Main menu

header

19-07-1de Cătălina Tăgârţă

Senzaţia de lipsă de aer, greutatea în respiraţie, presiunea toracică, respiraţia şuierătoare şi tusea nejustificată în timpul nopţii trebuie să vă dea de bănuit din prima clipă că ceva nu este în regulă. Dacă toate aceste simptome sunt persistente şi apar din ce în ce mai des e neapărat necesar să consultaţi un medic pneumolog, deoarece puteţi fi suspect de astm. Profesor doctor Florin Mihălţan (foto), preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.

Aspirina, posibil factor declanşator al crizei
Astmul este o boală cronică a plămânilor şi a căilor respiratorii, respectiv a bronhiilor, care afectează aproximativ 5 persoane din 100. „Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent la copii decât la adulţi. Uneori, astmul este ereditar, alteori crizele pot fi provocate de factori declanşatori precum aerul rece, efortul fizic sau stresul, dar un rol important îl joacă şi alergenii, respectiv polenul, blana animalelor, acarienii, mucegaiurile, praful din casă, poluarea, anumite parfumuri şi chiar fumul de ţigară. Aceştia provoacă inflamarea mucoasei căilor respiratorii, fapt care declanşează secreţia de mucus în exces, edemul şi spasmul. Astfel, căile respiratorii se îngustează şi împiedică circulaţia aerului în şi din plămâni, iar infecţiile respiratorii determină crize de astm bronşic, care pot fi mai frecvente sau mai severe”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă profesor doctor Florin Mihălţan. Acesta atrage atenţia şi asupra altor factori declanşatori ai crizei astmatice, cum sunt alimente precum ouăle, nucile, soia, grâul şi carnea de peşte şi anumite medicamente, printre care cele antiinflamatorii nonsteroidiene, de genul aspirinei sau ibuprofenului. Mai mult, astmul poate fi pus uneori şi pe seama emoţiilor puternice sau a infecţiilor virale.

Tusea în timpul nopţii sau respiraţia şuierătoare, semne ale bolii
Printre semnele acestei afecţiuni se mai numără şi răcelile care ţin mai mult de zece zile, tusea în timpul nopţii sau respiraţia şuierătoare. „Diagnosticul de astm se bazează pe simptomele acuzate de pacient, dar şi pe istoricul său medical, pe examenul fizic şi pe testele de laborator care măsoară funcţia pulmonară. Printre examinările cele mai cunoscute se numără măsurarea PEF, test care implică suflarea într-un dispozitiv numit «peak flow metru», ce măsoară debitul expirator de vârf. De asemenea, se practică şi măsurarea VEMS, un test care foloseşte un aparat numit spirometru pentru a măsura cantitatea de aer expirată într-o secundă. Pentru depistarea astmului vi se poate propune şi un test de provocare bronşică, ce constă în testarea funcţiei pulmonare înainte şi după inhalarea unui agent care declanşează boala sau a aerului rece. În plus, un alt tip de provocare bronşică, folosită în special la persoanele cu astm indus de efort, este chiar testul la efort. În funcţie de recomandarea medicului specialist pot fi propuse radiografii pulmonare, testarea la alergeni sau chiar examene ale sângelui”, ne-a mai spus specialistul, care susţine că simptomele astmatice pot varia în timp, iar pacientul poate avea perioade simptomatice, dar şi asimptomatice.

„Simptomele multor copii dispar pe măsură ce aceştia cresc”
Boala nu poate fi vindecată, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul medicaţiei, dacă aceasta este administrată corect. „În plus, e bine de ştiut că simptomele multor copii dispar pe măsură ce aceştia cresc, iar unele persoane sunt afectate doar în anumite perioade din an, de exemplu atunci când cantitatea de polen din aer e mai mare. Majoritatea pacienţilor trăiesc cu boala şi o controlează, însă, dacă nu este tratată corespunzător, aceasta poate deveni un handicap pentru unii şi le poate pune viaţa în pericol. Ca terapii complementare ale bolii amintesc: acupunctura, homeopatia, medicina naturistă, yoga, tehnicile de relaxare şi hipnoza”, a mai declarat doctor Florin Mihălţan.

Se poate agrava în lipsa medicaţiei
Cu cât sunteţi mai informaţi despre abordarea astmului şi despre factorii declanşatori ai acestuia, cu atât este mai puţin probabil ca boala să vă afecteze în activităţile de zi cu zi. „Dacă nu luaţi medicamentul antiinflamator aşa cum vi s-a prescris, astmul se poate agrava şi simptomele pot să reapară. De asemenea, o dată ce aţi primit diagnosticul e necesar să renunţaţi la ţigări şi să evitaţi fumatul pasiv. Spre exemplu, fumatul în timpul sarcinii creşte riscul ca bebeluşul să devină astmatic”, ne-a mai spus reprezentantul Societăţii Române de Pneumologie, care organizează, cu sprijinul AstraZeneca, o campanie naţională de testare şi educare a populaţiei, sub mesajul: „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”.
În cabinetele medicale de specialitate din toată ţara, ale căror adrese le puteţi afla de pe site-ul www.invingeastmul.ro, se vor face testări gratuite, fără trimitere de la medicul de familie, până la 15 mai. De asemenea, bucureştenii care se vor afla în Parcul Tineretului din Bucureşti la 14 şi 15 mai îşi vor putea măsura gratuit funcţia pulmonară cu ajutorul spirometriei. Testul nu este dureros, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul îl veţi primi pe loc”, atenţionează medicul. Potrivit profesor doctor Florin Mihălţan, în campania de anul trecut s-au făcut aproximativ 5.000 de testări, 30% dintre persoanele participante la acestea fiind astmatice. Dacă unele ştiau de boală şi veniseră să afle în ce măsură s-au modificat analizele, altele au aflat, cu stupoare, că suferă şi ele de această afecţiune.

Pont! În cazul în care nu aţi fost încă diagnosticaţi şi faceţi o criză astmatică, specialiştii recomandă să ieşiţi afară, la aer, să încercaţi să inspiraţi şi să expiraţi adânc şi, de îndată ce vă reveniţi, să anunţaţi medicul.

Feriţi-vă de acarieni!

Pentru a preveni apariţia bolii e necesar să ţineţi animalele afară din casă, pe cât posibil, deoarece părul din blana lor reprezintă un real pericol. De asemenea, feriţi-vă de acarieni, acoperind aşternuturile cu cuverturi care nu reţin praf, aerisiţi camerele cât mai des, aspiraţi cu regularitate folosind saci care reţin alergenii şi curăţând mucegaiul şi rugina, astfel încât să vă asiguraţi că nu vor reapărea.

- Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că între 100 şi 150 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de astm şi că acest număr este în creştere. În Europa sunt aproximativ 32 de milioane de persoane afectate, iar în Europa de Vest se estimează că moare câte un pacient în fiecare oră din această cauză. În România, peste 1 milion de oameni suferă de astm, dar doar 10% sunt identificaţi şi trataţi.

- Medicii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, arată într-un raport că bebeluşii născuţi prin cezariană sunt mai predispuşi la apariţia astmului în comparaţie cu cei născuţi pe cale naturală.