de Cătălina Tăgârţă
Cine nu îşi doreşte să aibă o piele frumoasă, cu un pigment cât mai închis în această perioadă? Deşi multe persoane au fost deja la mare până acum de două-trei ori, acestea nu sunt mulţumite de bronzul lor. E bine de ştiut, aşadar, că nu-i suficient să staţi ore în şir la plajă pentru a avea un bronz frumos şi de durată. Acesta e relaţionat de foarte multe lucruri, printre care şi de alimentaţie sau alegerea corectă a factorului de protecţie pe care-l conţine loţiunea de plajă. Medicul dermatolog Olga Simionescu (foto stânga) şi Liliana Simidon (foto dreapta), specialist în produse naturiste, vă învaţă cum să procedaţi pentru a păstra bronzul cât mai mult timp.
Folosiţi creme cu factor de protecţie din ce în ce mai mic
În primul rând, e foarte important să alegeţi crema cu factorul de protecţie care vi se potriveşte. „Agenţii speciali (creme, soluţii, spray, lapte de corp) au fost creaţi în scopul de a proteja pielea împotriva efectelor soarelui. Numărul inscripţionat pe produs reprezintă factorul de protecţie solară (numit în engleză SPF - sun protection factor). Acesta acţionează împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip B. Pentru un bronz uniform şi de durată e bine să utilizaţi SPF 15 în primele două zile de stat la plajă. Apoi, în următoarele două, folosiţi un produs cu SPF 10, după care continuaţi zilnic cu unul de 8”, ne-a spus Olga Simionescu.
Înainte de plajă e ideal să se facă un gomaj
Există însă şi creme cu factor de protecţie mai mare: 20-30 sau chiar 50. Cu cât pielea e mai deschisă la culoare, mai sensibilă, cu atât trebuie să alegeţi un produs cu factor de protecţie mai mare. Pentru a-şi face efectul însă, crema trebuie întinsă corect pe piele şi reînnoită la fiecare două-trei ore. „Soarele usucă pielea, aşa că după plajă ar fi ideală o hidratare, iar înainte de plajă, un gomaj (procedeu prin care se elimină sau exfoliază celulele moarte acumulate la suprafaţa epidermei, pentru a lăsa locul altora noi şi sănătoase), care să permită o bronzare corectă şi de durată”, ne-a mai spus medicul dermatolog.
Morcovul accelerează colorarea pielii
Alimentaţia are, de asemenea, un rol foarte important în păstrarea bronzului. Există produse antioxidante pe bază de vitamine E şi C (porumb, broccoli, citrice), care cresc foarte mult capacitatea de bronzare. Pentru a avea o culoare a pielii cât mai frumoasă e bine să consumaţi şi morcovi, pentru că aceştia au un conţinut mare de vitamina A. Dacă nu sunteţi prieteni cu morcovul puteţi începe să consumaţi betacaroten cu câteva zile înainte de a merge la plajă, pentru că şi acesta stimulează melanina (pigmentul care se formează la suprafaţa pielii, mai ales sub influenţa razelor solare). Pe lângă faptul că vă protejează, betacarotenul previne şi îmbătrânirea celulară.
Soarele de munte e cel mai sănătos
„E bine să mâncaţi şi fructe, şi legume de culoare galbenă, verde sau portocalie, care atrag foarte mult bronzul şi îl ajută să se păstreze cât mai mult”, vă sfătuieşte şi Liliana Simidon, specialist în produse naturiste. Bronzul cel mai sănătos şi mai de durată e cel de munte. Ideal ar fi ca după ce mergeţi la mare sau la ştrand să daţi o fugă şi la munte, pentru că acolo bronzul se fixează mai bine.
Loţiunile autobronzante sunt o alternativă mult mai sănătoasă la bronzul artificial. Cu alte cuvinte, în locul folosirii solarului, despre care există păreri că ar fi cancerigen, se preferă bronzarea cu loţiuni, care nu sunt dăunătoare pielii. Efectul acestora însă nu e de durată.
Cartoful crud tratează arsurile
Din dorinţa de a se bronza cât mai mult, majoritatea persoanelor stau în neştire pe plajă. În acest caz, pot apărea arsurile solare. Acestea se manifestă ca o roşeaţă, iar în formă severă conduc la insolaţie, principalele simptome fiind: febra, greaţa, vărsăturile, dureri şi scăderea debitului cardiac. Pacientul trebuie transportat imediat la umbră, i se dă o Aspirină (dacă nu există contraindicaţii) şi i se poate aplica pe piele o soluţie cu hidrocortizon. Iată şi câteva remedii naturiste: tocaţi cartofi cruzi mărunt sau preparaţi-i sub formă de pastă, pe care o puneţi pe piele. Mai puteţi face băi în care aţi turnat în prealabil oţet de mere. De asemenea, planta de aloe vera e ideală pentru tratarea arsurilor solare, dar şi iaurtul, care răcoreşte.
Atenţie! Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, mai ales dacă aveţi culoarea pielii mai deschisă. Nu aveţi voie să staţi la plajă în perioadele foarte fierbinţi (intervalul orar 11:00-16:00), nu uitaţi de pălărie, de ochelarii de soare şi hidrataţi-vă corect (consumaţi minimum doi litri de lichide pe zi). Folosiţi cremă cu factor de protecţie (cu cât aveţi culoarea pielii mai deschisă, cu atât indicele acestuia trebuie să fie mai mare. Părul trebuie purtat strâns şi este indicat să vă spălaţi pe cap la sfârşitul fiecărei zile de stat la plajă.