Main menu

header

de Elena Şerban

Scleroza în plăci este o boală cronică, posibil invalidantă, care afectează creierul şi măduva spinării. În acest caz, sistemul imunitar atacă celulele propriului organism, ca şi cum ar fi străine. Din această cauză, teaca de mielină poate fi afectată, fapt ce poate avea drept consecinţă mai multe simptome: pierderea vederii, a coordonării, forţei, a vorbirii şi chiar a înghiţirii. Din cauza acestor simptome deosebit de grave şi a faptului că boala afectează în special adulţii tineri, oamenii de ştiinţă au încercat să dezvolte o serie de tratamente pentru a stopa scleroza în plăci. Printre acestea se numără folosirea celulelor stem pentru repararea sechelelor asupra tecii de mielină sau transplantul de celule suşă.

Celulele suşă, o altă soluţie
Cercetătorii britanici au fost cei care au anunţat că au descoperit o metodă prin care celulele stem din creier pot fi încurajate să repare sechelele provocate de maladie asupra tecii de mielină. Teaca de mielină protejează terminaţiile nervoase şi este distrusă de maladie, provocând paralizia. Această metodă ar putea intra în perioada de testare în viitorii cinci ani, iar un tratament pornind de la ea ar putea fi obţinut în 15 ani.
Transplantul de celule suşă prelevate din propria măduvă osoasă a suferinzilor de scleroză în plăci, efectuat în prima fază a maladiei, poate conduce şi el la ameliorarea stării de sănătate a bolnavilor.
În prima fază a maladiei, simptomele sunt intermitente şi parţial reversibile. Tratamentele pentru această fază sunt pe bază de interferon şi steroizi, dar anumiţi pacienţi nu răspund la terapie. După 10-15 ani petrecuţi în această fază, cei mai mulţi dintre bolnavi intră în faza a doua, caracterizată prin degenerări neurologice graduale şi ireversibile.
În ultimii 15 ani se obişnuia ca pacienţii aflaţi în faza a doua a maladiei să primească un tratament intensiv care suprimă imunitatea, de exemplu prin iradierea întregului corp, iar reconstituirea sistemului lor imunitar să se realizeze prin transplantul celulelor suşă prelevate din propria măduvă osoasă.
Această procedură, în urma căreia sunt suprimate tecile de mielină care protejează fibrele sistemului nervos central, este foarte toxică, iar mortalitatea înregistrată este de aproximativ 3,3%.
Profesorul de medicină Richard Burt şi echipa sa de la Universitatea din Chicago au aplicat o procedură mai puţin agresivă, care nu distruge tecile de mielină, asupra a 21 de pacienţi aflaţi în prima fază a maladiei, care nu au răspuns tratamentului cu interferon.
Conform procedurilor, cercetătorii au transplantat pacienţilor celule suşă prelevate din propria măduvă osoasă. După trei ani, 17 dintre pacienţii trataţi au înregistrat o ameliorare a stării lor de sănătate. Niciunul nu a avut un regres, niciunul nu a decedat.
Această procedură a fost bine tolerată de organism. Cinci dintre pacienţi au cunoscut o revenire a bolii, dar au intrat în remisie după ce au experimentat încă o dată această terapie. În opinia specialiştilor, această procedură pare „nu doar să prevină o progresie a maladiei, ci să inverseze cursul ei”. Deocamdată nu există garanţia suprimării activităţii inflamatorii pe termen lung.

Coada-şoricelului face minuni
Cunoscută şi sub numele de scleroză multiplă, boala distruge principala structură antigenică a sistemului nervos - mielina. Afecţiune a creierului şi a măduvei spinării survine în general la adolescenţi şi adulţi tineri.
Deşi tratamentul medicamentos sau produsele naturiste nu vindecă total boala, ele pot ajuta bolnavilor afectaţi. Printre tratamentele naturiste care au efect în cazul bolnavilor de scleroză multiplă se numără administrarea de ulei de seminţe de in (luaţi timp de trei săptămâni şapte linguri cu ulei pe parcursul unei zile, iar după aceea doar două linguri pe zi, aşa-numita doză de întreţinere) şi de coada-şoricelului (folosită atât sub formă de ceai, cât şi sub formă de tinctură sau de alifie acţionează asupra măduvei spinării, determinând formarea de noi celule în sânge). Ceaiul de coada-şoricelului se administrează într-o cantitate de două căni cu ceai pe zi, băute înghiţitură cu înghiţitură. Se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă acoperit circa zece minute. Pentru mărirea eficienţei se fac băi de şezut (una pe zi - seara înainte de culcare). De asemenea, se unge coloana vertebrală dimineaţa cu tinctură de coada-şoricelului, iar seara se masează aceeaşi zonă cu alifie de coada-şoricelului. Pentru baia de şezut puneţi 100 g de plantă de dimineaţă până seara în 500 ml apă rece, iar înainte de baie încălziţi până la punctul de fierbere, strecuraţi şi apoi adăugaţi peste apa din cadă.

Reţete de tinctură şi de alifie
Pentru tinctura de coada-şoricelului umpleţi o sticlă de 500 ml până sus cu flori, turnaţi rachiu de fructe sau votcă de 38°-40°, lăsaţi la soare timp de două săptămâni şi apoi strecuraţi. Trageţi tinctura în sticle de culoare închisă.
Alifia de coada-şoricelului se prepară astfel: puneţi pe foc într-o cratiţă 90 g unt nesărat sau osânză curată de porc. Adăugaţi 15 flori bine mărunţite în prealabil şi căliţi-le puţin, amestecând permanent cu o lingură de lemn. Trageţi vasul de pe foc şi lăsaţi-l astfel peste noapte. A doua zi reîncălziţi uşor, strecuraţi printr-un tifon şi apoi puneţi în borcane, pe care le păstraţi în frigider.

Ponturi!

- Din regimurile alimentare nu trebuie să lipsească cerealele, merele dulci, grâul încolţit, polenul, cătina şi ginsengul.
- Băile aromatice (coada-calului, muguri de pin, levănţică, busuioc, tei, amestecate în părţi egale) trebuie făcute cu o apă la temperatura de 37°C, timp de 20 de minute.
- Ceaiurile amare, hepatoprotectoare sunt şi ele foarte bune pentru bolnavii de scleroză.