Main menu

header

de Dana Purgaru

În ultima vreme, aproape că nu mai există local fără narghilele pentru clienţi. Acest obicei oriental a fost adoptat chiar şi de persoanele nefumătoare, care se desfată cu fumul aromat, neştiind însă că narghileaua este la fel de toxică şi poate chiar mai periculoasă decât ţigările.

Un obicei la modă printre tineri
Specialiştii de la centrul de prim ajutor din Leicester, Marea Britanie, au fost surprinşi de numărul mare de pacienţi care au prezentat simptome după ce au fumat narghilea. Qasim Chowdary, consilier pentru renunţarea la fumat, a declarat că a crescut numărul persoanelor între 15 şi 24 de ani care fumează la narghilea tutun cu aromă de fructe. Acesta susţine că cercetările din domeniu infirmă ideea greşită conform căreia fumatul din narghilea nu este la fel de dăunător ca fumatul ţigărilor.

Provoacă boli respiratorii şi cardiace
În Marea Britanie se observă creşterea continuă a numărului de fumători de narghilea tineri, tendinţă ce se menţine în rândul tuturor culturilor şi etniilor. Potrivit lui Chowdary, cu câţiva ani în urmă, foarte puţini tineri fumau narghilea. „Există o concepţie greşită despre fumatul narghilelei, cum că aceasta ar fi mai puţin dăunătoare pentru sănătate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demonstrat că o oră de fumat din narghilea este echivalentă cu fumatul a 200 de ţigări”, a explicat acesta. Riscurile fumatului de tutun aromat sunt aceleaşi: boli respiratorii şi cardiace.
Tutunul cu arome de fructe este ars în partea de sus a narghilelei cu ajutorul unui cărbune închins, fumul tras prin furtun este filtrat prin apă şi apoi este aspirat. Acesta conţine monoxid de carbon, iar fumatul cu acelaşi furtun poate duce la transmiterea infecţiilor şi a virusurilor, printre care herpesul şi tuberculoza.