Main menu

header

    Pe lângă analizele de sânge pe care e bine să le facem măcar o dată pe an, mai sunt alte câteva teste pe care o femeie trebuie să le facă, pentru a se proteja de diversele afecţiuni ce survin o dată cu vârsta.

Examenul dentar  
    Este obligatoriu, indiferent de vârstă, dacă vreţi să aveţi o dantură sănătoasă. Trebuie să faceţi o vizită la dentist o dată la şase luni, pentru a depista cariile şi orice alte probleme ale gingiilor. 

Mamografia  
    Această analiză se recomandă să fie făcută în fiecare an. Medicul examinează sânii şi va analiza schimbările de culoare de la nivelul mameloanelor, iregularităţile pielii sau orice altă modificare a ganglionilor limfatici. Acest examen previne riscul apariţiei cancerului mamar. 

Testul Papanicolau  
    Se face anual sau o dată la şase luni. Constă în prelevarea şi examinarea celulelor de la nivelul colului uterin şi este un examen extrem de eficient, ce previne cancerul de col uterin. Orice femeie trebuie să meargă la ginecolog cel puţin o dată pe an, pentru un consult de rutină. 

Sângele  
    Sunt indicate anual, pentru că astfel pot fi depistate cele mai multe boli, inclusiv cele cu transmitere sexuală. Pe lângă aceste analize se pot face şi analize de laborator la urină. 

Masa corporală  
Medicul de familie vă va cântări cu ajutorul unui cântar special, ce indică nivelul de grăsime şi pe cel de apă din organism. Acest examen vă fereşte de obezitate şi implicit de boli ce derivă din creşterea exagerată în greutate. 

Consultul dermatologic
    Şi acesta trebuie făcut anual. Medicul dermatolog va analiza în primul rând aluniţele, aspectul lor şi evoluţia în timp, dar şi alte posibile probleme ale pielii. Acest examen ar putea elimina riscul cancerului de piele, ce are o incidenţă din ce în ce mai ridicată în rândul populaţiei. 

Descoperirea diabetului  
    Testarea glicemei este de mare ajutor în depistarea bolii. Iar dacă în familie există diabetici, aveţi presiunea arterială mare sau colesterolul ridicat, cu atât mai mult trebuie făcută acestă analiză. Mai mult, este necesar ca toate femeile însărcinate să facă un test pentru diabetul gestaţional. 

Presiunea arterială  
    Acest examen se recomandă o dată la doi ani. Este esenţial pentru depistarea hipertensiunii, a presiunii sangvine mari, ce, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la crize cardiace, accidente vascularo-cerebrale, insuficienţă cardiacă sau la boli de rinichi. 

Test al colesterolului  
    Această analiză se face în mod normal o dată la cinci ani, însă celor care au probleme cu colesterolul, medicul le va recomanda testul anual. Acest examen stabileşte nivelul colesterolului şi ce măsuri trebuie să luaţi dacă depăşeşte limitele normale. Neglijarea acestui test poate creşte riscul crizelor cardiace. 

Depistarea cancerului colorectal  
    Acest examen trebuie făcut anual după vârsta de 50 de ani. Acest test presupune cinci examene, efectuate la anumite intervale de timp, iar în funcţie de rezultate se vor lua măsurile necesare. Este o analiză utilă, pentru că poate depista orice modificări la nivelul colonului, reducând riscul cancerului de colon. 

Controlul ocular  
     Se verifică distanţa oculară, mişcările ochilor, abilitatea de a distinge culorile, acuitatea vizuală şi vederea periferică.

Analiza densităţii osoase
    Este un examen recomandat pentru femeile de peste 60 de ani, dar poate fi făcut şi mai devreme dacă este cazul. O dată cu menopauza, densitatea osoasă scade şi apare riscul osteoporozei. Medicul va stabili intervalul la care trebuie să faceţi această analiză, în funcţie de istoricul medical şi de factorii de risc la care sunteţi supuse.  
Adrian R. Gheorghe