Main menu

header

17-07-1de Cătălina Tăgârţă

Vestea că au rămas însărcinate e urmată de o mare teamă pentru multe viitoare mămici. Acestea se gândesc cu groază la durerile naşterii, mai ales dacă au cunoştinţe care le-au speriat cu poveşti despre un travaliu lung şi greu de suportat. De aceea, e bine de ştiut că gimnastica acvatică ajută foarte mult, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când mişcările încep să devină din ce în ce mai greoaie. În plus, femeile însărcinate care fac gimnastică sub apă vor avea o naştere mai uşoară, după cum susţine Vania Limban, moaşă şi manager la Active Center. Vania (foto) ne-a vorbit despre toate acestea şi despre exerciţiile pe care le pot face, mai apoi, chiar bebeluşii în apă.

Nu e obligatoriu să ştiţi să înotaţi
„Ideea de a lăsa femeia gravidă să stea în timpul travaliului în apă, ca şi cea a naşterii în apă, a fost explorată încă din anii ‘60, mai întâi de cercetătorii ruşi, fiind preluată ulterior şi dezvoltată şi în ţările vest-europene”, ne-a spus specialista.
Nu trebuie neapărat să ştiţi să înotaţi pentru a vă înscrie la cursurile de gimnastică acvatică pentru gravide, deoarece apa din piscinele unde se ţin acestea trebuie să fie destul de mică (1,4-1,5 metri). Condiţia de bază însă este ca gravida să fi trecut de săptămâna a 16-a de sarcină şi să aibă acordul medicului care o supervizează.

Detensionează şi relaxează
Cursurile de gimnastică acvatică pentru femeile însărcinate au foarte multe avantaje: „înotul” îmbunătăţeşte atât circulaţia sangvină şi limfatică, dar şi respiraţia, care contează foarte mult în timpul naşterii. De asemenea, exerciţiile în apă reduc edemele şi tensiunea articulaţiilor şi, în acelaşi timp, reglează digestia. Foarte importantă este şi relaxarea din timpul şedinţelor, datorită atmosferei extrem de liniştitoare. „Dincolo de beneficiile mişcării în apă, trebuie menţionată şi «starea de bine» pe care gravidele o simt după practicarea programului de gimnastică acvatică. În plus, eu recomand naşterea în apă, pentru că aceasta calmează, relaxează, iar travaliul decurge mult mai rapid”, ne-a spus Vania.

Apa micşorează durata travaliului
După cum se ştie, în cazul unei naşteri active, unul dintre cele mai importante elemente de care e bine să se ţină cont este forţa de gravitaţie. Atunci când femeia gravidă intră în apă este redus efectul forţei de gravitaţie, astfel încât ea poate pluti, mişcându-se, schimbându-şi poziţia sau relaxându-se extrem de uşor. Avantajele naşterii în apă pentru mamă sunt: micşorarea duratei travaliului, atenuarea durerii, relaxarea, scăderea intervenţiilor sau a folosirii medicamentelor. În plus, gravida îşi conservă mai bine energia pentru momentul expulzării fătului, iar cazurile de rupturi de perineu sunt mult mai puţine sau aproape inexistente.
Iată de ce e bine pentru făt ca mămica să aleagă naşterea în apă: el va avea o tranziţie mai uşoară din uter spre exterior (în acest caz iese tot în mediu acvatic, spre deosebire de naşterea obişnuită, unde e expus efectului „brutal” al forţei de gravitaţie), apoi, presiunea pe capul fătului va fi mult mai mică, iar micuţul continuă să primească oxigen prin cordonul ombilical cât este în apă.

Exerciţiile sunt potrivite şi bebeluşilor

„Indiferent de metoda pe care mama o alege pentru a-i aduce pe lume, exerciţiile acvatice sunt benefice şi bebeluşilor. Ei se pot obişnui cu apa încă din primele zile de viaţă, însă e bine să fie înscrişi la cursuri la vârsta de 4 luni şi jumătate, deoarece la această vârstă nu se tem. La 8 luni sau aproape 1 an, în schimb, apare frica de apă, iar primul contact cu aceasta poate fi mai greu”, ne-a mai spus Vania.
E bine ca părinţii să ştie că pot participa cu micuţul la aceste cursuri numai dacă primesc înainte aprobarea medicului pediatru. Bebeluşul are reflexe primare cu care se naşte şi pe care le dezvoltă într-un interval de timp în mişcări de nataţie dacă urmează exerciţiile acvatice. Copilul mic are tendinţa de a învăţa prin imitaţie. De aceea, faptul că face scufundări sau înoată în braţele unuia dintre părinţi îl va ajuta atât să dezvolte o mai bună comunicare cu acesta, pentru că i se explică tot timpul ceea ce face (comunicarea având un rol foarte important în relaţia dintre cei doi), dar şi să înceapă să-i imite mişcările, pornind de la vârsta de 1 an. Avantajele exerciţiilor în apă sunt foarte multe. În primul rând, se îmbunătăţeşte starea generală a bebeluşului, el se amuză şi devine activ. Apoi, se vede clar că acesta începe să mănânce şi să doarmă mai mult. Se dezvoltă mai bine creierul, învaţă să-şi coordoneze precoce mişcarea mâinilor şi picioruşelor, i se dezvoltă personalitatea, îi creşte imunitatea şi devine mai prudent. De asemenea, micuţul care vine de două ori pe săptămână la bazin va avea o stare de sănătate mai bună decât a celorlalţi copii de vârsta sa.
Cursurile se pot face pe toată perioada anului, iar temperatura apei din bazin trebuie să fie de 29-30 de grade Celsius.

Interzis gravidelor cu hipertensiune

Pentru a se putea înscrie la cursuri de gimnastică acvatică, gravidele trebuie să ceară acordul medicului care le supraveghează sarcina, pentru că sunt şi câteva categorii de persoane care nu au voie să participe la aceste lecţii (cele care au probleme cu inima sau au anumite infecţii, cele diagnosticate cu diabet, dar şi care au epilepsie ori insuficienţă respiratorie). Exerciţiile în apă nu sunt recomandate nici femeilor cu antecedente în avorturi spontane, care au hipertensiune arterială, întârziere de creştere intrauterină sau membrane rupte.