stresul să vă afecteze inutil şi mai ales dacă vă alimentaţi corect, organismul reacţionează ca atare. Iridologia poate să identifice slăbiciunile organismului şi să le corecteze printr-un tratament adecvat nutriţional şi naturopat.
- În ce cazuri se recomandă?
- Iridologia nu este doar o ştiinţă ce studiază semnele irisului, ci oferă o modalitate de a preveni şi a înţelege cauzele bolilor. Iridodiagnosticul reprezintă un sistem neinvaziv de analiză a stării de sănătate. La nivelul irisului (ca şi la ureche, mână sau picior) sunt reprezentate diferite organe şi aparate ale corpului. Acesta este o extensie a creierului, el fiind înzestrat cu mii de terminaţii nervoase prin intermediul cărora se înregistrează toate informaţiile despre starea şi funcţionarea fiecărui organ, precum şi nivelul de toxicitate. Acest lucru permite detectarea cauzei principale a simptomelor. Cel mai mare avantaj al iridologiei faţă de alte forme de cercetare este că modificările apar în iris înaintea oricărei alte localizări. Prin urmare, o acţiune de prevenţie poate fi luată pentru a îmbunătăţi starea de sănătate şi de a evita acele boli ce ar putea apărea astfel. Lucrul cel mai liniştitor în iridologie este că lucrează cu principii naturale, de aceea nu există riscuri sau efecte secundare. Alimentaţia are ca bază legumele şi fructele. Făina albă şi produsele de patiserie, precum şi laptele dulce sau excesul de carne trebuie eliminate. Un organism sănătos înseamnă o capacitate şi o energie mai mari.
Trecutul se întâlneşte cu viitorul
- Ce etape trebuie parcurse pentru a simţi beneficiile terapiei?
- Sănătatea întregului corp se învârte în jurul caracteristicilor constituţionale redate atât de bine de culoarea iriană de bază, de grosimea şi de densitatea fibrelor. Este foarte bine să ne cunoaştem tendinţele personale genetice, predispoziţiile şi gradul de risc individual. Mai mult, pot fi depistate organele mai slăbite şi perioadele de viaţă când se manifestă mai intens şi mai primejdios aceste slăbiciuni, capacitatea de a reacţiona la emoţii.
- Din experienţa dumneavoastră, ne puteţi spune dacă au existat cazuri în care nu şi-a făcut efectul?
- Iridologia nu este un panaceu universal. Există şi anumiţi factori generali şi specifici, fenomene locale la nivelul ochiului, ce pot face examinarea dificilă sau imposibilă: aniridia, unele cazuri de orbire, traumatisme oculare, iridectomia sau iridotomia. Trecutul şi viitorul se întâlnesc astfel: slăbiciunile moştenite trebuie descoperite, înţelese şi tratate, astfel încât ele să nu fie transmise mai departe.
„Cel mai mare avantaj al iridologiei faţă de alte forme de cercetare este că modificările apar în iris înaintea oricărei alte localizări“
Pot fi decodificate perioadele de criză
- Terapia poate fi asociată şi cu alte remedii?
- Iridologia este baza medicinei preventive, permiţând elaborarea unui program specific, cu multe posibilităţi terapeutice dintre cele mai adecvate: remedii homeopate, fitoterapie, terapie florală Bach, consiliere psihologică, acupunctură, chiroplaxie, reflexologie, masaj, nutriţie şi terapie colonică. În cadrul terapiei trebuie să existe trei orientări: detoxificarea, tratamentul constituţional şi cea a simptomelor. Pot fi decodificate perioadele de criză, suferinţele pe care le-a îndurat sau urmează să le îndure o persoană.