Main menu

header

    Copiii şi tinerii care provin din familii înstărite prezintă mai multe riscuri de a dezvolta un cancer şi a muri din cauza acestei boli decât cei din familiile cu venituri mai modeste, potrivit unui studiu al cercetătorilor englezi.
   Cifrele sunt inverse celor înregistrate în rândul adulţilor, experţii spunând că majoritatea formelor de cancer din rândul tinerilor, precum cel al pielii sau cerebral, sunt influenţate de veniturile familiei. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu a fost încă stabilit de specialişti.

    La nivel general, incidenţa cancerului şi mortalitatea cresc invers proporţional cu venitul familiei. Însă anumite tipuri de cancer şi anumite grupe de vârstă indică tipare diferite. Variaţiile geografice ale incidenţei, tendinţele înregistrate în timp şi asocierea cu venitul (mai mic sau mai mare) indică faptul că printre posibilele cauze se numără stilul de viaţă şi alţi factori de mediu.

Leucemia, răspândită în lumea industrializată
     Conform studiilor recente, cele mai comune tipuri de cancer care apar la tineri, printre care se numără limfomul, tumorile cerebrale şi melanomul, sunt asociate cu venitul mare al familiilor. Cercetătorii cred că există două elemente ce declanşează leucemia la copii, una dintre cele mai comune forme de cancer al sângelui la persoanele tinere în lumea industrializată.

    Primul element declanşator ar fi o mutaţie genetică ce se produce în uter. A doua ar fi o infecţie contractată de copiii foarte mici, ce ar antrena un răspuns „eronat” din partea sistemului imunitar, provocând apariţia leucemiei. Oamenii de ştiinţă cred că testarea sistemului imunitar al copiilor prin răceli şi alte maladii benigne de care se îmbolnăvesc la creşă sau frecventând alţi copii poate elimina al doilea element declanşator al leucemiei. 
Elena Şerban