Main menu

header

08-07-1de Cătălina Tăgârţă

Nu neglijaţi niciun simptom, oricât de nesemnificativ ar părea. De exemplu, vărsăturile, durerile abdominale sau o banală scădere în greutate pot fi semne ale apariţiei cancerului de colon. De aceea, doctorii vă recomandă să fiţi precauţi şi să mergeţi frecvent să faceţi câte o colonoscopie, mai ales dacă sunteţi fumători şi consumaţi de obicei alimente bogate în grăsimi şi alcool, deoarece acestea favorizează apariţia acestei boli nemiloase, care poate duce la deces. Cătălin Copăescu (foto), medic primar de chirurgie generală la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan”, din Capitală, ne-a vorbit pe această temă.

Persoanele peste 45 de ani sunt mai predispuse
- Ce este, mai exact, cancerul de colon şi cum se manifestă?
- Numit şi cancerul intestinului gros, acesta e una dintre cele mai frecvente afecţiuni maligne ale tubului digestiv. Reprezintă, în cele mai multe cazuri, malignizarea (cancerizarea) unor polipi (celule canceroase), dezvoltaţi la acest nivel. Înmulţirea acestora determină îngroşarea (ulcerarea) tumorii, respectiv formarea unei tumori care poate strâmta lumenul intestinal, blocând tranzitul materiilor fecale. Celulele de la nivelul lui pot migra prin sânge şi se pot stabili la nivelul ficatului, plămânilor, creierului şi oaselor, dând naştere la metastaze. Cancerul netratat, ajuns la complicaţiile amintite, duce la alterarea gravă a stării de sănătate a pacientului şi chiar la deces.

- Care sunt simptomele bolii?
- În faza incipientă, putem vorbi despre două tipuri de semne: cele minore, printre care pot enumera alternarea constipaţiei cu scaunul diareic, meteorism abdominal (balonări) sau semne majore, cum ar fi prezenţa de sânge în scaun, uneori vărsături şi scădere în greutate. Dacă aceste semne nu sunt luate în seamă, tumoarea poate evolua. Se poate ajunge chiar la ocluzii intestinale şi la perforarea peretelui intestinului. Într-o fază mai avansată, simptomele depind şi de partea pe care se instalează tumoarea. La colonul drept apar, de regulă, anemia, oboseala, scaunul negru şi dureri în partea dreaptă a abdomenului, iar la colonul stâng apar sângerări în scaun, constipaţie, dureri abdominale în partea stângă şi balonare. E bine să menţionăm că durerea nu survine decât foarte rar, la începutul bolii. De obicei, aceasta „trădează” o formă avansată, finală, a cancerului.

- Care sunt principalele cauze ale apariţiei cancerului de colon?
- E vorba despre evoluţia polipilor dezvoltaţi la nivelul intestinului gros. De aceea e bine ca persoanele care au depăşit vârsta de 45 de ani să meargă la medic pentru o colonoscopie cel puţin o dată pe an, pentru a afla dacă sunt celule anormale crescute în această zonă. Acestea pot fi, după caz, extirpate, bioxiate sau urmărite.

Evitaţi grăsimile, alcoolul şi tutunul
- Există anumite alimente ce favorizează apariţia acestor celule la nivelul intestinului, care duc, practic, la cancerul de colon?
- Da. Vinovate pentru această boală nemiloasă sunt, în special, grăsimile. La fel de periculoase sunt şi băuturile alcoolice şi tutunul. De aceea, eu recomand tuturor să consume mulţi antioxidanţi, fibre şi legume proaspete, deoarece acestea protejează organismul.

- Ce mijloace de diagnosticare se folosesc?
- Aşa cum am amintit şi mai devreme, cel mai modern mod de depistare a bolii este endoscopia (sau colonoscopia). Aceasta presupune introducerea prin anus a unui mic dispozitiv prin care se vizualizează interiorul intestinului gros (care are aproximativ doi metri). Înainte de acest examen clinic însă, intestinul trebuie foarte bine curăţat. Metoda aceasta are atât valoare diagnostică (sunt depistaţi polipii, tumorile, eventualele răni ale intestinului etc.), cât şi valoare terapeutică (se pot secţiona polipii tumorali). A doua metodă de depistare este irigografia. Aceasta presupune introducerea unui lichid în intestinul gros ce produce o substanţă numită sulfat de bariu. Astfel se poate expune pacientul la fluxul de raze şi vizualiza intestinul gros şi rectul. O metodă de investigare modernă este colonoscopia virtuală cu ajutorul tomografiei. Aceasta oferă posibilitatea unei călătorii virtuale prin intestin, fără ca pacientul să fie jenat. Ulterior, în funcţie de stadiul evoluţiei se recomandă un CT (examen la computerul tomograf) sau un RMN (rezonanţă magnetică).

- Acest tip de cancer poate fi tratat medicamentos sau chirurgical?
- Este necesară o intervenţie chirurgicală care presupune scoaterea părţii de intestin afectată de această tumoare. Dacă intervenţia chirurgicală survine înainte ca stadiul evolutiv al bolii canceroase să fie gata se speră chiar la vindecarea pacientului. În cazul bolii avansate, tratamentul e de multe ori paleativ, încercând să restabilească tranzitul intestinal prin scurtcircuitarea intestinului bolnav sau prin realizarea unui „anus contra naturii”.

Numărul bolnavilor s-a dublat în ultimii ani

Statisticile arată că numărul bolnavilor de cancer de colon aproape s-a dublat în ultimii zece ani. La ultimul „inventar” al acestui tip de afecţiune, care s-a făcut în 2007, ţara noastră înregistra un total de 15.725 de bolnavi, faţă de 8.268, cât erau în 1998.

Rostopasca, eficientă în afecţiunile rectului

Iată câteva plante şi produse naturiste care vă vor ajuta să vă curăţaţi intestinul gros şi astfel să preveniţi îmbolnăvirea acestuia:
- Rostopasca - cercetătorii ruşi şi ucraineni au descoperit că substanţele active din această plantă sunt eficiente în cancerul de rect. Se recomandă câte o linguriţă cu pulbere de patru ori pe zi, în cure de două luni, cu trei săptămâni de pauză;
- Ceaiul verde - e indicat să se consume cel puţin câte o cană zilnic;
- Vinul de ţintaură (una dintre cele mai puternice ierburi detoxificante) - se iau după fiecare masă câte trei linguri;
- Usturoiul - câţiva căţei consumaţi săptămânal scad cu 32% riscul apariţiei bolii;
- Kiwi - conţine multe fibre, fapt pentru care se încadrează în categoria produselor care ţin la distanţă boala.

De reţinut! Cancerul de colon, o afecţiune malignă a tubului digestiv, e mult mai frecvent la bărbaţi decât la femei.