Main menu

header

17-07-1de Cătălina Tăgârţă

Otita este foarte des întâlnită în rândul copiilor, şi nu numai. Medicii atenţionează însă că această boală, tratată necorespunzător, poate duce la probleme serioase de auz sau chiar la surditate. Principalele cauze ale apariţiei otitei medii sunt răcelile, apa din piscine şi curăţarea efectuată incorect. Cezara Danciu (foto), medic ORL la Spitalul Colţea, din Capitală, ne-a vorbit mai mult despre această boală.

„Curăţare cu colţul unui prosop”
Otitele, în special cele micotice, sunt cele mai frecvente boli ale urechii. „Principala cauză a apariţiei acestora este apa rămasă înăuntru. De aceea, cele mai multe persoane sunt diagnosticate cu otită vara, după ce se întorc de la mare, unde au făcut scufundări sau pur şi simplu au înotat, mediul umed favorizând dezvoltarea micozei. Şi beţişoarele de urechi pot contribui la apariţia infecţiei, deoarece acestea nu sunt sterile. Curăţarea trebuie făcută doar cu colţul unui prosop, atât cât acesta poate pătrunde în ureche. E bine să ştiţi că nu e nevoie nici să spălaţi urechea cu jet de apă direct, cum ar fi duşul”, a mai adăugat medicul ORL.

„Nu recomand pacienţilor să se trateze acasă”
Principalele simptome ale otitei sunt durerea şi slăbirea acuităţii auditive. În plus, puteţi avea insomnii sau senzaţia de „mişcare” a urechii în timpul mesei. Pot apărea şi transpiraţii, stare generală alterată sau, uneori, lipsa poftei de mâncare. „Recomand ca pacientul să se prezinte de urgenţă la medic sau la spital, la camera de gardă ORL, încă de la primele semne. În funcţie de examenul local, medicul decide dacă este nevoie de o testare a auzului (n.r. - audiogramă), pentru că otita trebuie tratată în funcţie de cauza care a determinat-o. Acest lucru poate fi făcut fie cu antibiotice ori antiinflamatoare, fie cu dezobstruante sau, cel mai adesea, cu antimicotice”, ne-a mai declarat medicul.

Duce la surditate
Otita netratată la timp sau tratată parţial poate duce la pierderea calităţii auzului sau chiar la surditate. În acest caz, în funcţie de audiogramă, medicul poate recomanda protezarea auditivă. Cel mai bine şi mai simplu este însă să preveniţi. Iată câteva sfaturi în acest sens: spălaţi pavilionul urechii cu apă şi săpun, nu îndesaţi degetul atunci când curăţaţi urechea şi evitaţi apele poluate (chiar şi piscinele). Totuşi, ideal este să păstraţi urechea uscată cât mai mult timp folosind dopuri auriculare etanşe, care se găsesc la farmacie. Aveţi grijă şi la vopseaua de păr sau la fixativ! Acestea se pot dovedi nocive dacă ajung în urechi.

Zgomotele puternice produc hipoacuzie
Orice stimul sonor la care e supusă urechea timp îndelungat şi la frecvenţe înalte poate dăuna auzului, indiferent că e vorba despre telefonul mobil, fix sau despre căştile la care ascultaţi muzică. „La muncitorii care lucrează în zgomot apare hipoacuzia de percepţie prin afectarea nervului sau trauma sonoră. Lucru valabil şi în cazul petardelor, când apare surditatea brusc instalată ca urmare a zgomotului puternic. Se poate întâmpla ca auzul să nu mai revină chiar dacă tratamentul a fost instituit în timp util”, a completat specialista.

„Rabla“ pentru aparatele auditive

Început cu autoturismele şi continuat cu electrocasnicele, programul „Rabla” se extinde şi la aparatele auditive. Acesta se desfăşoară după principiul oricărui program de acest gen: clientul vine cu dispozitivul vechi şi, în funcţie de starea acestuia, se eliberează un tichet valoric care poate reprezenta avansul pentru unul nou. Mai mult, tichetul poate fi folosit şi pentru servicii medicale ORL, în cabinetele partenere programului. Pentru a afla care sunt acestea întrebaţi medicii specialişti ORL.

Evitaţi sonorul dat la maximum!

Specialiştii vă recomandă să evitaţi sonorul dat la maximum în căşti. De altfel, aceste dispozitive, precum şi cele care se „înfundă” sau care sunt fixate foarte aproape de ureche pot determina perturbări ale aparatului auricular.

Atenţie!
- Dacă vi se întâmplă să percepeţi anormal sunetele este bine să vă prezentaţi urgent la medic.
- În cazul în care aveţi un dop în ureche, acesta trebuie înmuiat cu apă oxigenată şi apoi scos, dar procedura e bine să se facă de un specialist.
- Până la vârsta de 3 ani, trei din patru copii dezvoltă un episod de otită. Netratată, aceasta poate duce la deficit de auz.