Main menu

header

07-08-1de Cătălina Tăgârţă

Cu câteva luni în urmă, medicii de la Institutul Clinic Fundeni au realizat o premieră în România: un transplant de măduvă, care s-a dovedit a fi un succes. Norocosul care şi-a recuperat sănătatea a fost un copil în vârstă de 7 ani, care suferea de beta-talasemie majoră.

350-400 de copii şi adolescenţi suferă de beta-talasemie majoră
Beta-talasemia majoră este o formă gravă de anemie ereditară, care evoluează fatal în a doua decadă a vieţii, în absenţa unui tratament adecvat. Se apreciază că în România există 350-400 de copii şi adolescenţi cu această boală. Fetiţa din Dolj, în vârstă de numai 7 ani, care a fost supusă unui transplant de măduvă în Bucureşti pe data de 26 octombrie 2010, nu se mai numără însă printre bolnavi. Micuţa, care era dependentă de transfuzii de sânge încă de la vârsta de 1 an, a fost salvată de medicii de la Institutul Clinic Fundeni şi de surioara sa mai mare, care i-a fost donator.

Măduva a fost recoltată din oasele bazinului donatorului
Înaintea intervenţiei, pacientei i s-au făcut transfuzii de sânge şi a fost supusă şi unui tratament chelator al fierului, adică i s-a curăţat organismul de excesul de fier determinat de transfuziile sangvine multiple, deoarece acesta este toxic pentru celule atunci când se supradepozitează. Acest lucru a fost posibil datorită Exjade, primul chelator oral cu administrare unică zilnică, care a fost aprobat în 2005 la nivel mondial pentru tratamentul talasemiei majore şi care există şi în România. Apoi, transplantul s-a efectuat în cele mai bune condiţii, cu măduvă osoasă recoltată din oasele bazinului donatorului, şi nu cu celule stem recoltate din periferie.

La intervenţie a asistat şi un specialist din Ierusalim
Potrivit reprezentanţilor Institutului Fundeni, bolnava s-a clasat în gradul 1 de risc, adică scăzut, graţie tratamentului corespunzător anterior, făcut printr-o bună politică transfuzională şi datorită faptului că în România a fost posibilă terapia corectă cu chelatori de fier. La intervenţie a asistat şi un reputat specialist din Israel, profesor doctor Reuven Or, de la Spitalul Universitar Hadassah, din Ierusalim, care a rămas plăcut surprins de aparatura medicală existentă în România şi şi-a manifestat disponibilitatea pentru continuarea colaborării cu ţara noastră. Surse oficiale au dezvăluit că imediat după intervenţie au apărut „câteva complicaţii minore şi inerente”, însă acestea au trecut, iar acum evoluţia posttransplant a pacientei este bună şi hemograma s-a normalizat complet, ceea ce a scutit-o pe micuţă de alte transfuzii.

O afecţiune congenitală gravă

Talasemia este de trei tipuri: minoră (forma cea mai frecventă, care nu necesită tratament), intermediară (ce se poate trata cu acid folic şi, eventual, transfuzii de sânge) şi beta-talasemia majoră (o afecţiune congenitală rară, gravă). Aceasta din urmă este determinată de disfuncţia uneia sau a ambelor gene (alfa şi beta) care produc hemoglobina, pigmentul roşu din sânge, cu rol de transport al oxigenului. Simptomele anemiei apar, de obicei, în primele şase luni de viaţă. Printre semne se mai numără: paloarea tegumentelor, deficitul de dezvoltare, problemele de alimentaţie, febra frecventă şi diareea. În lipsa unui tratament început precoce, copilul poate deceda sau pot apărea complicaţii cu trecerea timpului, de genul: o faţă deformată, cu frunte bombată din cauza expansiunii măduvei osoase în interiorul oaselor, ficat şi splină mărite sau oase casante şi slabe, care se rup uşor, mai ales cele lungi ale membrelor superioare şi inferioare şi oasele coloanei vertebrale.