Main menu

header

de Dana Purgaru

- Pot avea în componenţa lor substanţe care afectează sănătatea

Odorizantele de cameră, lumânările sau beţişoarele parfumate sunt periculoase pentru sănătate. Aceasta e concluzia oamenilor de ştiinţă care au studiat componenţa acestora, potrivit site-ului green-report.ro.

Emană particule de plumb
Aceste obiecte, folosite din ce în ce mai frecvent pentru a împrospăta aerul din încăperi, pot avea în componenţa lor substanţe care irită căile respiratorii, ochii sau pielea. „Lumânările şi beţişoarele parfumate pot conţine substanţe care ne afectează sănătatea. Acestea rezultă din combustia oricărui produs organic, aldehide, hidrocarburi sau substanţe specifice, în special plumb şi zinc. Încă de la sfârşitul anilor ‘90, cercetătorii au observat că unele lumânări conţin plumb, deoarece în feştilă se adaugă acest metal ca flacăra lumânării să fie dreaptă şi să ardă frumos. Prin încălzire, metalul se transformă însă în particule foarte mici de oxizi de fier, care sunt inhalate şi se depozitează în plămâni, de unde plumbul poate trece în fluxul sangvin”, a declarat Magda Ciobanu, pneumolog la Institutul Marius Nasta din Bucureşti.

Odorizantele, cocteiluri poluante
Într-o încăpere în care se ard lumânări parfumate, concentraţia de plumb depăşeşte nivelul maxim admis chiar şi de 33 de ori. Prin ardere se formează particule mici, care sunt inhalate şi depozitate în plămâni, determinând astfel inflamarea mucoasei tractului respirator, probleme cardiovasculare, renale, nervoase, endocrine şi chiar cancer.
În urma cercetărilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite şi ale Asociaţiei Americane de Cercetare în Domeniul Respirator s-a dovedit că lumânările emit o varietate înfricoşătoare de compuşi organici volatili, printre care se numără acetonă, benzen, tetraclorid de carbon, monoxid de carbon, xilină şi particule de funingine microscopice cu metale grele.
De asemenea, potrivit cercetătorilor, produsele dezodorizante conţin adevărate cocteiluri poluante, formate din gaze toxice şi hidrocarburi lichide, extrase din gudroanele cărbunilor.

De reţinut! Asiaticii, recunoscuţi adepţi ai beţişoarelor parfumate, sunt persoanele cel mai predispuse la cancerul de sinusuri sau de nas.