Main menu

header

de Elena Şerban

Ca orice produs lactat, şi chefirul este deosebit de bun pentru organismul uman. Dar ce-l face totuşi diferit de iaurt, lapte bătut sau sana?

Stabilizează flora intestinală
Chefirul, ce se prepară din laptele ce conţine aşa-numitele granule de chefir, conţine calciu şi vitaminele B şi B12. Datorită acestor componente, dar şi a acidului lactic, consumul de chefir ajută la digestie, dar şi la sănătatea oaselor. De asemenea, aceste vitamine fortifică nervii în perioadele de stres şi de încordare. Consumul regulat de chefir protejează contra tuberculozei şi a cancerului. Cert este că băutul chefirului cu regularitate fortifică şi stabilizează flora intestinală.

Baie împotriva arsurilor
Chefirul poate fi utilizat şi în uz extern, în timpul verii sau în vacanţele exotice, în cazul arsurilor solare. Astfel, dacă aţi uitat să mai plecaţi de la plajă sau aţi adormit sub soarele arzător, şi pielea dumneavoastră s-a cam prăjit, nu ezitaţi să aplicaţi pe locul afectat chefir. În acelaşi scop, dar în cazul arsurilor mai mici, faceţi baie cu apa în care aţi adăugat câteva linguri cu chefir.
Băutura centenarilor poate fi consumată şi în combinaţii fie dulci, fie picante.
Dulce: amestecaţi o cană cu chefir cu sucul de la două portocale. Doritorii pot îndulci cu miere. Sucul de portocale poate fi înlocuit cu alte sucuri de fructe.
Picant: puneţi într-o cană cu chefir 125 ml de suc de morcovi şi trei linguriţe cu pătrunjel. Acest cocteil este deosebit de revigorant şi plin de energie, fără să vă faceţi griji în ceea ce priveşte numărul de calorii.