Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Mucegaiul e o ciupercă moale, spongioasă, de culoare albă, verzui-violacee sau neagră. Acesta se dezvoltă în locurile neaerisite şi întunecoase, unde persistă o atmosferă caldă şi umedă, sau în zonele de evacuare a apei din băi. Pe lângă aspectul extrem de neplăcut, această ciupercă este şi dăunătoare sănătăţii, aşa că ar fi bine să luaţi măsuri pentru îndepărtarea ei de urgenţă din casele şi birourile dumneavoastră, eventual şi pentru prevenirea apariţiei acesteia.

Îndepărtaţi-l instalând un dezumidificator în casă
În primul rând, verificaţi sistemul sanitar, deoarece un robinet care picură şi o ţeavă fisurată sunt suficiente pentru a dezvolta în baie umezeala şi, ulterior, mucegaiul. Dacă în baie nu există geam e ideal să puneţi un ventilator, pentru a asigura aerisirea permanentă. O altă soluţie ar fi să instalaţi un dezumidificator, pentru a scăpa de aburi cât mai repede după ce faceţi duş. Dacă nici acesta nu face faţă, ştergeţi faianţa şi perdeaua de duş de fiecare dată după ce vă faceţi baie şi fiţi atenţi la covoraşele decorative de cauciuc, care pot ascunde sub ele adevărate focare de mucegai. În popor se spune că dacă pulverizaţi pe aceste suprafeţe o soluţie în părţi egale de apă şi oţet problema va dispărea.

Clorul dezinfectează şi omoară bacteriile
Există în comerţ şi soluţii speciale antimucegai, pe care le puteţi găsi în magazine şi pe care le puteţi folosi înainte de a zugrăvi. În ceea ce priveşte mucegaiul de pe peretele camerelor, instalaţi şi în acestea dezumidificatoare şi deschideţi larg geamurile. De asemenea, puteţi pulveriza pe pereţi o soluţie formată din hipoclorit de sodiu şi apă şi apoi ştergeţi bine de tot cu un prosop. Eventual repetaţi procedura încă o dată, dar dacă tot persistă e necesar să luaţi o probă şi s-o duceţi la laborator. Nici podeaua din lemn nu va scăpa de această primejdie în cazul în care „duşmanul” reuşeşte să pătrundă în casă. Aşadar, mucegaiul de pe parchet poate fi curăţat dacă folosiţi apă, detergent pentru lemn şi puţin clor. Acesta din urmă dezinfectează şi omoară bacteriile, împiedicând dezvoltarea ulterioară a acestei ciuperci saprofite. Atenţie însă! Nu-l folosiţi în cantităţi mari, pentru că poate afecta lacul şi calitatea lemnului.

Oţetul şi boraxul vă pot fi de ajutor
Şi uleiul din arbore de ceai poate fi o soluţie pentru această problemă. El are un miros puternic, dar acţionează împotriva diferitelor tipuri de fungi. Iată cum trebuie să procedaţi: amestecaţi două căni cu apă şi o linguriţă cu ulei din arbore de ceai şi puneţi soluţia într-un recipient din sticlă, pe care o veţi folosi ulterior la curăţat. Şi oţetul şi boraxul vă pot fi de ajutor. Puneţi o cană cu borax (borat de sodiu) peste trei litri de apă, amestecaţi bine şi apoi aplicaţi pe suprafeţele afectate, curăţând cu o perie tare.

Şi maşina de spălat este „atacată”
Dacă nu sunteţi atenţi şi nu luaţi măsuri din timp, mucegaiul poate pune stăpânire şi pe obiectele din casă. Prima „atacată” poate fi maşina de spălat. Aşadar, dacă simţiţi un miros greu atunci când o deschideţi nu vă îndoiţi că aceasta poate fi cauza, iar motivul este cât se poate de simplu: după fiecare spălare, în cuva în care se pun detergenţii şi balsamul încă mai rămâne puţină apă care, în timp, se poate transforma în mucegai. De aceea, e ideal ca după fiecare spălare să scoateţi cuva, să o curăţaţi bine şi apoi să o ştergeţi cu un prosop uscat. Dacă nu o puteţi desface ca să o curăţaţi aşa cum trebuie, indicat e să o puneţi într-un lighean cu apă fierbinte, pentru ca toată mizeria să se descompună şi să iasă din aceasta. De asemenea, e extrem de important să nu lăsaţi rufele ude în interior. Eventual, programaţi maşina la temperatura maximă şi lăsaţi-o să spele goală, fără haine în ea, pentru a se curăţa. Un alt lucru esenţial este utilizarea clorului. Aşadar, atunci când spălaţi rufe albe la programe ce permit adăugarea clorului nu ezitaţi să o faceţi, deoarece acesta este un excelent inamic al mucegaiului.

Goliţi rezervorul fierului de călcat după fiecare utilizare
Şi fierul de călcat vă poate da bătăi de cap. Pentru a evita însă acest lucru, e necesar ca după fiecare utilizare să goliţi rezervorul de apă, pentru ca acesta să se poată usca. În caz contrar, se poate forma mucegai şi în acest loc, din cauza umidităţii. Atenţie însă! Apa e de obicei fierbinte după utilizarea aparatului, aşa că fie aşteptaţi întâi câteva minute, ca să se răcească şi să o scoateţi, fie folosiţi programul cu abur până la epuizarea lichidului. Ideal ar fi să puneţi în fierul de călcat apă distilată sau purificată, deoarece este mai bună decât cea de la robinet.

„Produce de la simple alergii la afecţiuni pulmonare grave“

Pe lângă aspectul extrem de neplăcut şi mirosul înecăcios, mucegaiul poate fi cauza unor probleme serioase de sănătate. Roxana Nemeş (foto), medic pneumolog, ne-a spus care sunt riscurile convieţuirii în aceeaşi casă cu această ciupercă. „Aerul pe care-l respirăm conţine multe substanţe cu material toxic: substanţe volatile, praf, mucegaiuri şi altele. Sporii de mucegai obişnuit vehiculat prin aer pot produce de la simple alergii la afecţiuni pulmonare grave, de exemplu aspergiloza pulmonară diseminată”, ne-a declarat medicul. Mucegaiurile iubesc locurile umede: vegetaţia udă, băile şi pivniţele, dar pot fi la fel de bine prezente în carpete sau în tapiserii. „Expunerea la mucegaiuri poate înrăutăţi afecţiunile respiratorii cronice preexistente, cum ar fi astmul bronşic. Simptomele pot varia de la o persoană la alta şi pot fi cauzate atât de expunerea accidentală sau intempestivă la sporii de mucegai, cât şi de vehicularea de fân mucegăit sau excremente de păsări. Cele mai frecvente simptome sunt: tusea iritativă, uneori până la expectoraţie sangvinolentă, senzaţia de lipsă de aer (dispnee), respiraţie şuierătoare şi durere toracică. Mai poate apărea şi senzaţia de nas înfundat sau strănutul frecvent. În aceste situaţii e necesar să vă adresaţi în timp util medicului specialist, pentru a grăbi diagnosticarea”, a încheiat specialista.

De reţinut! Chiar dacă păstrează căldura în casă, termopanele au şi ele partea lor de vină în apariţia mucegaiului, deoarece aerul nu mai poate circula atunci când ferestrele sunt închise.