Main menu

header

de Elena Şerban

În urma mileniilor de evoluţie, grupele sangvine umane s-au împărţit în patru tipuri: A, B, AB şi 0. Cei care diferenţiază o grupă sangvină de o alta sunt antigenii (elemente ale sistemului imunitar de apărare) de pe suprafaţa celulelor roşii. Fiecare dintre acestea are propriile slăbiciuni din punct de vedere al predispoziţiei pentru anumite boli. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat la sfârşitul lunii februarie.

Grupa 0 - Risc mare de obezitate şi infertilitate
Persoanele care au grupa sangvină 0 prezintă un risc de infarct mult mai scăzut. De asemenea, aceste persoane au cel mai mic risc de a muri de malarie, comparativ cu celelalte. Însă, sunt mai vulnerabile în faţa holerei şi a ulcerelor stomacale cauzate de virusuri şi de bacterii. Cei care au grupa 0 sunt cel mai puţin expuşi în faţa riscului de a se îmbolnăvi de cancer, însă sunt mai vulnerabili în faţa norovirusurilor, care pot cauza infecţii ale stomacului cu caracter letal, prin vărsături şi diaree cronice.
Savanţii danezi au descoperit că bărbaţii cu grupa 0 care sunt expuşi în mod constant agenţilor poluanţi la locul de muncă se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de obezitate. Autorii studiului, medici de la Spitalul Universitar Bispebjerg, din Copenhaga, sunt de părere că poluarea declanşează o reacţie inflamatorie cronică în organismul acestor bărbaţi, care îi face să devină supraponderali sau obezi.
Un alt studiu, efectuat pe 560 de femei care urmau tratamente de fertilitate, a scos în evidenţă faptul că pacientele cu grupa 0 prezintă un risc de două ori mai mare de a avea un număr mai mic de ovule viabile, dar şi o calitate mai scăzută a ovulelor, acest aspect afectându-le serios şansele de a rămâne însărcinate.
Dacă vor să slăbească, persoanele cu grupa 0 trebuie să mănânce carne şi să se abţină de la produse lactate şi de la cereale.

Grupa A - Predispoziţie la cancer gastric
În ceea ce îi priveşte pe oamenii a căror grupă sangvină este A, ei au un factor de risc sporit în apariţia cancerului gastric. Femeile cu grupa A par să fie mai bine protejate în faţa riscului de scădere dramatică a numărului de ovule viabile o dată cu înaintarea în vârstă. De altfel, în rândul acestor femei sunt cele mai multe mame în vârstă.
Pentru a slăbi, persoanelor cu grupa A li se recomandă o dietă vegetariană. Dacă aleg alte metode, eforturile lor vor fi aproape zadarnice.

Grupele AB şi B - În pericol de tumori ovariene şi pancreatice
Studiile au evidenţiat faptul că femeile cu grupele AB şi B prezintă un risc crescut de a dezvolta un cancer ovarian. Există şi anumite îngrijorări ale specialiştilor în legătură cu posibilitatea ca grupa AB să fie vinovată de dublarea sau chiar triplarea riscului pentru femeile însărcinate de a suferi de o maladie sangvină ce are potenţialul de a deveni letală, denumită preeclampsie. Această descoperire ar putea fi utilizată în viitor pentru a le identifica pe acele femei expuse celor mai mari riscuri.
Autorii altor studii au descoperit că persoanele cu grupele sangvine AB şi B prezintă un risc mult mai mare de a suferi de cancer pancreatic.
Alimentele care trebuie evitate, deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa AB, sunt: carnea roşie, fasolea, seminţele, porumbul şi grâul. Printre alimentele care favorizează pierderea kilogramelor în plus se numără: fructele de mare, peştele, lactatele şi legumele verzi.

Un criteriu la angajare

Japonezii sunt foarte atenţi la grupele de sânge, iar acest lucru a captat atenţia maselor încă din cel de-Al Doilea Război Mondial. Atunci erau organizate batalioane în funcţie de grupele de sânge ale soldaţilor. Ideea a reapărut în anii ‘70 şi specifica următoarele: persoanele cu grupa sangvină A sunt emotive, dar neliniştite, cele cu grupa B sunt expansive, dar concentrate, cele cu grupa 0 sunt sociabile, dar încăpăţânate, iar cele cu grupa AB sunt pasionate de artă, dar şi imprevizibile. Chiar şi în prezent, grupa de sânge reprezintă un argument la angajare. Şi în grădiniţe, copiii sunt împărţiţi pe grupe în funcţie de acest criteriu. De asemenea, agenţiile matrimoniale oferă clienţilor lor teste de compatibilitate în funcţie de grupa sangvină.

Important! Există diete recomandate în funcţie de grupele de sânge, însă acestea nu sunt încurajate de specialişti, care avertizează că renunţarea la un anumit segment de alimente nu este o idee bună, deoarece poate conduce la apariţia unor carenţe importante, precum cea de calciu. Atenţionarea a fost dată după ce un număr din ce în ce mai mare de persoane încearcă să slăbească urmând astfel de regimuri. Printre cele mai entuziaste susţinătoare ale acestora sunt cântăreaţa Cheryl Cole şi actriţa Elizabeth Hurley.