Main menu

header

28-11-1de Gabriela Niculescu

Din ce în ce mai mulţi români se plâng de apatie şi de o viaţă împovărată de probleme, unii dintre aceştia cedând în faţa presiunii şi recurgând la suicid, cum s-a întâmplat în cazul Mădălinei Manole. Ei bine, se pare că depresia este „boala” vremurilor noastre. Pentru a înţelege mai bine acest fenomen şi pentru a şti cum să vă feriţi de el, am apelat la doctorul Cristian Andrei (foto), medic specialist neuropsihiatru din 1994, preşedinte fondator al Institutului de Relaţii Umane şi directorul Clinicii „Pragul Alb”.

„Unii au în structură tendinţa către depresii”
- Care sunt persoanele predispuse la această afecţiune?
- Unii dintre noi au în structura lor tendinţa către depresii ca formă de soluţionare a problemelor. Personalitatea este construită în aşa fel încât nu reuşeşte să dea vina pe altcineva, nu este suficient de agresivă şi nu comunică suficient de bine, încât să îşi menţină tonusul şi buna dispoziţie în faţa dificultăţilor. De asemenea, uşor de deprimat sunt cei care sunt împresuraţi de probleme din toate părţile; nu le merge bine nici în familie, nici la serviciu, nici cu prietenii, nici cu banii şi aşa mai departe.

- Care sunt primele semne ale instalării acestei boli şi când ar trebui să ne alarmăm?
- Depresia începe, de obicei, prin tendinţa de a sta de-o parte când ceilalţi se distrează. Persoana simte că nu se mai bucură de lucrurile care îi făceau plăcere, apoi oamenii din jur realizează că nu mai are iniţiative cum avea, că vorbeşte urât despre propria persoană şi îşi găseşte vină din orice. Randamentul profesional scade şi ritmul activităţii se reduce semnificativ. Dacă făcea un lucru într-o oră, acum acelaşi lucru durează zile şi rămâne chiar neterminat.

- Care este comportamentul depresivilor?
- Cel mai îngrijorător comportament al depresivului este ceea ce psihiatrii numesc atitudine autolitică, adică acţiunea împotriva propriilor interese. Freud a mers până într-acolo, încât a descris chiar şi un instinct al morţii pe care oamenii îl au dintotdeauna şi care se activează când aceştia sunt constânşi în mod repetat.

- De ce depresivii simt nevoia izolării?
- Participarea socială îi pare obositoare şi inutilă unui depresiv. Singurătatea este expresia faptului că viaţa socială este deja afectată şi acest lucru va declanşa un cerc vicios, accentuând şi mai mult starea.

„Psihologul şi psihiatrul au datoria să se deplaseze la domiciliul persoanei deprimate”
- Cum îi putem ajuta pe cei care refuză să meargă la psiholog?
- Atât psihologul, cât şi medicul psihiatru au datoria să se deplaseze la domiciliul persoanei deprimate dacă aceasta are o stare cronică sau majoră, capabilă să-i pună viaţa în pericol. Pe lângă acest lucru, mesajul pe care trebuie să-l transmitem celui deprimat este că merită să accepte ajutorul de dragul celor pe care-i iubeşte, dacă nu de dragul propriei persoane.

- Când devin depresiile periculoase?
- O depresie este periculoasă când cel deprimat nu mai simte niciuna dintre bucuriile vieţii şi are tendinţa de a-şi face rău fără să apeleze la ajutorul celor din jur.

- În România media sinucigaşilor este de opt pe zi. Pe ce loc ne aflăm între statele lumii?
- Datorită capacităţii de a comunica emoţional mai eficient, românii sunt mult sub media europeană a tendinţei către suicid. Rate mult mai mari decât a noastră au Ungaria, Finlanda, Irlanda şi altele.

- Reintegrarea în societate a depresivilor care au acceptat să primească ajutor este absolut necesară în recuperarea lor?
- Participarea socială pe care o menţionam mai devreme este esenţială pentru sănătatea unui om. Este atât de importantă încât speranţa de viaţă creşte cu peste 20% pentru cei care sunt activi social, care au familie, prieteni, partener şi comunităţi accesibile.

Ineficienţa medicamentelor
- Ce activităţi ajută în tratarea depresiilor?
- Exprimarea emoţională prin artă, grija purtată copiilor şi animalelor, jocul, serviciul alternativ - acestea sunt doar câteva dintre activităţile care previn şi tratează o bună parte a manifestărilor depresive.

- Cât ajută medicamentele antidepresive şi cât rău provoacă?
- Astăzi este folosită intensiv clasa de antidepresive numită inhibitori ai recaptării serotoninei. Ele au relativ mai puţine efecte adverse, dar nu vor avea eficienţă dacă nu vor fi dublate cu ameliorări ale vieţii sociale şi emoţionale.

- Aveţi o clinică ce abordează tratamentele naturiste. Ce afecţiuni psihice pot fi tratate cu seva plantelor?
- Seva plantelor este capabilă să trateze tulburările psihice încă din faza lor discretă. Fiind extrasă din planta verde, ea conţine aproape tot ce poate da acea plantă, fără chimicale şi astfel poate fi folosită pentru tratarea depresiei, pentru ameliorarea degradării psihice, pentru manifestările din perioada menopauzei, pentru un somn bun sau pentru o putere de muncă fizică şi psihică maximă.

„Reacţie nefastă la îndemâna oricărei minţi sănătoase“

- Din ce cauză apar depresiile?
- Deprimarea este o reacţie nefastă aflată la îndemâna oricărei minţi sănătoase, aşa cum este şi anxietatea, furia sau exaltarea. Ori de câte ori capacitatea de compensare a psihicului este depăşită, persoana în cauză va avea tendinţa să se deprime, retrăgându-se din calea influenţelor de mediu şi reducându-şi activitatea. Când depresia devine majoră, apar elementele caracteristice unei boli acute: cel bolnav se întoarce împotriva propriei persoane şi nu mai reuşeşte să iasă din această stare prin puteri proprii.

Părinţii trebuie să-şi înveţe copiii să caute alternative

- Ce putem face pentru a evita depresia?
- Totul începe încă din copilărie. Părinţii care îşi învaţă copiii să caute alternative, să aibă simţul umorului, să-şi comunice trăirile emoţionale şi să acţioneze la timp, îi vor feri pe aceştia de depresiile cronice care pot destabiliza viaţa lor. Nici ca adult nu este târziu să învăţaţi astfel de atitudini, iar noi avem, la Institutul de Relaţii Umane, programe de dezvoltare personală care arată unui adult care sunt atitudinile utile în prevenirea depresiei: cum să vă dezvoltaţi inteligenţa emoţională, cum să delegaţi răspunderi, cum să vă motivaţi în calea eşecului şi altele.

„În cazul Mădălinei Manole a fost vorba despre o depresie foarte gravă, care s-a sistematizat, a durat luni în şir, iar bolnavul disimulează, nici nu-ţi mai dai seama uneori că e foarte bolnav. Dar ea a vorbit despre intenţia de a se sinucide, astfel că este de neiertat că nu a fost dusă la psihiatru”